Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Γράψε τη δική σου ιστορία- Αλλαγή χώρου για το εργαστήρι δημιουργικής γραφής από τον Δημήτρη Στεφανάκη

 Πάτρα: Γράψε τη δική σου ιστορία- Αλλαγ...

" Όλοι έχουμε μέσα μας μια ιστορία που θα θέλαμε και θα μπορούσαμε να διηγηθούμε"

Ο καθένας μας έχει μια ιστορία. Μπορεί και πώς να την αποτυπώσει στο χαρτί;Ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης δίνει τη δυνατότητα σ΄αυτούς που αγαπούν τη λογοτεχνία και την ανάγνωση να μυηθούν περαιτέρω σ΄αυτή, μέσα από το εργαστήρι δημιουργικής γραφής, που ξεκινά στην Πάτρα το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Οκτωβρίου και το οποίο θα πραγματοποιείται μια φορά το μήνα. Ο βραβευμένος συγγραφέας λίγο πριν μιλά στο thebest.gr

Της Ελευθερίας Μακρυγένη

 

Σε τι αποσκοπεί ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής; Σε ποιους απευθύνεται;

«Ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής αφορά όλους όσοι αγαπούν τη λογοτεχνία και την ανάγνωση. Όλοι είμαστε αναγνώστες και συνωστιζόμαστε στη μια όχθη της λογοτεχνίας. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κάποιος περνά απέναντι και γίνεται δημιουργός, για να επιστρέψει αμέσως μετά στις τάξεις των αναγνωστών. Ποιος είναι αυτός; Συχνά το ανακαλύπτουμε σ’ ένα παρόμοιο εργαστήρι».

 

Μπορούμε όλοι να γίνουμε συγγραφείς;

«Εξαρτάται τι εννοούμε με τον όρο συγγραφέας. Όλοι έχουμε μέσα μας μια ιστορία που θα θέλαμε και θα μπορούσαμε να διηγηθούμε. Με αυτή την έννοια είμαστε συγγραφείς του ενός βιβλίου.  Ο αυθεντικός συγγραφέας ωστόσο ξεκινά από το δεύτερο βιβλίο και μετά».

Tι μπορεί να διδαχτεί από την τέχνη του λόγου; Tι θα περάσετε δηλαδή εσείς στους συμμετέχοντες του εργαστηρίου στην Πάτρα;

«Πρώτα από όλα την αγάπη για την λογοτεχνία. Πρώτα αγαπάς κάτι και μετά αποφασίζεις να δημιουργήσεις κάτι από αυτό. Η λογοτεχνία όπως όλα είναι ένα παιχνίδι με κανόνες. Πρέπει να τους ξέρεις αυτούς τους κανόνες  ακόμα κι αν σκοπεύεις να τους καταστρατηγήσεις».

Σε επίπεδο ανάγνωσης  αλλά και στη συγγραφή οποιουδήποτε κειμένου, μπορεί και πώς να μας βοηθήσει;

«Ο καλός συγγραφέας είναι πρωτίστως ένας έξυπνος αναγνώστης  βιβλίων, όπερ σημαίνει πως όλα ξεκινούν  από τα ποια βιβλία διαβάζει κανείς και με ποιο τρόπο. Αυτό πιστέψτε με, είναι πολύ χρήσιμο μάθημα».

Ποια είναι η πρόκληση τού να κάνετε εργαστήρια δημιουργικής γραφής; Έχει τύχει να «μάθετε» κι εσείς κάτι μέσα από αυτή τη διαδικασία; Μπορεί αυτή να είναι αμφίδρομη και με ποιο τρόπο;

«Φυσικά! Δεν έχετε ακούσει που λένε ότι ο δάσκαλος είναι  ο πρώτος μαθητής; Πολλά πράγματα σχηματοποιούνται μέσα μου χάρις στη διδασκαλία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μαθητεία αλλά δεν το ξέρουμε».

 

Σημαντική συμβολή στην πραγματοποίηση του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής έχει η λάτρης της λγοτεχνίας Αφροδίτη Σκαλτσά - Δημητρακοπούλου, στην οποία μπορείτε να απευθυνθείται για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή σας.

Τηλ. επικοινωνίας 6939589417

Οι συναντήσεις θα γίνονται Bright Side Φιλοποίμενος 45

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture