Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Η παράταξη "Τώρα για την Πάτρα" για την παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου

Η παράταξη "Τώρα για την Πάτρα"...

Ανακοίνωση-παρέμβαση

Στην ανακοίνωσή της η παράταξη "Τώρα για την Πάτρα" αναφέρει:"Η πρόταση Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την απόδοση του Θαλασσίου Μετώπου του Λιμένα Πατρών, στο Δήμο Πατρέων είναι μία πολύ θετική εξέλιξη. Είναι η πρώτη φορά που το αρμόδιο υπουργείο αλλά και ο ΟΛΠΑ σαφώς τοποθετούνται υπέρ της απόδοσης του Θαλασσίου Μετώπου στο Δήμο Πατρέων.

Αυτό αποτελεί το δεύτερο βήμα για την επίλυση του θέματος του θαλασσίου μετώπου. Το πρώτο ήταν με την υπογραφή της σύμβασης προσωρινής παραχώρησης το 2012 επί Δημαρχίας Γιάννη Δημαρά. Οφείλουμε να θυμίσουμε ότι τότε, με υπαρκτή την υπογραφή της σύμβασης προσωρινής παραχώρησης, στην συνέχεια το Υπουργείο αλλά και ο ΟΛΠΑ  αντιδρούσαν και σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ έντονα και διαρκώς προσπαθούσαν να την ακυρώσουν επικαλούμενοι με κάθε ευκαιρία, ερμηνείες του νομοθετικού πλαισίου οι οποίες οδήγησαν σε συνεχείς δικαστικές διαμάχες τον Δήμαρχο και του Αντιδημάρχους οι οποίες όμως, πάντα κατέληγαν στην  δικαίωση του Δήμου Πατρέων.

Η θετική αυτή εξέλιξη δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι και το θέμα έχει επιλυθεί. Η πρόταση του Υπουργού επισήμως δηλώνει την διάθεση του Υπουργείου. Για την τελική διαμόρφωση και ουσιαστική υλοποίηση της θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος ίσως και χρόνια.

 

Γι' αυτό τον λόγο ο Δήμος Πατρέων οφείλει να είναι ο επισπεύδον της όλης διαδικασίας παρακολουθώντας τα βήματα υλοποίησης της παρεμβαίνοντας διαρκώς και συστηματικά για το συμφέρον της πόλης.

Ως παράταξη έχουμε καταθέσει αναλυτικά την πρότασή μας για τον σχεδιασμό ολόκληρου του θαλασσίου μετώπου της πόλης. Η πρόταση του Υπουργείου παρόλο που την αντιμετωπίζουμε πολύ θετικά, δεν δίνει την δυνατότητα πλήρους υλοποίησης της πρότασης μας αφού σε ορισμένα της σημεία είναι αρκετά ασαφής ή αφήνει κενά που μπορεί να οδηγήσουν στην ουσιαστική της ακύρωση.

 

Τονίζουμε ότι αυτές οι περίφημες και ιδιαιτέρως χρονοβόρες νομοτεχνικές λεπτομέρειες δεν είναι απλώς τυπικές διαδικασίες οι οποίες αντιμετωπίζονται με πολιτική αδιαφορία θεωρώντας ότι υλοποιούνται από υπηρεσιακούς παράγοντες. Διαμορφώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες υλοποίησης μελλοντικών σχεδιασμών δηλαδή τις πολιτικές αποφάσεις. Είναι τόσο σημαντικές οι οποίες από μόνες τους μπορούν να ακυρώσουν τον πολιτικό στόχο που έχει τεθεί. Ως παράδειγμα θα φέρουμε τον περίφημη διατήρηση της ιστορικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης που υλοποιήθηκε με την ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος για το Ιστορικό Κέντρο. Μία νομοτεχνική επιλογή που όχι μόνο δεν κατάφερε να υλοποιήσει τον πολιτικό στόχο αλλά ο ίδιος ο Δήμος προσπαθεί περίπου 20 χρόνια να την αλλάξει.

Καλούμε λοιπόν όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις να τοποθετηθούν με σαφήνεια για το μέλλον του Θαλασσίου Μετώπου της πόλης έτσι ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο να μπορεί να αποφασίσει και να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη πρόταση στους πολίτες της πόλης και ταυτόχρονα αυτή να είναι και το πλαίσιο συζήτησης για την οριστικοποίηση όχι μόνο της διαδικασίας αλλά και όλων των νομοτεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την υλοποίηση της απόδοσης του Θαλασσίου Μετώπου στην πόλη.

Αυτήν την στιγμή οφείλουν όλοι (Δημοτική Αρχή, Δημοτικές Παρατάξεις, ΟΛΠΑ, Υπουργείο) να συζητήσουν σοβαρά για το Θαλάσσιο Μέτωπο σε όλες του τις λεπτομέρειες. Οι πολιτικές διαφωνίες και οι διαφορετικές οπτικές που είναι και υπαρκτές και θεμιτές αντί να γίνουν μόνο πεδίο ανταλλαγής ανακοινώσεων και αλληλοκατηγοριών μέσω του τύπου μπορούν να αποτελέσουν αυτήν την συνθετική ουσία που να διαμορφώσει μία πραγματικά άμεσα υλοποιήσιμη πρόταση. Είναι προς το συμφέρον της πόλης. Είναι αυτό που θα καθορίσει το μέλλον της.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις