Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Σήμερα εγκαινιάζεται από τον Πρόεδρο της Βουλής η έκθεση για τους "Αχαιούς Πρωθυπουργούς και Προέδρους της Δημοκρατίας"

Πάτρα: Σήμερα εγκαινιάζεται από τον Πρόε...

Στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, στις 12 το μεσημέρι

Στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 1η Οκτωβρίου 2016, θα εγκαινιαστεί παρουσία του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Νίκου Βούτση, η έκθεση «Αχαιοί Πρωθυπουργοί, Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής» στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας που γίνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 130 χρόνων της εφημερίδας Πελοπόννησος.

Όπως γράφτηκε, τα κλειδιά της «Μαζεράτι» ενός πρωθυπουργού αλλά και η τσάντα ενός δικηγόρου που έγινε Πρόεδρος, βουλευτικές ταυτότητες πρωθυπουργών, ένα μπαστούνι αλλά και ένα θρυλικό σακάκι, που συνήθως φοριόταν πάνω από ζιβάγκο και Πορτρέτα αναγνωρίσιμων πολιτικών αλλά και άλλων, που ενώ έφτασαν στα υψηλότερα δώματα του πολιτειακού μας συστήματος, τους γνωρίζουμε λίγο, περιλαμβάνονται στην έκθεση που γίνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Επίσης θα εκτεθούν κειμήλια με βαριά σημασία, όπλα από την οικογενειακή συλλογή Ζαΐμη, που χρησιμοποιήθηκαν τον καιρό του εθνικού αγώνα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως το τέλος Οκτωβρίου.

Θα είναι διαρθρωμένη σε έξι ενότητες: μια αφιερωμένη στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και πέντε για τις αντίστοιχες ιστορικές περιόδους, στις οποίες οι δεκαεννιά (19) Αχαιοί πολιτικοί διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη ζωή της χώρας. Για κάθε πολιτική προσωπικότητα θα υπάρχει αρχειακό υλικό, προσωπικά αντικείμενά τους, φωτογραφίες, πορτραίτα τους και πλούσιο εποπτικό υλικό με κωδικοποιημένη χρονολογικά την θέση τους στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου μας.

Στην έκθεση συνεργάστηκαν χρησιδανείζοντας αρχειακό υλικό και κειμήλια οι: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, Πνευματική Εστία Παναγιώτη Κανελλόπουλου - Εταιρεία Φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου, Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου, Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων -" Δημοτική Βιβλιοθήκη, Δήμος Ερυμάνθου -" Μουσείο Γεωργίου Παπανδρέου, Δημοτικό Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, Μουσείο Τύπου ΕΣΗΕΠΗΝ, αρχείο Ανδρέα Ζαΐμη, αρχείο Σπήλιου Λιβανού, αρχείο οικογένειας Κωστή Στεφανόπουλου, 2ο Λύκειο Πατρών, αρχείο Σπυρίδωνα Δούκα, αρχείο Δημήτρη Κατσικόπουλου.

*Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, σε συνεργασία με το Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων, το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και την εφημερίδα «Πελοπόννησος» θα υλοποιήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της Πρωτοβάθμιας (Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Καθημερινά, 08:00-20:00.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

*Αναμένεται να δοθεί και τιμητικό βραβείο – πλακέτα στην οικογένεια του Αχαιού τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, ο οποίος πραγματικά τίμησε το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας στη διάρκεια των δύο θητειών του (1995-2000 και 2000-2005).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις