Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Ιβάν Σαββίδης, το προσκήνιο και το παρασκήνιο των τηλεοπτικών αδειών

Ο Ιβάν Σαββίδης, το προσκήνιο και το παρ...

«Εάν δεν πληρώσει, πάμε ξανά στον επόμενο»

Ολα και... τίποτα είναι ξανά ανοιχτά στην αρένα των τηλεοπτικών αδειών μετά την αποχώρηση Καλογρίτσα – μια αποχώρηση με εν δυνάμει ισχυρές νομικές και πολιτικές επιπλοκές. Το Μαξίμου, δια του αρμοδίου υπουργού Νίκου Παππά, διαμηνύει ότι καμία ανατροπή δεν επίκειται και η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά με απλή αλλαγή σκυτάλης από τον Καλογρίτσα στον Ιβάν Σαββίδη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη προτρέπει αντιπολίτευση και καναλάρχες «να κάνουν μήνυση στην πραγματικότητα» και η κεντρική θέση της κυβέρνησης είναι πως ο διαγωνισμός για τις τηλε-άδειες είναι απολύτως κατοχυρωμένος χάρις στα «φίλτρα ασφαλείας».

Στο μπλοκ των καναλαρχών ωστόσο, υπερθεματιστών και επιλαχόντων, έχει σημάνει εκ νέου από χθες γενική επιστράτευση, η εγκυρότητα του διαγωνισμού αμφισβητείται ήδη δημοσίως και τα νομικά επιτελεία Κοντομηνά, Βαρδινογιάννη και Αλαφούζου υποδεικνύουν, μετά την έκπτωση Καλογρίτσα, τρεις «γκρίζες ζώνες» ως επόμενο πεδίο του πολέμου:

1. «Χειραγώγηση του διαγωνισμού»

Η πρώτη ένσταση είναι ότι υπήρξε χειραγώγηση του διαγωνισμού από υποψήφιο που δεν διέθετε τα χρήματα. Εν ολίγοις, οι καναλάρχες θεωρούν ότι ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας ανέβασε το τίμημα σε βάρος άλλων υποψηφίων χωρίς να διαθέτει, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει την άδεια. «Η αποχώρηση της πλευράς Καλογρίτσα σημαίνει πως δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα για συμμετοχή στο διαγωνισμό, οπότε δεν ήταν επί ίσοις όροις η διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά επ’ αυτού ο νομικός εκπρόσωπος του Alpha Πάνος Λαζαράτος, προσθέτοντας ότι εάν προχωρήσει ο διαγωνισμός «θα ασκηθούν και όλα τα ένδικα μέσα σε διοικητικό και ποινικό επίπεδο».

2. Οι ευθύνες της Επιτροπής

Η δεύτερη ένσταση αφορά ενδεχόμενες ευθύνες – ακόμη και ποινικές κατά δηλώσεις στελεχών της ΝΔ – της Επιτροπής του διαγωνισμού για πλημμελή έλεγχο του Πόθεν Εσχες του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα.

«Είναι προφανές ότι η Επιτροπή δεν είχε ελέγξει κανένα πόθεν έσχες και έχει βαρύτατες ευθύνες γι’ αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος για να εισπράξει πάντως την εξίσου σκληρή απάντηση του Μαξίμου:

«Ο κ. Κουμουτσάκος στοχοποιεί και εκβιάζει, με αδιανόητο, για ευνομούμενη χώρα, τρόπο, την Επιτροπή του διαγωνισμού. Η λέξη «εξευτελισμός» είναι λίγη!», τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Σε ό,τι αφορά δε την ουσία των καταγγελιών, η απάντηση που δίνουν κυβερνητικές πηγές είναι πως η Επιτροπή επικύρωσε το Πόθεν Εσχες Καλογρίτσα χρίζοντάς τον «οριστικό υπερθεματιστή», αποδεχόμενη τις «τεκμηριωμένες εγγυήσεις» των περιουσιακών στοιχείων που παρουσίασε προκειμένου να πάρει τραπεζικό δανεισμό.
«Ο ίδιος ο επιχειρηματίας δήλωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον του του στέρησαν το νόμιμο δικαίωμα στις πηγές χρηματοδότησης, δηλαδή στον τραπεζικό δανεισμό», είπε στο tvxs.gr κυβερνητικό στέλεχος προσθέτοντας: «Αρα, δεν υφίσταται κανένα ζήτημα ευθυνών της Επτροπής, ούτε πλήττεται το αδιάβλητο της δημοπρασίας».

3. Η αξιοπιστία του Ιβάν Σαββίδη

Η τρίτη «γκρίζα ζώνη» που προβάλλεται από αντιπολίτευση και καναλάρχες είναι η αξιοπιστία του πρώτου επιλαχόντα και υποψήφιου πλέον να πάρει την τέταρτη άδεια, του Ιβάν Σαββίδη.

Ο Alpha έχει ήδη καταθέσει προσφυγή κατά Σαββίδη υποστηρίζοντας ότι μπήκε ως «λαγός» στον διαγωνισμό με στόχο να ανεβάσει το τίμημα και επικαλούμενος ως βασικό επιχείρημα την δήλωση του ίδιου του επιχειρηματία ότι κατέθεσε μηδενική προσφορά στον τελευταίο γύρο της δημοπρασίας.

Τη θέση αυτή ενστερνίζεται πλήρως και η ΝΔ, η οποία έχει ήδη καταθέσει μήνυση «κατά παντός υπευθύνου», και ο εκπρόσωπός της Γιώργος Κουμουτσάκος έσπευσε χθες να δηλώσει: «Για τη Νέα Δημοκρατία είναι αδιανόητο η Επιτροπή να προχωρήσει στον πέμπτο πλειοδότη, που μόνος του έχει παραδεχθεί δημόσια ότι συμμετείχε στο διαγωνισμό, όχι για να πάρει άδεια, αλλά για να ανεβάσει το τίμημα».

«Εάν δεν πληρώσει, πάμε ξανά στον επόμενο»

Και εδώ, η απάντηση της κυβέρνηση είναι ότι θα ισχύσουν και πάλι «όλα τα φίλτρα ασφαλείας», το Πόθεν Εσχες Σαββίδη θα ελεγχθεί εντός των επόμενων 5 ημερών και κατόπιν, σε 15 ημέρες, θα πρέπει να καταβάλει και εκείνος την πρώτη δόση. «Εάν δεν πληρώσει, τότε πάμε ανά στον επόμενο», είναι η χαρακτηριστική δήλωση κυβερνητικού παράγοντα.

Εως ότου πληρώσει ή... δεν πληρώσει, ωστόσο, ο Ιβάν Σαββίδης τα πολεμικά λάβαρα θα παραμείνουν υψωμένα. Και, παραπλεύρως των νομικών μαχών, αρχίζει ήδη και νέο, πυρετώδες παρασκήνιο μεταξύ των τριών «οριστικών υπερθεματιστών» (Αλαφούζου, Μαρινάκη, Κυριακού), του πρώτου επιλαχόντος (Σαββίδη), του δεύτερου στη... σειρά αναμονής (Κοντομηνά) και του έσχατου των κομμένων (Βαρδινογιαννη).

Το «προσκλητήριο» Σαββίδη σε Alpha και Star

Ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης φρόντισε από χθες να... ξανα-ανακατέψει την τράπουλα δηλώνοντας έτοιμος τόσο να καταβάλει την πρώτη δόση όσο και να συνεργαστεί με Alpha και Star προκειμένου, πλην των άλλων, «να διασωθούν και οι θέσεις εργασίες».

Οι πληροφορίες από τον Alpha – ή τουλάχιστον από μια μερίδα στελεχών του Alpha – κάνουν ήδη λόγο για προσέγγση με την πλευρά Σαββίδη, την ίδια ώρα όμως που από άλλες πηγές επανέρχονται στο προσκήνιο και τα σενάρια για συζητήσεις μεταξύ Κοντομηνά και Αλαφούζου.

Στην κινούμενη τηλεοπτική άμμο μπαίνουν σφήνα οι πληροφορίες για διερευνητικές επαφές Μαρινάκη – Βαρδινογιάννη με στόχο άτυπες και επιλεκτικές συνέργειες, ενώ το παζλ συμπληρώνουν και οι φημες για επαφες που υπήρξαν μέχρι πρότινος μεταξύ Σαββίδη και Καλογρίτα.

Για την ιστορία, πάντως, και ως χρήσιμη επισήμανση για τη συνέχεια του σήριαλ, η προσφορά με την οποία ανακηρύχθηκε πρώτος επιλαχών ο Ιβάν Σαββίδης ήταν 61,5 εκατομμύρια ευρώ , έναντι 61 εκατομμυρίου του δεύτερου Δημήτρη Κοντομηνά. ‘Η άλλως, η συνεργασία ή ο πόλεμος μεταξύ των δύο μπορεί να απέχει μόλις... 500 χιλιάδες ευρώ...

 

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις