Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μητροπολίτης Πατρών: "Βλασφημία και ασέβεια όσα είπε ο κ. Φίλης εναντίον της εκκλησίας. Με διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν θα καταργηθεί η προσευχή"

Μητροπολίτης Πατρών: "Βλασφημία και...

Ο κ.κ. Χρυσόστομος απέστειλε ήδη επιστολή στον Πρωθυπουργό, λέγοντας πως "έχουν όλοι ενοχληθεί"

«Αν κηρυχθεί η Ελλάδα ουδετερόθρησκο κράτος τότε θα είναι βλασφημία σε κάθε άνθρωπο φυλής και θρησκείας και πλέον κανείς δεν θα μας πάρει στα σοβαρά ως κράτος». Αυτό ανέφερε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για τις εκδηλώσεις της 52ης επετείου της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου από την Ρώμη στην Πάτρα, ερωτώμενος για τις πρόσφατες δηλώσεις από πλευράς της κυβέρνησης και του αρμοδίου υπουργού παιδείας Νίκου Φίλη.

Μάλιστα ο κ.κ. Χρυσόστομος που ετοιμάζει και επιστολή για τον κ. Φίλη, τον οποίο είχε προ ημερών συναντήσει στην Αθήνα, απέστειλε ως γνωστό επιστολή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εκφράζοντας την έντονη ενόχληση της Εκκλησίας. «Έχουμε όλοι ενοχληθεί με τα όσα είπε ο υπουργός για την στάση της εκκλησίας την περίοδο της δικτατορίας και της Γερμανικής κατοχής. Η προσφορά της εκκλησίας στην ελληνική κοινωνία είναι κάτι αδιαμφισβήτητο και αυτά τα λεγόμενα αδικούν τα αίματα των ηρώων και των μαρτύρων της πίστεως, αδικούν το λαό αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό.

Πιστεύω πως ο Μανόλης Γλέζος έδωσε την καλύτερη απάντηση πως πρώτη η εκκλησία έκανε αντίσταση την περίοδο της Γερμανικής κατοχής», είπε χαρακτηριστικά ο κ.κ. Χρυσόστομος προσθέτοντας πως όσοι τα είπαν αυτά εναντίον της εκκλησίας, παραδίδονται στην κρίση της αδέκαστης ιστορίας και του ελληνικού λαού.  Η αδέκαστη ιστορία ουδέποτε χαρίζει και σπάνια συγκαταβαίνει.  Μάλιστα ο Μητροπολίτης Πατρών θύμισε πως ο μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Πατρών Νικόδημος υπήρξε διάκονος του μεγάλου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσάνθου την περίοδο εκείνη και έχει καταγράψει στοιχεία της πατριωτικής του δράσης. Είχε αρνηθεί να ορκίσει την κυβέρνηση των δοσίλογων καθώς και να τελέσει την Δοξολογία που του ζητήθηκε από τους Γερμανούς, απαντώντας πως Δοξολογία τελείται μόνο όταν απελευθερώνεται η πατρίδα και όχι όταν υποδουλώνεται, αρνούμενος έτσι να πράξει ότι του υπαγόρευσαν, στάση που τήρησε κατόπιν και ο Δαμασκηνός.

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος δεν χαρίστηκε στα λόγια του, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να απαιτούμε από τους ξένους να μας σέβoνται όταν δεν σεβόμαστε τα ιερά και όσια της ιδιοπροσωπείας και ταυτότητας μας. Αυτό είναι ασέβεια στις θυσίες του λαού μας και βλασφημία. Ιδιαίτερα στην προσπάθεια που γίνεται να βγούμε από την κρίση που μας βασανίζει, θα λυτρωθούμε μόνο αν σεβόμαστε τους αγώνες μας και την ιστορία μας ως έθνος».

Τέλος ο κ.κ. Χρυσόστομος αναφερόμενος στους μετανάστες, είπε πως η Ελλάδα είναι μία χώρα που αγαπάει όλους τους ανθρώπους, σύμφωνα με την διδασκαλία του Ιησού Χριστού, πως όποιος έρχεται εδώ τον αγαπάμε και τον υποδεχόμαστε αδιακρίτως φυλής και γλώσσας, πως παλιότερα που είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες μεταναστών στην Πάτρα, η τοπική εκκλησία βοηθούσε καθημερινά με τροφή ενώ θύμισε με αφορμή την σημερινή επέτειο της απελευθέρωσης της Τρίπολης από τους Τούρκους (23/9/1821), πως Μητροπολίτης Τριπόλεως τότε ήταν ο Δανιήλ, πρώτος εξάδελφος του Γρηγορίου του Ε’ και πως ο Επίσκοπος Ανδρούσσης Ιωσήφ υπήρξε ο πρώτος Υπουργός παιδείας και θρησκευμάτων του ελεύθερου ελληνικού κράτους.

Πάντως για το θέμα της πρωινής προσευχής στα σχολεία και το ενδεχόμενο κατάργησης της, ο κ.κ. Χρυσόστομος, ανέφερε πως είναι κατοχυρωμένο και ότι ο ίδιος ο κ. Φίλης προσωπικά του είπε πως δεν θα καταργηθεί.

Στο μεταξύ όλα τα παραπάνω θέματα αναμένεται να τα συζητήσει ο Μητροπολίτης Πατρών και με την Αχαιή Υφυπουργό παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου που θα έρθει το Σάββατο στην Πάτρα.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις