Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Πατρινοί μουσικοί της δεκαετίας του 60, των σέικ, των μπλουζ και του βερμούτ από τον Αγουρίδη συναντήθηκαν χθες βράδυ

Πατρινοί μουσικοί της δεκαετίας του 60, ...

Ήταν ακόμα και μουσικοί που είχαν έρθει από το εξωτερικό, από Γερμανία, Καναδά και Αμερική.

Πατρινοί μουσικοί της δεκαετίας του 1960 συναντήθηκαν χθες βράδυ σε γνωστό μεζεδοπωλείο της Πάτρας. Ευχάριστη έκπληξη της συγκέντρωσης ήταν οι μουσικοί που είχαν έρθει από το εξωτερικό, από Γερμανία, Καναδά και Αμερική.

Μουσικοί που δημιούργησαν το δικό τους κοινό με τα συγκροτήματα, τους απογευματινούς χορούς, τα σέικ και τα μπλουζ, τα πάρτι και την επαναστατική διάθεση για αλλαγές που επικρατούσε τη δεκαετία του ’60. Όλα αυτά που αποτελούσαν και συνέθεταν μια εποχή, τα μακριά μαλλιά, τα ρούχα, τα χαϊμαλιά, η ελευθερία, η άρνηση στο κατεστημένο και η διάθεση για συμμετοχή στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Μέσα από τις μικρές διεξόδους μιας μικρής πόλης όπως η Πάτρα, έγιναν αρκετές προσπάθειες για αλλαγές στις συνήθειες, οι οποίες δημιούργησαν διάφορα προβλήματα στο οικείο περιβάλλον αλλά και γενικότερα. Η μουσική που άλλαξε τα μέχρι τότε δεδομένα έδειχνε το δρόμο για κάτι νέο.

Οι "γιε-γιέδες" της εποχής ήταν όσοι ακολουθούσαν αυτή την πορεία. Μέσα από το συντηρητισμό της εποχής όλα αυτά τα φαινόμενα, φαίνονταν παράξενα και επαναστατικά. Παρ’ όλα αυτά οι μουσικοί της Πάτρας της δεκαετίας του ’60, προσπάθησαν με τις μικρές δυνατότητες που υπήρχαν, να δημιουργήσουν μια νέα κατάσταση δεδομένων μέσα από τη νέα μουσική. Πολλά συγκροτήματα ξεφύτρωναν από τις γειτονιές και τις παρέες, που ακολουθούσαν οι φίλοι, οι συγγενείς οι συμμαθητές και που δημιουργούσαν έναν πυρήνα και ένα νέο τρόπο διασκέδασης.

Τα περίφημα πάρτι στα σπίτια με βερμούτ από τον Αγουρίδη και λίγους ξηρούς καρπούς ήταν η διασκέδαση της εποχής. Μια νεανική αγνή έκφραση, που μέσα από τους νέους μουσικούς ρυθμούς κατάφερναν να δημιουργήσουν μια νέα ατμόσφαιρα, μια διαφορετική   εικόνα στην τότε πραγματικότητα.

Οι μουσικοί αυτοί σήμερα έχουν ξεπεράσει τα εξήντα χρόνια αναπόλησαν τις ευχάριστες στιγμές που έζησαν μαζί με τους φίλους τους. Είναι μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη οικογένεια που μέσα από τις μουσικές σχέσεις τους αναπτύχθηκαν φιλίες που κρατάνε χρόνια. Τα ονόματα τους, μας είναι πολύ οικεία. Ονόματα που για πολλά χρόνια ταξίδεψαν στο μουσικό στερέωμα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Όπου συνόδεψαν τα μεγαλύτερα ονόματα της Μουσικής βιομηχανίας όλα αυτά τα χρόνια, επώνυμους τραγουδιστές και τραγουδίστριες.

Στην συγκέντρωση δεν έλειψαν τα αστεία, τα πειράγματα και οι μνήμες. Προφανές είναι ότι κάποια στιγμή άρχισαν το τραγούδι με τις κιθάρες, όπου αναπόλησαν τραγούδια που σημάδεψαν την εποχή αλλά και τους ίδιους.

Από τη χθεσινή συγκέντρωση αξίζει να αναφέρουμε μερικά από τα ονόματα των μουσικών που παρευρέθησαν.

Δουρβετάκης Γιώργος, Παπαγιαννόπουλος Γιάννης (Πόδιας), Μπακαλάκος Νίκος, Κυριακόπουλος Σάκης, Παπαγιαννάκης  Ανδρέας, Στριφτούλιας Γιώργος, Τούλιος Σπύρος, Κασσάπης Γιώργος, Κρουστάλης  Σπύρος(Πιπίνος), Κουρούμαλος Παναγιώτης, Κροκιδάς  Λάμπης, Καλλιμάνης Κώστας, Διονύσης Μπονέλης, Αρτέμης Μπεκρόπουλος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight