Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:Οι πρώτες ημέρες λειτουργίας του "καφέ του μάστορα"-Πως οι πολίτες συνεργάστηκαν και επισκεύασαν μικροσυσκευές και αντικείμενα...ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Πάτρα:Οι πρώτες ημέρες λειτουργίας του &...

Το 80% των αντικειμένων που μεταφέρθηκαν στο repair cafe επιδιορθώθηκαν!

Πολλά χαμόγελα άφησαν οι πρώτες ημέρες λειτουργίας του Repair Café της «Ανακυκλώνω στην πηγή» στο Ακταίο της Πάτρας και κυρίως την ημέρα των... "εγκαινίων" στις 10 Σεπτέμβρη, αφού πήγαν περισσότεροι άνθρωποι που «πιάνουν τα χέρια τους» πρόθυμοι να επισκευάσουν συσκευές και αντικείμενα συμπολιτών τους από πολίτες που είχαν κάτι να επισκευάσουν (!). Το αισιόδοξο είναι πως το 80% των μικρών συσκευών φτιάχτηκαν επιτόπου ενώ ήταν συσκευές που μάλλον θα κατέληγαν στα σκουπίδια ή στην ανακύκλωση.

Ηταν το πρώτο «επίσημο» Repair Café και οι προσκλήσεις στους πατρινούς έγιναν μέσω emails, ηλεκτρονικού τύπου και facebook με ικανοποιητική απήχηση. Στα αξιοσημείωτα είναι πως με αφορμή την εκδήλωση έγιναν πολλές εθελοντικές εργασίες (βαψίματα, επισκευές) στον ίδιο τον χώρο που τον ομόρφυναν και τον έκαναν πιο φιλικό για την επόμενη εκδήλωση.
Το Repair Café δείχνει και τους πιο μυημένους τι μπορεί να κάνει η ομαδική δουλειά, η συνεργασία γνωστών και άγνωστων μεταξύ τους ανθρώπων με έναν κοινό σκοπό και με λίγα μέσα.
Πάνω απ’όλα έγινε κοινή πεποίθηση πως το Repair Café θα ξαναγίνει πολύ σύντομα μιας και είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή η προσέλευση θα είναι τόση που θα γίνει μόνιμο, σε σταθερή προκαθορισμένη βάση.

Οι συσκευές που φτιάχτηκαν θα προστεθούν με λεπτομέρεια στον παγκόσμιο κατάλογο του Repair Café.org σαν συνεισφορά της χώρας ενώ αν λειτουργήσουν και άλλα τέτοια σημεία υπάρχουν όλες οι προυποθέσεις (γνώσεις επισκευών, οικονομική ανάγκη των πολιτών) να αυξηθούν γεωμετρικά οι συσκευές που επισκευάζονται και να γίνουν δωρεάν επισκευές που σήμερα γίνονται με μεγάλο κόστος και μόνο από ειδικούς – εννοείται πολυεθνικών - ειδικά στις νέες τεχνολογίες.

Αν προσθέσουμε ότι μια μερίδα των συμμετασχόντων γνώριζε για την λειτουργία του Repair Café από το εξωτερικό αλλά και ότι συναντήθηκαν άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών τότε είναι σίγουρο πως το Repair Café θα βοηθήσει πολύ και στην μεταφορά γνώσης και εμπειρίας σε σύνδεση με τα υπόλοιπα 1025 σημεία στον πλανήτη αλλά και στην εκπαίδευση της νέα γενιάς σε πρακτικές επισκευών που κατέχουν οι παλιοί, κυριολεκτικά ανεκτίμητων. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα συνταξιούχου καθηγητή σχολών ΟΑΕΔ που έχει παρακολουθήσει επί 40 έτη την τεχνολογική εξέλιξη, από μια βίδα μέχρι την πιο σύνθετη κατασκευή, που στα πλαίσια του Repair Café μπορεί να προσφέρει ανεκτίμητη γνώση σε όλους και.. δωρεάν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις