Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Παρουσιάζεται το βιβλίο της Μάρτα Χάρνεκερ "Ιδέες για τον αγώνα / Εργαλεία πολιτικής"

Πάτρα: Παρουσιάζεται το βιβλίο της Μάρτα...

Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου

 

Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, στις 8:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου της Μάρτα Χάρνεκερ "Ιδέες για τον αγώνα / Εργαλεία πολιτικής". Η παρουσίαση θα γίνει στο πολιτιστικό - πολιτικό στέκι “Δρόμος” (Ιωάννη Βλάχου 35).

Είναι η πολιτική η «τέχνη του εφικτού»; Ποια πρέπει να είναι η σχέση του κόμματος με την κοινωνία; Γιατί υπάρχει δυσπιστία των πολιτών για τους πολιτικούς; Πώς αλλάζει η κοινωνική συνείδηση; Αυτά τα ερωτήματα θα απασχολήσουν στη συζήτηση- παρουσίαση του βιβλίου της Μάρτα Χάρνεκερ, μιας από τις εξέχουσες θεωρητικούς του μαρξισμού στη  Λατινική Αμερική. Η συγκεκριμένη έκδοση, που μπορείτε να βρείτε στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Α/συνέχεια, περιέχει δύο από τα εκλαϊκευτικά της κείμενα.

Πραγματεύονται τις εμπειρίες της πολιτικής και κοινωνικής αριστεράς, μέσα από τα κινήματα και το αναδυόμενο τοπίο ανταγωνισμού των τελευταίων 15 χρόνων, με στόχο την υπέρβαση των ελλείψεων που εμποδίζουν τη συγκρότηση υποκειμένων, εργαλείων και συσχετισμών ώστε να είναι νικηφόροι οι αγώνες μας.

Η Μάρτα Χάρνεκερ, γεννημένη στη Χιλή το 1937, έχει ως αφετηρία τους αγώνες και τα κινήματα  της Λατινικής Αμερικής, ο αναγνώστης όμως θα διαπιστώσει πολλές ομοιότητες με την ελληνική πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα:

«Τέχνη του εφικτού σημαίνει ότι, διαπιστώνοντας μια συγκεκριμένη κατάσταση, μια περίπλοκη κατάσταση, με ένα ορισμένο συσχετισμό δυνάμεων, λες: ”Καλώς, ο εχθρός είναι πολύ ισχυρός κι εγώ είμαι αδύναμος, δεν μπορώ να κάνω τίποτα ενάντια σ΄ αυτόν τον ισχυρό εχθρό, αυτό που πρέπει να κάνω είναι να προσαρμοστώ”. Η συγκεκριμένη αντίληψη οδηγεί στον πολιτικό οπορτουνισμό. ...Όσοι αντιλαμβάνονται την πολιτική ως την τέχνη του εφικτού, υποστηρίζουν αυτή την άποψη λέγοντας πως είναι ρεαλιστές, διότι είναι άλλο πράγμα να είσαι υποκειμενικός, άλλο να είσαι ουτοπικός κι άλλο ιδεαλιστής. Αυτή είναι η περίφημη “realpolitik” που οδηγεί στο να υποταχτείς εκ των πραγμάτων στην πολιτική που ασκούν οι άλλοι, δηλαδή στην πολιτική των κυρίαρχων τάξεων.»

Ασκεί κριτική στην σημερινή αριστερά και θεωρεί πως χρειάζεται μεγάλες δόσεις αλλαγής η πολιτική της κουλτούρα και η αντίληψη της περί πολιτικής. Θέτει μια σειρά ερωτημάτων που δεν είναι εύκολα να απαντηθούν:

«Αυτοί που γεμίζουν το στόμα τους με ριζοσπαστικοποίηση οφείλουν να αναρωτηθούν: “Τι κάνουμε για να οικοδομήσουμε την πολιτική και κοινωνική δύναμη που επιτρέπει το προχώρημα της διαδικασίας οικοδόμησης δυνάμεων;”»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture