Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPORTS

/

Ποδόσφαιρο: Όταν ο Κώστας Δαβουρλής έκανε όλη την Ελλάδα να μιλάει για αυτόν!

Ποδόσφαιρο: Όταν ο Κώστας Δαβουρλής έκαν...

Στον αγώνα με την ΑΕΚ

Η Παναχαϊκή Συμμαχία δεν ξεχνά την μεγάλη ιστορία της Παναχαϊκής. Με ανάρτηση λοιπόν στο fb γίνεται μία αναδρομή στο παιχνίδι του 1969 με την ΑΕΚ, όπου ο "Μαύρος πρίγκιπας" έκανε όλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα να παραμιλά.

Δείτε αναλυτικά: "Ήταν 11 Ιουνίου 1969, όταν ο Κώστας Δαβουρλής έκανε όλη την Ελλάδα να μιλάει γι’ αυτόν, στο 4-2 της Παναχαϊκής επί της ΑΕΚ για το Κύπελλο Ελλάδος.

Άγνωστος δεν ήταν στο φίλαθλο κοινό ο Δαβουρλής, μιας και εκείνη τη χρονιά η Παναχαΐκή ανέβηκε στην Α’ Εθνική με περίπατο κι αυτόν μεγάλο πρωταγωνιστή και πρώτο σκόρερ (34 γκολ).

Αλλά, όπως και να το κάνουμε, μία νίκη-πρόκριση επί της πρωταθλήτριας της προηγούμενης σεζόν ΑΕΚ, η οποία μάλιστα αργότερα έφτασε μέχρι τους «8» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του ’69, ήταν πολύ σημαντικότερη και ήταν αυτή που τον έκανε γνωστό σε όλα τα πέρατα της Ελλάδας.

Διότι αυτή η νίκη με 4-2 που χάρισε στην Παναχαϊκή την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου, έφερε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του 21χρονου τότε Κώστα Δαβουρλή, ο οποίος πέτυχε τρία γκολ (25’, 60’, 79’) και έβγαλε ουσιαστικά μόνος του νοκ άουτ την μεγάλη ΑΕΚ του Μίμη Παπαϊωάννου εκείνης της εποχής!

Η «Ένωση» είχε πάει με όλα τα αστέρια της στην Πάτρα, όμως μάλλον υποτίμησε την σπουδαία Παναχαϊκή, με αποτέλεσμα ειδικά η άμυνά της να γίνει έρμαιο στις ορέξεις του Δαβουρλή, αλλά και των υπόλοιπων ανερχόμενων συμπαικτών του, όπως ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος (πέτυχε το 2-0 στο 37’), ο Βασίλης Στραβοπόδης και ο Θέμης Ρήγας. Η ΑΕΚ σε εκείνο τον αγώνα προσπάθησε, ήταν καλή αλλά η Παναχαϊκή δεν παιζόταν και ήταν καλύτερη!

Όπως έγραψαν και οι εφημερίδες της εποχής η νίκη των «κοκκινόμαυρων» ήταν δίκαιη αφού η Παναχαϊκή ήταν ανώτερη σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και έχασε ευκαιρίες για να σκοράρει περισσότερες φορές.

Το φινάλε της αναμέτρησης προκάλεσε μεγάλο σοκ στο «κιτρινόμαυρο στρατόπεδο». Ακόμα και ο φημισμένος για τη σιδηρά πειθαρχία του, Μπράνκο Στάνκοβιτς, ο προπονητής της AEK εκείνη την περίοδο, φαίνεται πως δεν άντεξε και σύμφωνα με τον αστικό μύθο, κατέβασε μονορούφι ένα κρασοπότηρο με κονιάκ για να συνέλθει και να ξεπεράσει όσα συνέβησαν.

Όλοι εκείνη την ημέρα στάθηκαν στο σόου του Δαβουρλή. Η αξία του ήταν τέτοια, που σε συνάρτηση με την εντυπωσιακή παρουσία του στη Β’ Εθνική, αλλά και σ’ αυτόν ακόμα τον αγώνα Κυπέλλου με την ΑΕΚ στις 11 Ιουνίου, έπεισαν τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Νταν Γεωργιάδη, να τον συμπεριλάβει στην αποστολή της Εθνικής Ελλάδας που έκανε τουρνέ στην Αυστραλία τον Ιούλιο του 1969.
Στο δεύτερο ματς, στις 23 Ιουλίου στο Μπρισμπέιν, ο «μαύρος πρίγκιπας» της Πάτρας πήρε το βάπτισμα του πυρός με το εθνόσημο, αγωνιζόμενος ως αλλαγή στα τελευταία δεκαπέντε λεπτά αντί του Μίμη Παπαϊωάννου.

Έτσι, έγινε ο πρώτος παίκτης που χρίστηκε διεθνής με την Ανδρών, χωρίς να έχει αγωνιστεί στην Α’ Εθνική! Δεν λέμε ο πρώτος παίκτης ομάδας Β’ Εθνικής, μιας και είχαμε μπει στην αγωνιστική περίοδο 1969-70, οπότε η Παναχαϊκή λογιζόταν πια ως ομάδα της πρώτης τη τάξει κατηγορίας.

Για την ιστορία παραθέτουμε τις συνθέσεις των ομάδων από εκείνο το ιστορικό παιχνίδι.

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ (Τάκης Παπαρσενίου): Παπαδόπουλος (51’ Σαραντόπουλος), Καραμπινάς, Νικολάου, Κεμενίδης, Ζευγαρίδης, Λιάρος (77’ Λεγάτος), Στραβοπόδης, Ρήγας, Μιχαλόπουλος, Δαβουρλής, Καπανδρίτης.

ΑΕΚ (Μπράνκο Στάνκοβιτς): Κωνσταντινίδης, Κεφαλίδης, Βασιλείου, Φρογουδάκης, Μπαλλόπουλος, Καραφέσκος, Βεντούρης, Σκευοφύλαξ (46’ Σιμιγδαλάς), Νικολαΐδης, Παπαϊωάννου, Σταυρίδης (46’ Πομώνης).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: 24 χρόνια χωρίς τον Κώστα Δαβουρλή

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports