Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα - Πύργος: Ντόμινο αντιδράσεων για την αναβολή της δημοπράτησης!

Πάτρα - Πύργος: Ντόμινο αντιδράσεων για ...

Αντιδράσεις από φορείς

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Υποδομών να αναβάλει την προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί δημοπράτηση του 4ου τμήματος «Βάρδα – Α.Κ. Κυλλήνης» του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος με την αιτιολογία της «μη έγκαιρης συγκρότησης της Επιτροπής Διεξαγωγής του Διαγωνισμού».

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών, η οποία αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια, «μέχρι τις 26/9 δεν είχε οριστεί από το ΤΕΕ εκπρόσωπος για την Επιτροπή Διαγωνισμού του έργου του θέματος, με συνέπεια να μην είναι δυνατή η έγκαιρη έκδοση της Απόφασης Συγκρότησης της Επιτροπής Διεξαγωγής του Διαγωνισμού».

Το ίδιο έγγραφο δεν αποσαφηνίζει πότε θα οριστεί η δημοπράτηση, αφού αναφέρει απλώς ότι «θα καθοριστεί με έκδοση σχετικής απόφασης».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της εφ.«Πατρίς», πολύ δύσκολα θα γίνει δημοπράτηση σε λιγότερο από έναν μήνα, αφού δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν ο διαγωνισμός θα υλοποιηθεί με τον νέο νόμο για τα δημόσια έργα ή με τον παλαιότερο.

Διευκρινίσεις άμεσα αλλιώς ακύρωση!

Το σημαντικότερο πρόβλημα, όμως, τη δεδομένη στιγμή δεν είναι η αναβολή καθαυτή, αφού ούτως ή άλλως ως τον Μάιο, οπότε και αναμένεται η έναρξη της χρηματοδότησης, δεν θα έχουν συμβασιοποιηθεί οι δημοπρατήσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφ.«Πατρίς», από την αναθέτουσα αρχή έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις από τον προσωρινό ανάδοχο σχετικά με την πρώτη δημοπράτηση του δρόμου Πάτρα-Πύργος, ένεκα κυρίως της υψηλής έκπτωσης.

Όπως τονίστηκε από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υποδομών, αν δεν κατατεθούν σύντομα και γραπτώς οι διευκρινίσεις από τον ανάδοχο, τότε θα πιθανότατα θα κηρυχθεί έκπτωτος και είτε θα αναλάβει το έργο ο επόμενος μειοδότης (το πιθανότερο) είτε θα επαναπροκηρυχθούν οι διαγωνισμοί (λιγότερες οι πιθανότητες).

Αν τυχόν προκύψει τέτοιο ενδεχόμενο, προσωρινός ανάδοχος στα δύο από τα τρία τμήματα ορίζεται η εταιρεία CYFIELD, μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές της Κύπρου, και στο άλλο τμήμα η ιταλική Infrastrutture.

Πάντως το ίδιο στέλεχος τόνισε στην εφ.«Πατρίς» ότι οι εκπτώσεις που έχουν δοθεί για τα πρώτα τρία τμήματα του Πάτρα-Πύργος (από 53% ως 55%) δεν αποκλείουν την υλοποίηση του έργου, αφού οι συνθήκες στον κατασκευαστικό κλάδο. Σε κάθε περίπτωση, οι συμβάσεις θα πρέπει να περάσουν και από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο και το καθ’ ύλην αρμόδιο για την τήρηση της νομιμότητας των συμβάσεων.

Ντόμινο αντιδράσεων

Η ακύρωση της προγραμματισμένης δημοπράτησης προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για αυτό και θα διεξαχθεί εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τετάρτης.

 

«Απαιτούμε καθαρές κουβέντες για το έργο. Είναι ενταγμένο σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο; Έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μεγάλο έργο; Γιατί αναβλήθηκε σήμερα ο διαγωνισμός; Ποια είναι τα οριστικά χρονοδιαγράμματα για το σύνολο του έργου;», τονίζει ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απ. Κατσιφάρας και προσθέτει: «Οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα της Ηλείας δεν αντέχουν άλλη αβεβαιότητα. Πρέπει επιτέλους να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις. Καθαρές κουβέντες τώρα».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλος δήλωσε στην εφ.«Πατρίς»:

Σε επικοινωνία που είχα σήμερα, μετά τη δυσμενή εξέλιξη της αναβολής της δημοπρασίας, με πολιτικούς και διοικητικούς παράγοντες του υπουργείου Υποδομών, διεμήνυσα πως το ελάχιστο που μπορεί να μας πείσει ότι πίσω από την αναβολή δεν υποκρύπτονται τα πολιτικά προβλήματα που έχουν ανακύψει με τον μειοδότη των προηγούμενων τριών δημοπρασιών, είναι η άμεση ανακοίνωση από το υπουργείο δύο τουλάχιστον δημοπρατήσεων σε ημερομηνίες μέσα στον Οκτώβριο και σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τις υπόλοιπες τρεις. Τα υπόλοιπα αύριο στη συνέντευξη Τύπου (σ.σ. σήμερα στις 12 το μεσημέρι)».

Επίσης, ο βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος εκτόξευσε μύδρους κατά της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας τη διαρκή άρνηση του υπουργού Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη, να εγγυηθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα της κατασκευής και της ολοκλήρωσης του έργου που περιμένουν οι πολίτες της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας γενικότερα.

«Ακόμη και ο πιο καλόπιστος πολίτης αντιλαμβάνεται τώρα ότι η ακύρωση, από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, του δημοπρατημένου για την 30-3-2015 ενιαίου έργου «Αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος» υπήρξε αποτέλεσμα μιας μεθόδευσης σε βάρος των συμφερόντων του λαού της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας γενικότερα.

»Αποδεικνύεται πλέον, ότι η  κατάτμηση του έργου σε 8 εργολαβίες είχε στόχο να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα και έθεσε εν αμφιβόλω  την υλοποίηση του έργου.

»Η Κυβέρνηση και ο κ. Σπίρτζης προσωπικά έχουν επανειλημμένα αυτοδιαψευσθεί στα χρονοδιαγράμματα των δημοπρασιών που έχουν ανακοινώσει, καθώς με βάση το αρχικό (καθησυχαστικό) σχέδιο θα είχαν ολοκληρωθεί οι δημοπρατήσεις εντός του 2015.

»Δυστυχώς το σίριαλ των αυτοδιαψεύσεων συνεχίζεται, καθώς παρά την τελευταία δέσμευση του κ. Σπίρτζη κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησής μου  στη Βουλή, στις 29-08-2016, αναβλήθηκε και η 4η δημοπρασία με αίολες και προσχηματικές δικαιολογίες.

»Προφανώς η ουσία της αναβολής αυτής σχετίζεται με όσα βλέπουν το φώς της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες για την διαπλοκή Κυβέρνησης- Εργολάβων- Νέοκαναλαρχών.

»Το ερώτημα όμως, τώρα που έχει γίνει φανερή η μεθόδευση της Κυβέρνησης, αφορά τους θεσμικούς εκπροσώπους του Νόμου και το πολιτικό προσωπικό όλων των παρατάξεων (κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ), για τον τρόπο που θα αντιδράσουν διεκδικώντας αυτό που είχαμε κατακτήσει και κινδυνεύουμε πλέον να χάσουμε».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις