Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γιατί οι Αμερικανοί λατρεύουν αυτή την 80χρονη δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου; Την κάνουν στάμπα σε μπλουζάκια σαν... ροκ σταρ!

Γιατί οι Αμερικανοί λατρεύουν αυτή την 8...

Δείτε ΦΩΤΟ

Με τις δαντέλες της και το παλιομοδίτικο λεξιλόγιό της, η αμερικανίδα δικαστής Ρουθ Μπάντερ Γκένσμπουρ μοιάζει να έχει φτάσει στη Γη από μια άλλη εποχή.Είναι μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας και οι συμπολίτες της την λατρεύουν.

Στα 83 της, η  RBG, όπως την αποκαλούν (Ruth Bader Ginsburg) δεν μπορεί πλέον να κάνει βήμα χωρίς κάποιος να της ζητήσει μια selfie.

Με το αυστηρό ύφος και τα μαλλιά πάντα κότσο, το πρόσωπό της έγινε πορτρέτο σε τσάντες θαλάσσης, σε αγκράφες, σε κονκάρδες, σε μπλουζάκια, σε άλμπουμ για παιδιά και σε φλυτζάνια του καφέ!

Είναι μια ροκ σταρ: όλα τα μεγάλα κανάλια αλλά και οι λαϊκές εφημερίδες την παρακαλούν για μια συνέντευξη, ειδικά με την κυκλοφορία, πριν από λίγες ημέρες, του βιβλίου της My Own Words, (Με δικά μου λόγια), ένα άθροισμα ομιλιών της και αποφθεγμάτων της. Είναι διάσημη για το ανώτερο πνευματικό της επίπεδο, για τα σκληρά της επιχειρήματα και για τις δημοκρατικές της απόψεις.

«Με κάνει να χαμογελώ. Είμαι 83 ετών και όλος ο κόσμος θέλει να με φωτογραφίσει», δήλωσε πρόσφατα στο Yahoo! η κυρία Γκένσμπουργκ, icon των social media παρά τη θέλησή της. Η καλλιτέχνης τατουάζ  Nikki Lugo δήλωσε ότι μια νεαρή φοιτήτρια νομικής της παρήγγειλε πρόσφατα ένα τατουάζ στον ώμο της RBG. «Η RBG είναι φαινόμενο, μοιάζει με ποπ βεντέτα, είναι τεράστια», δηλώνει η Nikki Lugo στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πράγματι, αυτή η γυναίκα με ύψος 1,54 κατατάσσεται συχνά ως μια από τις ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είναι ένα όργανο για το οποίο οι πολίτες αγνοούν τα πάντα, τόσο τεχνικό και πολύπλοκο είναι. Κανείς δεν γνωρίζει τους δικαστές που το απαρτίζουν. Σήμερα οι εν λόγω δικαστές είναι οκτώ αντί για εννιά, μετά τον θάνατο του Antonin Scalia, ενός σημαντικού, συντηρητικού δικαστή. Ο κ. Σκάλια ήταν φίλος της RBG, παρά το γεγονός ότι είχαν αντίθετες πολιτικές απόψεις. Μοιράζονταν το κοινό πάθος για την όπερα και σε μια κιτρινισμένη φωτογραφία οι δυό τους είναι καθισμένοι σε ένα αμαξίδιο στην Ινδία, όπου πήγαν μαζί.

Η Γκένσμπουργκ έγινε μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 1993 από τον Μπιλ Κλίντον και είναι μια από τις τρεις γυναίκες του Ανωτάτου Δικαστηρίου.




Η RBG ξεκίνησε τις σπουδές της σε μια εποχή όπου οι γυναίκες σπάνιζαν στα αμφιθέατρα, ακόμη και στις ΗΠΑ. Πέρασε από το Χάρβαρντ και συνέχισε σχεδόν πρώτη στο Κολούμπια. Κανένα δικηγορικό γραφείο, όμως, στη Νέα Υόρκη, δεν ήθελε να την προσλάβει.


«Είχα τρία πράγματα εναντίον μου. Πρώτον, ήμουν Εβραία. Δεύτερον, ήμουν γυναίκα. Αλλά το χειρότερο, ήμουν μητέρα τεσσάρων παιδιών!» δήλωσε στο CBS.
Από το 1972 ως το 1978 η RBG πήρε πολλές φορές το λόγο εναντίον της σεξιστικής συμπεριφοράς. Κέρδισε πέντε τέτοιες δίκες, κατορθώνοντας να κάνει ρήγματα στην πατριαρχική, αμερικανική κοινωνία.
Σαράντα χρόνια αργότερα, όταν την ρωτούν με πόσες γυναίκες δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο θα ήταν ευχαριστημένη, απαντά: «Οταν θα είναι εννιά!».


Αλλά αν η RBG έχει σήμερα τόσους θαυμαστές, δεν είναι μόνο γιατί υπήρξε η πρώτη γυναίκα που υπερασπίστηκε την γυναικεία χειραφέτηση στα δικαστήρια. Αλλά και γιατί στήριξε τους νέους σε ζητήματα όπως η έκτρωση, η θανατική ποινή ή ο γάμος ομοφυλοφίλων.
Η RBG διαθέτει κυρίως ένα αμίμητο στιλ: γάντια από λεπτή δαντέλα, μεγάλα σκουλαρίκια και κομψά ρούχα. Και, ξαφνικά, η εικόνα αλλάζει όταν εμφανίζεται σε μια αίθουσα γυμναστικής με ένα μπλουζάκι να γράφει Super Diva!
Γιατί το μυστικό της μακροβιότητας της RBG ονομάζεται Bryant Johnson, ο προσωπικός της γυμναστής, με τον οποίο αθλείται δύο φορές την εβδομάδα. «Κάνω δέκα επικύψεις, αναπνέω, κάνω άλλες δέκα. Μετά κάνω σανίδα επί 30 δευτερόλεπτα, αναπνέω και ξαναρχίζω», δήλωσε στο Yahoo!.


Ολοι εκτιμούν ότι θα τελειώσει τη ζωή της μέσα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Τον περασμένο Ιούνιο έγραψε ως ύστατο επιχείρημα, στα γαλλικά faute de mieux («Αφού δεν υπάρχει κάτι καλύτερο»), Αυτή η έκφραση, την οποία γνωρίζουν μόνο ελάχιστοι διανοούμενοι στις ΗΠΑ, έφερε σε μεγάλη αμηχανία τους ειδικούς που παρακολουθούν τα θέματα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Οι έρευνες στο ίντερνετ για την γαλλική αυτή φράση αυξήθηκαν κατά 495.000% το πρωί της 27 Ιουνίου, σύμφωνα με το λεξικό Merriam-Webster. Η κυρία Γκένσμπουργκ σίγουρα γελούσε κάτω από την τήβενο.


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις