Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το αδιαχώρητο τη Δευτέρα το βράδυ στις 3 προβολές του "Fuocoammare" από την Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας

Το αδιαχώρητο τη Δευτέρα το βράδυ στις 3...

Η ταινία γυρισμένη στην Λαμπεντούζα, έθιγε το μεγάλο θέμα των προσφυγικών ροών

Πολύς ήταν ο κόσμος που πήγε στις προβολές της Ιταλικής ταινίας «Φωτιά στη θάλασσα – Fuocoammare», το βράδυ της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου 2016 στην αίθουσα 5 των Ster Cinemas στη Βέσο Μάρε.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας και η πρόεδρος της Ελένη Δάσιου έδειξαν και πάλι τη δυναμική τους καθώς η εύστοχη επιλογή της συγκεκριμένης επίκαιρης και συγκινητικής στο τελευταίο εικοσάλεπτο της, ταινίας που έδειχνε την Ιταλική ακτοφυλακή να σώζει όσους πρόσφυγες μπορούσε από μία ξύλινη βάρκα στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, τράβηξε το κινηματογραφόφιλο κοινό της Πάτρας και μάλιστα όλων των ηλικιών.

Στο μεταξύ η 2η προβολή των 20.15 καθυστέρησε ν’ αρχίσει (η προβολή ξεκίνησε στις 20.35) με αποτέλεσμα όταν τέλειωσε η ταινία κατά τις 22.25 ν’ επικρατήσει συνωστισμός από αυτούς που έβγαιναν από την αίθουσα και απ’ όσους, και ήσαν πολλοί περίμεναν να πάνε στην βραδινή προβολή για να δουν τη «Φωτιά στη θάλασσα» του Τζιανφράνκο Ρόζι, μία ταινία που τιμήθηκε με την Χρυσή Άρκτο του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου του 2016.

Έτσι με έναν πρόχειρο υπολογισμό, την ταινία είδαν πάνω από 600 θεατές. Βέβαια για να λέμε την αλήθεια η ταινία «Φωτιά στη θάλασσα» γυρισμένη στο νησάκι των μόλις 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανάμεσα στη Σικελία και την Λιβύη, την Λαμπεντούζα, ανήκει στα φιλμ που σαφώς λειτουργούν καλύτερα στο περιβάλλον ενός φεστιβάλ ή των προβολών μίας Λέσχης (καλή ώρα της Κινηματογραφικής) και το λέμε αυτό διότι δεν έλειπαν τα προβλήματα από την συγκεκριμένη ταινία, όπως του ρυθμού ή της εστίασης παράλληλα με το μεγάλο θέμα των προσφύγων, στην καθημερινότητα ορισμένων κατοίκων του νησιού. Ο πιτσιρικάς Σαμουέλε πάντως ήταν αφοπλιστικός.

Πιστεύουμε πως αν το φιλμ αυτό ήταν κατά 80 με 90% εστιασμένο στο τεράστιο θέμα των προσφύγων που κατά κύματα συνεχίζουν να παλεύουν να φτάσουν στην Ευρώπη πληρώνοντας πολλά λεφτά για να είναι στοιβαγμένοι και να φτάνουν όταν τα καταφέρνουν αφυδατωμένοι και στο όριο να χάσουν τη ζωή τους, η ταινία θα ήταν πραγματικά συγκλονιστική αλλά ακόμα κι έτσι στο τελευταίο της μέρος έκανε τους θεατές να αισθανθούν όλη αυτή την τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο. Φυσικά μην ξεχνάμε τι έχει συμβεί τον τελευταίο χρόνο στα ακριτικά νησιά μας όπως τη Λέσβο ή τη Χίο με αφορμή την συνεχόμενη ροή προσφύγων και μεταναστών.

Την προσεχή Δευτέρα 31/10 η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας θα προβάλλει το «Sing Street» του Τζον Κάρνει με διακρίσεις στο Φεστιβάλ του Νάσβιλ, που εκτυλίσσεται στο Δουβλίνο της δεκαετίας του ’80.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Διαβάστε ακόμα:

"ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ", Η ΧΡΥΣΗ ΑΡΚΤΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

Πρώτος εισπρακτικά ο "Λογιστής" προσέλκυσε πάνω από 2.000 Πατρινούς - Από κοντά και το "Inferno"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture