Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ζωγραφικά έργα με βλέμμα στο αύριο - Εγκαινιάζεται η έκθεση του Γιάννη Τρυπαναγνωστόπουλου στο Πολύεδρο της Πάτρας

Ζωγραφικά έργα με βλέμμα στο αύριο - Εγκ...

Ο εικαστικός δημιουργός είναι και καθηγητής φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών

Μία έκθεση ζωγραφικής του Πειραιώτη στην καταγωγή εικαστικού δημιουργού και καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιάννη Τρυπαναγνωστόπουλου ξεκινά την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016, στις 8 το βράδυ στο Πολύεδρο, στην οδό Κανακάρη 147.

Στην έκθεση παρουσιάζονται εικαστικά έργα με ακρυλικά χρώματα σε καμβά, καθώς και εκτυπώσεις ψηφιακών έργων, επίσης σε καμβά. Τα έργα υπό τον τίτλο «Matrix environmental images» είναι της τελευταίας 10ετίας και επιχειρούν να ρίξουν ένα βλέμμα στο αύριο, προσδοκώντας μια βιώσιμη κοινωνία.

Από την δεκαετία του ’90 διαμορφώνεται παγκοσμίως μια νέα κατάσταση, που είναι ρευστή και απρόβλεπτη, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου. Έχει διευρυνθεί η κοινωνική ανισότητα, γίνεται μετακίνηση πληθυσμών για μετανάστευση και διαπιστώθηκαν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, που έχουν ανθρωπογενή αιτία και επηρεάζουν το κλίμα και την επιβίωση των ειδών.

Τα εικαστικά έργα της έκθεσης, ακολουθώντας σε κάποιο βαθμό τις αλλαγές αυτές, πέρασαν από τα σχεδόν στεγνά λάδια σε καμβά ή χαρτί, στα αρκετά αραιωμένα με νερό ακρυλικά χρώματα σε καμβά, σηματοδοτώντας την νέα και πιο ρευστή κατάσταση.

Παράλληλα, ξεκίνησε και η σειρά των ψηφιακών έργων. Η αρχή δημιουργίας των έργων αυτών είναι η ψηφιακή επεξεργασία εικόνων με υπολογιστή, που προέρχονται από μονόχρωμα σχέδια, όπως ασπρόμαυρα σχέδια με μολύβι, καθώς και από ήδη ζωγραφικά έργα με χρώματα, και έχουν εκτυπωθεί πάνω σε διάφορα υλικά, όπως καμβά, χαρτί, ξύλο.

Ως προς το περιεχόμενο των εικαστικών έργων, η έμφαση δίνεται στα περιβαλλοντικά ζητήματα και στις πολλαπλές επιδράσεις τους στη φύση και στην κοινωνία. Με την προσέγγιση των θεμάτων αυτών μέσω της τέχνης, επιδιώκεται η αισθητική ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα περιβαλλοντικά προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, η επιστήμη μελετά τα θέματα αυτά και προτείνει πρακτικές λύσεις μέσω της τεχνολογίας.

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται έργα που είναι κυρίως συνθέσεις τοπίων με διακυμάνσεις των στοιχείων του εδάφους, του νερού, του αέρα, των νεφών, κλπ. Κύριο χαρακτηριστικό των έργων είναι η ύπαρξη του ήλιου, που παρέχει την αναγκαία ενέργεια στη γη και συμβολίζει την αρμονία της ελκτικής δύναμης και της ζωής.

Έτσι, με τα εικαστικά αυτά έργα αντανακλάται η αγωνία για την διατήρηση της ζωής στην ΓΗ και την βελτίωση της σχέσης μεταξύ των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

Η τέχνη παρέχει ακόμη μια αίσθηση του «αύριο» και με τα έργα που εκτίθενται, επιχειρείται η καλλιτεχνική υπέρβαση των φραγμάτων της άμεσης αντίληψης του μελλοντικού «τοπίου», που επηρεάζεται από τα «ανακλαστικά, διαθλαστικά και περιθλαστικά» όρια που μπαίνουν.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 9 Νοεμβρίου 2016.

Ο Γιάννης Τρυπαναγνωστόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1950, είναι Καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών με ειδίκευση στην ενέργεια και περιβάλλον, διευθύνει το μεταπτυχιακό περιβάλλοντος της ΣΘΕ και είναι μέλος της Academy of Sciences and Arts Republic of Srpska. Καλλιτεχνικά έχει ασχοληθεί με την ζωγραφική, φωτογραφία, θέατρο και κινηματογράφο και συμμετέχει σε καλλιτεχνικές ομάδες στην Πάτρα και Αθήνα. Στη ζωγραφική χρησιμοποιεί λάδι, παστέλ, ακρυλικά και ψηφιακές φόρμες. Το έργο του περιλαμβάνει πίνακες με κοινωνικό, επιστημονικό και περιβαλλοντικό περιεχόμενο.

Έχει παρουσιάσει έργα του σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, όπως αυτές των Νέων Καλλιτεχνών Πάτρας, στις Εαρινές Εκθέσεις του ΟΤΕ Πάτρας, της Πατρινής ομάδας 4Αrt+, στα εικαστικά δρώμενα και οδοιπορικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Παρίσι) του αθηναϊκού καλλιτεχνικού φορέα «Ορίζοντας Γεγονότων», σε πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Seattle) του αθηναϊκού εικαστικού φορέα ARTWAY, στην έκθεση ελλήνων καλλιτεχνών στην Ελβετία (Λωζάννη) και σε άλλες εκθέσεις. Ως προς τις ατομικές εκθέσεις, έχει παρουσιάσει έργα του στην Ισπανία (Βαρκελώνη), Πολωνία (Κρακοβία), Ιταλία (Νάπολι) και Ιρλανδία (Δουβλίνο).

Επιπλέον των εκθέσεων αυτών ο Γιάννης Τρυπαναγνωστόπουλος έχει συμμετάσχει και σε πολλά διεθνή συμπόσια ζωγραφικής.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture