Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Άδειο το ταμείο του ΒΙΟ.ΠΑ. Πατρών- "Έρανος" για 3.000 ευρώ από τη Διοίκηση- Εγκαταλελειμμένο το Πάρκο από το Δήμο

Άδειο το ταμείο του ΒΙΟ.ΠΑ. Πατρών- &quo...
Χριστακόπουλος Θάνος

Αίτημα για ενίσχυση από το Επιμελητήριο Αχαΐας

S.O.S. για την επιβίωσή του και την συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του εκπέμπει το Βιοτεχνικό Πάρκο της Πάτρας. Το ταμείο είναι μείον, ο Φορέας Διαχείρισης δεν έχει χρήματα ούτε για να πληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του ενώ η Διοίκηση κάνει λόγο για πλήρη εγκατάλειψη του Πάρκου εκ μέρους του Δήμου Πατρέων. Το θέμα απασχόλησε και την χθεσινή (Δευτέρα) συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Αχαΐας όπου παραβρέθηκε ο πρόεδρος του ΒΙΟΠΑ Γλαύκου Παναγιώτης Κοτσίρης, μεταφέροντας το αίτημα για έκτακτη οικονομική ενίσχυση 3.000 ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι οφειλές που έχει ο Φορέας προς την εφορία και τρίτους.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι έχει μπλοκαριστεί το ΑΦΜ του Φορέα με αποτέλεσμα ο ΒΙΟΠΑ να μην μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα. Όπως εξηγεί κ. Κοτσίρης ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Αχαΐας κατάλαβαν το πρόβλημα, ο κ. Μαρλαφέκας άλλωστε είναι στο Δ.Σ. του Φορέα και γνωρίζει από μέσα το πρόβλημα.

«Μας είπαν ότι θα κάνουν μια προσπάθεια να μας βοηθήσουν. Βέβαια εμείς, πέρα από τα χρήματα, γιατί το θέμα δεν είναι να πάρεις κάποια χρήματα για να λύσεις ένα πρόβλημα τώρα, θέλουμε να είμαστε βιώσιμοι και να μην ξαναπάμε. Δεν μας αρέσει να επαιτούμε. Είμαστε σε μια συνεργασία με τις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου και με τον κ. Κούστα ο οποίος έχει ξεκινήσει πρόθυμα τη διαδικασία να βρούμε από κοινού δρόμο να μπορέσουμε να αλλάξουμε και κάποια πράγματα στο Πάρκο. Θέλουμε να κάνουμε κάποιες τροποποιήσεις στο Νόμο ή με Υπουργική Απόφαση ώστε ο Φορέας να μπορεί να είναι πιο ευέλικτος», εξηγεί ο κ. Κοτσίρης.

Αναφορικά με το πώς έφθασε ο ΒΙΟΠΑ σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση να μην μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές του υποχρεώσεις ο κ. Κοτσίρης θεωρεί ότι οφείλεται στη διαχρονικά αδιαφορία του Δήμου Πατρέων. Με άλλα λόγια, σημειώνει , ότι οι εγκατεστημένοι επιχειρηματίες βλέποντας ότι δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα έπαψαν να πληρώνουν που τους αναλογούν.

«Είναι δύσκολα οικονομικά τα πράγματα, διότι οι επιχειρήσεις είτε αδυνατούν είτε δεν θέλουν να πληρώσουν επειδή δεν υπάρχει το ανταποδοτικό όφελος. Κάνουμε προσπάθεια με το Δήμο αλλά τα προβλήματα είναι μεγάλα. Ποτέ δεν υπήρξε μια συγκροτημένη κατάσταση. Εμείς αναλάβαμε πριν 4 χρόνια τη διαχείριση πιστεύοντας ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε μια καλύτερη εικόνα στον χώρο. Η προσπάθεια αυτή δυστυχώς δεν ευοδώνεται.

Ο Δήμος, που είναι ο μεγαλομέτοχος στον ΒΙΟΠΑ δεν ανταποκρίνεται, τα προβλήματα που υπάρχουν είναι πολλά: Η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός, η ασφάλεια. Βέβαια ο κόσμος πάνω σε αυτό το κομμάτι αντιδρά, δεν θέλει να συμμετάσχει στον επιμερισμό που πρέπει να γίνει για να μπορέσουμε κι εμείς να είμαστε συνεπείς απέναντι στην εφορία, στους τρίτους, να λειτουργήσει ο Φορέας εύρυθμα.

Αν πούμε πόσα δημοτικά τέλη πληρώνουν οι επιχειρήσεις προς το Δήμο φθάνουν τις 200.000 ευρώ το χρόνο, ωστόσο δεν υπάρχει αναταποδοτικότητα. Η σκούπα του Δήμου π.χ. περνάει μια φορά στους τρεις μήνες», υποστηρίζει ο κ. Κοτσίρης.

Μάλιστα τον τελευταίο καιρό ο ίδιος είχε επαφές με το Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη ο οποίος του είπε ότι αδυνατεί να κάνει κάτι περισσότερο και περιμένει τους υπαλλήλου που θα προσληφθούν με 8μηνες συμβάσεις μέσω της Κοινωφελούς Εργασίας για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

«Έτσι όμως δεν λύνεται το πρόβλημα. Πρέπει από μόνοι μας να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, δεν γίνεται αλλιώς», προσθέτει ο πρόεδρος του ΒΙΟΠΑ. Στο εύλογο ερώτημα γιατί η ίδια η Διοίκηση του Πάρκου δεν «κυνηγά» του επιχειρηματίες που δεν πληρώνουν όσα τους αναλογούν η απάντηση του κ. Κοτσίρη είναι μάλλον αφοπλιστική: «Αυτό για να γίνει θα πρέπει να υπάρχει ένα στελεχωμένο γραφείο με γραμματειακή υποστήριξη, νομική υπηρεσία κ.α.. Όλα αυτά απαιτούν κάποια κόστη που αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να τα φέρουμε βόλτα. Εάν δεν υπάρχει άνθρωπος που θα βγει έξω να εισπράξει, να κάνει όλες αυτές τις δουλειές, δεν γίνεται».

Ωστόσο η Διοίκηση του ΒΙΟΠΑ δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια και προσπαθεί, με διάφορους τρόπους, να προωθήσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πάρκο, ένα εκ των οποίων είναι και ο φωτισμός του τα βράδια.

«Αυτό για εμάς είναι μείζονος σημασίας γιατί μιλάμε για 600στρέμματα, δίπλα στην πόλη που το βράδυ, μόλις σκοτεινιάζει, γίνονται «πίσσα» κι επικρατεί παρανομία. Θέλουμε λοιπόν να προστατέψουμε τις επιχειρήσεις μας. Κάναμε μια μελέτη, την στείλαμε στην Περιφέρεια, ωρίμασε και μας στην επέστρεψαν. Την έχουμε δώσει τώρα στο Δήμο και πιέζουμε προκειμένου να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μπει σε κάποιο πρόγραμμα όπως μας έχει υποσχεθεί η Περιφέρεια.

Το έργο είναι της τάξης των 900.000 ευρώ, θέλουμε να το προχωρήσουμε και να υλοποιηθεί. Αφορά δε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δηλαδή θα φωτίσουμε το Πάρκο με ειδικά φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία θα χρειάζονται μόνο μια συντήρηση τον χρόνο και με τη βοήθεια του ηλίου θα έχουμε άπλετο φως, χωρίς να πληρώνουμε ΔΕΗ. Όμως δυστυχώς όπου και να απευθυνθούμε… την γραφειοκρατία στην Ελλάδα την ξέρετε», σημειώνει ο κ. Κοτσίρης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις