Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Απόψε τιμητικό Φιλολογικό Μνημόσυνο στην συγγραφέα Σοφία Κλήμη – Παναγιωτοπούλου

Πάτρα: Απόψε τιμητικό Φιλολογικό Μνημόσυ...

Στο αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών, μετά τις 19.00

Ξεχωριστό αναμένεται το αποψινό Φιλολογικό Βραδινό της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος στις 19.00 στην αίθουσα του αναγνωστηρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών, στην οδό Μαιζώνος και Φιλοποίμενος.

Θα πραγματοποιηθεί τιμητικό Φιλολογικό Μνημόσυνο στην συγγραφέα Σοφία Κλήμη – Παναγιωτοπούλου, με τη συμπλήρωση δεκαπέντε χρόνων απουσίας της. Η αείμνηστη Σοφία Κλήμη είχε διατελέσει και Γενική Γραμματέας  της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος ενώ πέρα από τα πεζά και δοκίμια της, ξεχωριστή στιγμή στην πορεία της, ήταν η συγγραφή ενός σεναρίου που έγινε ταινία από τον Σταμάτη Τσαρουχά το 1999. Ο λόγος για την ιστορική ταινία «Ο Ανθός της λίμνης» που εκτυλισσόταν στην Καστοριά του 1897, που βρισκόταν ακόμα υπό οθωμανική κυριαρχία. Στην ταινία έπαιζε και ο γνωστός ηθοποιός Λάκης Κομνηνός.

Για  την προσφορά, τη ζωή και το έργο της συγγραφέως, δοκιμιογράφου και κριτικού Σοφίας Κλήμη - Παναγιωτοπούλου θα μιλήσουν στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Εταιρείας Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης και ο δημοσιογράφος, λογοτέχνης και κριτικός βιβλίου Σταύρος Ιντζεγιάννης, ο οποίος  θα παρουσιάσει το τελευταίο  έργο της με τον  τίτλο: «ΕΡΩΤΑΣ ΠΑΡΑ ΦΥΣΙΝ».

Αποσπάσματα  του  έργου θα διαβάσουν οι ηθοποιοί  Βάσω Σακελλάρη, Χρήστος Μπαϊρακτάρης και Αλέξης Γκλαβάς.

Σε όσους θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση θα διατεθεί  δωρεάν το τελευταίο της έργο.

Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας  Λεωνίδας Καρνάρος

Η Σοφία Κλήμη είχε γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη όπου και εργάσθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος ενώ τα τελευταία χρόνια είχε εργαστεί στο κεντρικό υποκατάστημα στην Πάτρα μέχρι της συνταξιοδοτήσεώς της. Η πρώτη της επίσημη εμφάνιση στον πνευματικό στίβο έγινε το 1958 με τη βράβευση της συλλογής διηγημάτων της με τον τίτλο "Σταχολόγια" σε Κρατικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, από την Ακαδημία Αθηνών και την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Ασχολήθηκε με το μυθιστόρημα, το διήγημα, την ποίηση, το δοκίμιο, την κριτική βιβλίου κ.α. Έχει πραγματοποιήσει με μεγάλη επιτυχία ομιλίες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την ΕΡΤ η οποία της είχε αναθέσει τακτική εβδομαδιαία εκπομπή με τίτλο "Ιστορικές αναδρομές στην Πάτρα". Χρημάτισε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και τελευταία Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Λογοτεχνών.

*Από τα πιο ωραία και επιτυχημένα βιβλία της ήταν το μυθιστόρημα «Στο Δέντρο του Ερημίτη» (εκδόσεις Ερωδιός).

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture