Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Ο Παναγιώτης Νούτσος στο Πολύεδρο

Πάτρα: Ο Παναγιώτης Νούτσος στο Πολύεδρο

Την Τετέρτη 28 Σεπτεμβρίου

Ο Παναγιώτης Νούτσος θα βρεθεί στο Πολύεδρο για να συζητήσει ζητήματα που ενδιαφέρουν τον σημερινό κοινωνικό και πολιτικό “στίβο”. Αφορμή τα δύο τελευταία βιβλία του Παναγιώτη Νούτσου Κεντρικό καφενείο “Ο Λαϊκισμός” και “Αριστερά” και “στίβος” που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Παπαζήση την  Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 μ.μ.

Θα μιλήσουν:

ο συγγραφέας Παναγιώτης Νούτσος

και ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος

Διδάσκων στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών

 

Λίγα λόγια για τα βιβλία

Σκηνοθεσίας αφόρμηση. Ας υποθέσουμε ότι έχει στηθεί ξανά -βραχύβια, έστω- "Λέσχη Ανάγνωσης", στο κυλικείο του Β' ορόφου της Βουλής των Ελλήνων, με ισότιμο τρόπο: ανά τέσσερις (δύο άντρες και δύο γυναίκες) εκπρόσωποι των εφτά κομματικών σχηματισμών της εγχώριας Βουλής, μία της "εξωκοινοβουλευτικής" Αριστεράς για να μην κηρύξει "αντάρτικο" και μία από την αντίπερα όχθη για να δούμε πώς εξακολουθεί να "δρα".

Θα μετάσχουν σε τρεις διαδοχικές συζητήσεις, ρωτώντας και απαντώντας. Ως προς τον χειρισμό της λειτουργίας της Λέσχης: με κλήρο, ανά πρωινό, και όποιος/όποια εξαντλεί το έργο του/της δεν μπαίνει ξανά στην κλήρωση. Οι πρακτικογράφοι να χρησιμοποιούν, κάποτε, και το πολυτονικό σύστημα...

Το κύριο σώμα των κειμένων που το απαρτίζουν (Δεύτερο και Τρίτο μέρος) γράφτηκε από τον Ιανουάριο ως το Δεκέμβριο του 2015, με το "Πρώτο μέρος" να το "προετοιμάζει" (Δεκέμβριος 2012-Οκτώβριος 2014).

Ο όρος "στίβος" κρατάει την αρχική του σημασία ως "ίχνος" για να συνεχίσει ως "αγωνιστικός χώρος" και ως "pista" στη χώρα που μας φιλοξένησε. Όσο για την "Αριστερά", τελεί υπό συζήτηση για την επακριβή απόδοση της θεωρητικής και πολιτικής της σταδιοδρομίας σε ένα δύσβατο κοινωνικό πεδίο. Επομένως, προτιμώ τα εισαγωγικά από ένα επίδικο επίθετο ή από τον πληθυντικό "Αριστερές".

Σε όσους/ες επιμένουν η "χώρα του Ισημερινού" να ταυτίζεται με τη χώρα, τους υποδεικνύω είτε την πρακτική των Περσικών επιστολών, είτε την "allotropie" του Breton, ακόμη και τη "Βολιγουάη". Ό,τι δηλαδή, προϋποθέτει την επίμονη πρόγευση μιας "μέλλουσας ηπείρου", με τη "δροσιά της ουτοπίας" αμείωτη.

 

 

Παναγιώτης Νούτσος

Ο Παναγιώτης Νούτσος γεννήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων το 1948. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Δυτικού Βερολίνου (Freie και Technische Universitat). Αναγορεύθηκε διδάκτωρ (1979) και υφηγητής (1982) της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Είναι καθηγητής (1988) της κοινωνικής και πολιτικής φιλοσοφίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει από το 1980. Κατά τη διάρκεια ετήσιας εκπαιδευτικής άδειας (1987/1988) εργάσθηκε ερευνητικά, έδωσε διαλέξεις και δίδαξε στα Πανεπιστήμια I, IV και Χ των Παρισίων, ενώ στο πλαίσιο αντίστοιχης άδειας (1994/1995) εργάσθηκε ερευνητικά στα Πανεπιστήμια RMIT (Μελβούρνη), Pomona College (Λος Άντζελες) και New York University.

Κατά την άνοιξη του 1999 και κατά το καλοκαίρι του 2012 ήταν ερευνητικός εταίρος στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Με ερευνητικά ενδιαφέροντα: Κοινωνική και πολιτική φιλοσοφία, Φιλοσοφία των κοινωνικών επιστημών, νεοελληνική φιλοσοφία, νεότερη και σύγχρονη ευρωπαϊκή φιλοσοφία, φιλοσοφία της ιστορίας, κοινωνικό πεδίο της λογοτεχνίας, πανεπιστημιακός θεσμός, δημοσίευσε σειρά αυτοτελών βιβλίων στην ελληνική και σε άλλες πέντε ευρωπαϊκές γλώσσες.

Άρθρα και μελέτες του έχουν μεταφρασθεί στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιαπωνική, ισπανική, ιταλική, ουγγρική και τουρκική γλώσσα. Κατά τα έτη 1991-1994 (πριν ακόμη εμφανισθούν οι "επαγγελματίες πρυτάνεις") ήταν αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συνέβαλε στην οργάνωση και τη διεύθυνση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών: "Ελληνική Φιλοσοφία- Φιλοσοφία των Επιστημών" του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture