Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΕΣΗΕΑ: «Κακοστημένο ριάλιτι» η δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών

ΕΣΗΕΑ: «Κακοστημένο ριάλιτι» η δημοπρασί...

Η κυβέρνηση προσποιείται ότι αντιμετωπίζει τη διαπλοκή

«Κακοστημένο ριάλιτι» χαρακτηρίζει τον διαγωνισμό για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), η οποία σε ανακοίνωσή της καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «προσποιείται πως αντιμετωπίζει τη διαπλοκή, αλλά με τους εκπροσώπους των οικονομικών συμφερόντων να προσχωρούν πρόθυμα στη διαδικασία –ανεξάρτητα αν την καταγγέλλουν».

Παράλληλα, η ΕΣΗΕΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «με άλλοθι την τακτοποίηση ενός τηλεοπτικού τοπίου 27ετούς ανομίας, βγάζει τώρα στο σφυρί το δικαίωμα ενημέρωσης της κοινής γνώμης, που το παραδίδει σε όποιον πληρώσει τα περισσότερα».

Η ΕΣΗΕΑ κάνει επίσης λόγο για «εκκωφαντικό παραμερισμό του ΕΣΡ» από τη διαδικασία αδειοδότησης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επιλέγει «τους τέσσερις τις ιδιωτικής τηλεόρασης» ανάμεσα σε «πρόσωπα της αγοράς, που δηλώνουν απλώς ότι διαθέτουν βαρύ χαρτοφυλάκιο».

«Η εξέλιξη αυτή –ή ενδεχομένως η όποια συμφωνία– οδηγεί σε τρίτο κύκλο ανεργίας για δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς, που είναι τα άμεσα θύματα της πολιτικής δημοπρασίας, όπως ομολογεί και η ίδια η κυβέρνηση με τον non paper, που διακίνησε και στο οποίο μιλάει για 1.000 ακόμη απολύσεις», συμπληρώνει η ΕΣΗΕΑ.

Προσθέτει επιπλέον ότι «η χειραγώγηση της ενημέρωσης με όρους καρτέλ είναι μια επίπτωση που μόνο την κοινωνία θα πλήξει. Δίνει, όμως, διέξοδο σε παλιούς καναλάρχες να βγουν από το κάδρο, δήθεν δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση, αλλά με χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν απέναντι στους εργαζόμενους, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες που πάνε να χαθούν μαζί με τα παλιά τεφτέρια».

Η ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι από την πρώτη στιγμή της συζήτησης στη Βουλή για τον νόμο (Οκτώβριος 2015) αντέδρασε κηρύσσοντας απεργιακές κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι πλήττεται ευθέως η πολυφωνία ενώ κινδυνεύουν να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Εν συνεχεία, Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών επαναλαμβάνει τις θέσεις της:

«Απαιτεί την κατοχύρωση της πολυφωνίας».

«Επιμένει στη θεσμοθέτηση των κανόνων που απουσιάζουν και που πρέπει να διασφαλίζουν την απόλυτη διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ, ύστερα μάλιστα από 27 χρόνια αυθαιρεσίας και διαπλοκής, που μονίμως καταγγέλλουν οι δημοσιογράφοι».

«Είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απόπειρα συγκέντρωσης των ΜΜΕ, είτε αυτή συνδέεται με την επιχειρηματικότητα, είτε επιδιώκεται από πολιτικές».

«Απαιτεί την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη νομοθετική κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, με ΣΣΕ και Κώδικα Δεοντολογίας, κάτι που απουσιάζει προκλητικά από το νόμο.»

«Καταγγέλλει ότι με τις διαδικασίες που προωθούνται απειλείται, αν δεν καταργείται, η αυτοτέλεια και η αυτονομία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος».

Καταλήγοντας, η ΕΣΗΕΑ σημειώνει ότι η ενημέρωση είναι ζήτημα Δημοκρατίας και δεν μπαίνει σε δημοπρασία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις