Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης στο Κέντρο Δήμου Ζωγράφου-ΦΩΤΟ

Το  Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης τη...

Σε μία ολομέλεια σταθμό

Το  Πανελλήνιο Δίκτυο  Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης σε μία ολομέλεια σταθμό στο Κέντρο Πρόληψης Δήμου Ζωγράφου.

Τα συμπεράσματα της τακτικής ολομέλειας του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 και Σάββατο 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Δήμου Ζωγράφου θα μπορούσε ίσως να  συνοψιστεί στην παρακάτω φράση: Η πρόληψη παλιό σκαρί με νέα πανιά σε περίεργους καιρούς και σε ταραγμένες θάλασσες, συνεχίζει να ταξιδεύει…

Το Πανελλήνιο Δίκτυο συγκροτήθηκε το 1993 ως μία πρωτοβουλία των πρώτων φορέων πρόληψης στη χώρα μας και από τότε μέχρι και σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί με τη συμμετοχή όλων των αναγνωρισμένων φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό, όπως:

Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), τα Κέντρα Πρόληψης, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.), Κέντρο Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων Κ.ΕΝ.Θ.Ε.Α Κύπρου κ.ά.

Αποτελεί ένα ζωντανό χώρο διαλόγου, συνεργασίας και ανάπτυξης για όλους όσους λειτουργούν στο χώρο της πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, εθελοντών και επαγγελματιών. Βασικός στόχος του Δικτύου είναι η αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης, της εμπειρίας αλλά και των αρχών και αξόνων της πρόληψης σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο προωθώντας έτσι τόσο την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των μελών όσο και την ανάπτυξη της Υπόθεσης της Πρόληψης μέσα από τη διάδοση καλών πρακτικών, την ανάπτυξη της αλληλεγγύης και συνεργασιών και την επεξεργασία συνθετικών προτάσεων χρήσιμων για τα μέλη και όλους τους ενδιαφερόμενους.

 

Η Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ» και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων Αχαΐας «Καλλίπολις» έχουν πολύ σημαντική συμβολή στη ζωή και τη λειτουργία του Δικτύου. Συγκεκριμένα, το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Κίνησης ΠΡΟΤΑΣΗ, έπειτα από τη διοργάνωση της  1ης Πανελλαδικής Συνάντησης Φορέων Πρόληψης στην Πάτρα το 1993 και στη συνέχεια της 2ης Πανελλαδικής Συνάντησης το 1995. Στη συνέχεια το 2013 το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε Αχαΐας και η Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ» διοργάνωσαν στην Πάτρα την 9η Πανελλήνια ΣυνάντησηΦορέων Πρόληψης και έκτοτετο Κέντρο Πρόληψης συντονίζει το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης.

Στην τελευταία συνάντηση της τακτικής ολομέλειας του Δικτύου την μεν «ΠΡΟΤΑΣΗ» εκπροσώπησαν η κα Ελένη Μπαλαδάκη-Γραμματέας του ΔΣ και η κα Αγγελική Πασσά-Υπεύθυνη του ΚΔΑ ενώ το Κέντρο Πρόληψης Αχαΐας «Καλλίπολις» εκπροσώπησαν,  η κα Γιάννα Ζορμπά-Επιστημονικά Υπεύθυνη και Συντονίστρια του Δικτύου καθώς και η κα Γιώτα Γεωργοπούλου –Αναπλ. Υπεύθυνη.

Στην συνάντηση του Δικτύου που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Οκτωβρίουσυμμετείχαν 50 άτομα, εκπρόσωποι 26 φορέων πρόληψης από όλη την  Ελλάδα καιτην Κύπρο. Το βασικό θέμα της ολομέλειας ήταν η ανάδειξη των σημερινών αναγκών και προκλήσεων που απασχολούν τους φορείς πρόληψης και συνδέονται με την εξέλιξη των παρεμβάσεων πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.

Επίσης κατά τη διάρκεια των εργασιών προσδιορίστηκε η βασική θεματολογία της 11ης Πανελλήνιας Συνάντησης που πρόκειται να πραγματοποιήσει το Δίκτυο σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Θησέας» Κυκλάδων τον Οκτώβρη του 2017.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την ολομέλεια απασχόλησαν τα ακόλουθα θέματα: η ανθεκτικότητα των ανθρώπων της πρόληψης καθώς λόγω της κρίσης βιώνουν έντονα πιεστικές συνθήκες εξαιτίας των αυξημένων και πολύ διαφορετικών αιτημάτων που δέχονται από την κοινότητα.

Μέσα σε αυτή τη ρευστότητα νιώθουν αγωνία κατά πόσο μπορούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις και να είναι αποτελεσματικοί στη δράση τους, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί και μία θετική πρόκληση για αναζωογόνηση και ανάδειξη νέων ευκαιριών και πεδίων παρέμβασης.

Οι δεδομένες συνθήκες απαιτούν αυξημένη εσωτερική συγκρότηση από τους φορείς, καλύτερο κεντρικό σχεδιασμό, ερευνητικά δεδομένα για τις νέες ανάγκες, ανάδειξη και αξιοποίηση νέων εργαλείων, καλύτεροσυντονισμό μεταξύ των φορέων, άνοιγμα σε νέες μορφές συνεργασίας και δικτυώσεων για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως το προσφυγικό, οι νέες μορφές εξάρτησης κλπ, οριοθέτηση, ανάγκη εποπτείας αλλά και επαρκούς στελέχωσης των φορέων.

Τέλος, αναγνωρίστηκε ότι οι παρεμβάσεις των φορέων πρόληψης έχουνεκείνο το φιλοσοφικό υπόβαθρο, αρχές και αξίες που μπορούν να απαντήσουν με τεκμηριωμένο επιστημονικά τρόπο στις νέες ανάγκες,ενώ οι συνεργασίες που έχουν χτιστεί και μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω στις τοπικές κοινότητες είναι η μόνη δυναμική απάντηση  σε όλο αυτό που βιώνουμε.

Άλλωστε ο τρόπος οργάνωσης της συγκεκριμένης ολομέλειας ήταν έμπρακτη απόδειξη των παραπάνω καθώς η όλη διοργάνωση ήταν προϊόν συνεργασίας του Κέντρου Πρόληψης Δήμου Ζωγράφου με τις υπηρεσίες του Δήμου, το Σύλλογο Κρητών Δήμου Ζωγράφου «Ο Καζαντζάκης» και το Μουσείο Γουναρόπουλου. Το αποτέλεσμα ήταν αναζωογονητικό για όλους όσους συμμετείχαν στις εργασίες καθώς έθρεψε την καρδιά με συγκίνηση, το νου με νέες ιδέες και προβληματισμό και τις αισθήσεις με στοιχεία πολιτισμικά και πολιτιστικά μέσα από την  φιλοξενία στους χώρους του Συλλόγου Κρητών Δήμου Ζωγράφου και του Μουσείου Γουναρόπουλου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις