Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι αστρονόμοι εντόπισαν «ισχυρό σήμα» από εξωπλανήτη – Είναι άραγε προηγμένος εξωγήινος πολιτισμός;

Οι αστρονόμοι εντόπισαν «ισχυρό σήμα» απ...

Προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας;

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών εξετάζει τώρα το ραδιοσήμα και το αστέρι της, HD 164595, όπως περιγράφεται σε ένα έγγραφο από τον Ιταλό αστρονόμο ΚΞλαούντιο Μακόνε και άλλους ως «ισχυρό υποψήφιο για SETI» - με την ελπίδα να προσδιορίσουν την προέλευσή του.

«Το σήμα από το HD 164595 είναι ενδιαφέρον, επειδή προέρχεται από ένα άστρο που μοιάζει με τον ήλιο, και αν είναι τεχνητό, η δύναμή του είναι αρκετά μεγάλη για να προέρχεται από έναν πολιτισμό με δυνατότητες πέρα από αυτές της ανθρωπότητας» δήλωσε στο CNN ο αστρονόμος Ντάγκλας Βάκοκ, διευθυντής της METI International, που ψάχνει για τη ζωή πέρα από τη Γη.

Προηγμένος πολιτισμός;

Ο Πολ Τζίλστερ, του ιδρύματος Tau Zero, που διεξάγει διαστρικές έρευνες, δήλωσε πως αν το σήμα είναι τεχνητό, η δύναμή του δείχνει πως θα μπορούσε να προέρχεται από έναν πολιτισμό πιο προηγμένο από το δικό μας.

Ένας τέτοιος πολιτισμός θα ήταν πιθανό να είναι τύπου ΙΙ στην κλίμακα Καρντάσεφ, μια προσπάθεια του Σοβιετικού αστρονόμου με το ίδιο όνομα για την κατηγοριοποίηση των διαφόρων τεχνολογικών σταδίων των πολιτισμών.

Προς το παρόν, το δικό μας είδος είναι κοντά στον Τύπο Ι της κλίμακας, σύμφωνα με τον οποίο ένας πολιτισμός είναι σε θέση να αξιοποιήσει όλη τη διαθέσιμη ενέργεια για τον πλανήτη του, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής, αιολικής, των σεισμών και των άλλων καυσίμων.

Ένας πολιτισμός Τύπου ΙΙ θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει το σύνολο της ενέργειάς που εκπέμπεται από το άστρο του, εννοώντας τα δισεκατομμύρια, των δισεκατομμυρίων βατ.

Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μια κολοσσιαία επιχείρηση, πιθανότατα την κατασκευή κάποιου είδους υπερκατασκευής, όπως μια γιγάντια σφαίρα ή ένα σμήνος σούπερ-προηγμένων ηλιακών πάνελ.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι υπερκατασκευές είναι ίσως η καλύτερη ευκαιρία μας για την ανίχνευση εξωγήινης ζωής εκτός κι αν ενεργά προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας.

Τι συμβαίνει στον HD 164595;

Σε δήλωσή του, ο Σεθ Σόστακ, ανώτερος αστρονόμος στο Ινστιτούτο SETI, είπε πως «είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί κάποιος θα ήθελε να στοχεύσει το ηλιακό μας σύστημα με ισχυρό σήμα».

«Αυτό το σύστημα αστέρων είναι τόσο μακριά που δεν θα έχει καταγραφεί ακόμη από κάποιο ραντάρ που θα τους λέει ότι είμαστε εδώ» πρόσθεσε. Τόνισε επίσης πως το METI International θα παρατηρεί το αστέρι από το Παρατηρητήριο στον Παναμά «ψάχνοντας για σύντομους παλμούς που μπορεί να σταλούν ως σήμα από προηγμένους εξωγήινους».

«Χωρίς επιβεβαίωση από ανεξάρτητο παρατηρητήριο, ένα υποθετικό σήμα από εξωγήινους δεν θεωρείται αξιόπιστο» πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, η ομάδα δεν έχει εντοπίσει σήματα που να ταιριάζουν με εκείνα που ανιχνεύτηκαν αρχικά από το ρωσικό τηλεσκόπιο, αλλά ο Σόστακ σημειώνει πως δεν έχουμε καλύψει ακόμη όλο το φάσμα των συχνοτήτων στις οποίες θα μπορούσε να βρίσκεται το σήμα».

«Μια ανίχνευση, φυσικά θα παρακινήσει αμέσως το SETI και τις κοινότητες ραδιοαστρονομίας να κάνουν περισσότερες παρατηρήσεις παρακολούθησης».

Πρόκειται όντως για εξωγήινους;

Πιθανώς όχι, λέει ο Βάκοκ, σημειώνοντας πως εν δυνάμει τεχνολογικές παρεμβολές ή ενίσχυση μέσω του βαρυτικού εστιασμού, όπου ένα σήμα από έναν άλλο πλανήτη ή από άλλο μεγάλο αντικείμενο είναι πολύ ισχυρότερο από ότι στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι οι πιθανές αιτίες.

 

Πηγή

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις