Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Το πιο πρωτότυπο και εναλλακτικό Μουσείο για Παιδιά είναι στην Πάτρα

Το πιο πρωτότυπο και εναλλακτικό Μουσείο...

Μας "ξεναγεί" ο Πέτρος Κόγκας

Με μια φράση, τι θα λέγατε ότι είναι το "Μουσείο για παιδιά";

Είναι ένα συναρπαστικό και εκπαιδευτικό ταυτόχρονα ταξίδι στον χώρο και στο χρόνο, αποκλειστικά για παιδιά. Σχεδιάσαμε μια δράση ειδικά για παιδιά, θέλοντας να συμβάλουμε στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, με έναν τρόπο δημιουργικό, ευχάριστο και αποτελεματικό ταυτόχρονα.

Πως θα μας περιγράφατε κάθε ταξίδι; Πως είναι σαν "διαδρομή";

Τα παιδιά που συμμετέχουν, ‘’σφραγίζουν το διαβατήριό τους’’ και μπαίνουν σε έναν χώρο όπου μέσα από κάθε ταξίδι στους πολιτισμούς του κόσμου, αναβιώνουν αρχαίοι πολιτισμοί και τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολιτισμό, τη μουσική, την αρχιτεκτονική, τα γράμματα και τους αριθμούς, τη γεωγραφία, πολλά παραδοσιακά παιχνίδια, τη διατροφή και τις συνήθειες της καθημερινής ζωής κάθε χώρας του πλανήτη στο χθες και το σήμερα.

Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του Μουσείου για Παιδιά;

Το Μουσείο ξεκίνησε πέρυσι όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην Ιαπωνία και τη Ρωσία. Φέτος, το Μουσείο ξεκίνησε με Παιδικά Εργαστήρια μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες και θα ακολουθήσουν νέα ταξίδια σε χώρες μακρινές που συναρπάζουν τα παιδιά.

Πως προέκυψε αυτή η τόσο πρωτότυπη η ιδέα του Μουσείου για Παιδιά;

Δουλεύοντας με τα παιδιά χρειάζεται κανείς να κοιτάζει τι θα χρειαστούν για να πορευθούν στην εφηβική και ενήλικη ζωή τους με ικανότητες και με αυτοπεποίθηση. Έχοντας -λόγω της επαγγελματικής μας ιδιότητας- εμπειρία αρκετών χρόνων στο πλάι τους, διαπιστώναμε συνεχώς ότι είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε τα παιδιά ώστε να αποκτήσουν ικανότητες επικοινωνίας και κατανόηση της διαφορετικότητας. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα για το Μουσείο που φέρνει τα επιθυμητά αυτά αποτελέσματα στα παιδιά μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες και παιχνίδια.

Ταξιδεύουμε πολύ συχνά στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους, αποκομίζοντας κάθε φορά πολύτιμες εμπειρίες σχετικά με την αντιμετώπιση των παιδιών και των θεμάτων που τα απασχολούν. Θέλαμε λοιπόν, ό,τι γνώση λαμβάνουμε να τη μεταφέρουμε στα παιδιά και το Μουσείο αποδείχθηκε ιδανικός τρόπος.

Ιδιαίτερη υποστήριξη και βοήθεια στην υλοποίηση της ιδέας μας αποτέλεσε και η συνεργασία με τα πολιτιστικά τμήματα από τις Πρεσβείες των χωρών στις οποίες ταξιδεύει το Μουσείο.

Τα εργαστήρια με πιο τρόπο συμβάλλουν στον σκοπό αυτό;

Αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει με τα παιδιά. Επιλέξαμε για φέτος: Δραματοποίηση Μύθων, Εργαστήρια κατασκευής κούκλας – κουκλοθέατρο, Θεατρικό παιχνίδι, Μουσικοκινητική, Εικαστικά- κατασκευές- ζωγραφική με φως, «Τετράδιο συναισθημάτων» και Εργαστήρια για σχολεία. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά διασκεδάζοντας, αποκτούν γνώσεις, ικανότητες και έχουν την ευκαιρία να ρωτήσουν ή να εκφράσουν σκέψεις ανησυχίες και συναισθήματα.


Αν μπαίναμε τώρα στα εργαστήρια τι θα βλέπαμε;

Αυτή τη στιγμή, μια ομάδα παιδιών κατασκευάζει τα «σπίτια του κόσμου» μέσα από ανακυκλώσιμα υλικά. Λίγο πριν, ένα από τα παιδιά αποφάσισε πως «δεν είναι καλή ιδέα να τα κατασκευάσουμε απλώς. Πρέπει να μπορούμε να τα φορέσουμε, για να δούμε πως ζουν εκεί»! Αυξήθηκε λοιπόν η πολυπλοκότητα… Τώρα χρειάζεται να ανακαλύψουν πως θα τα φτιάξουν για το σκοπό αυτό!

Τι διαφορετικό έχουν τα εργαστήρια αυτά;

Τα παιδιά σε αυτό τον χώρο αγγίζουν τα πάντα και μπορούν με όποιο τρόπο τα ίδια επιλέγουν, να μας δείξουν το πως θέλουν να μάθουν. Για να μάθει ένα παιδί, χρειάζεται να καταπιαστεί με κάτι, να το κάνει δικό του. Θα λέγαμε λοιπόν ότι ακολουθούμε Μοντεσσοριανό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο το παιδί είναι ο πρωταγωνιστής στη μάθησή του. Επιλέγει το ίδιο το πως έχει ενδιαφέρον να μαθαίνει. Ο ρόλος μας είναι να του παρέχουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα για να το εμπνεύσουμε να μάθει νέα πράγματα. Για εμάς, το «ταξίδι» είναι τελικά ένα ταξίδι στον πολιτισμό, στη γνώση και τα νέα ερεθίσματα. Μια διαδρομή που ξεκινά από το χθες και περνά στο σήμερα, για να χαράξει δρόμους που θα οδηγήσουν στην αυριανή πορεία των παιδιών μας.

Info:

Για να δηλώσετε συμμετοχή στα Εργαστήρια για Παιδιά ή στον επόμενο ταξιδιωτικό προορισμό του Μουσείου για Παιδιά: atroposhelp.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being