Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Πήγαμε γαστρονομικό ταξίδι στα Δωδεκάνησα (Χάλκη) - Τι είδαμε, που φάγαμε, τι πήραμε φεύγοντας

Πήγαμε γαστρονομικό ταξίδι στα Δωδεκάνησ...

ΚΕΙΜΕΝΟ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΦΟΗ

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΤΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ

ΚΆΜΕΙΡΟΣ ΡΟΔΟΥ – ΧΑΛΚΗ, με το καραβάκι 45’- 50’ και βρίσκεσαι σε μία άκρως αντίθετη εικόνα τόπου και ζωής.Την Χάλκη την συναντάς νοτιοδυτικά της Ρόδου, είναι ένα μικρό νησί, το οποίο ανακαλύφτηκε τουριστικά την τελευταία δεκαετία και είναι μάλλον προορισμός για τούς ξένους τουρίστες …..αλλά και τους ξενιτεμένους Χαλκίτες. Την αποκαλούν «μικρή κυρία», και όχι άδικα γιατί ο μοναδικός οικισμός που υπάρχει, ο Εμπορειός είναι ένα μωσαικό χρωμάτων από τα πανέμορφα διώροφα σπίτια που αγκαλιάζουν το γραφικό λιμάνι. Λεμονί, λουλακί, σκούρα ώχρα, φωτεινό κίτρινο, στους τοίχους των σπιτιών μαρτυρούν τις επιρροές της Ιταλοκρατίας ( 1912- 1947 ) στο νησί.
Σπίτια που φτάνουν ως την θάλασσα και διαθέτουν αυλές που βρέχονται από τα κύματα ή και το δικό τους μικροσκοπικό λιμανάκι.

Στο νησί δεν κυκλοφορούν σχεδόν καθόλου αυτοκίνητα, αλλά και εδώ υπάρχουν μεγάλα τρίκυκλα με χαμογελαστούς οδηγούς που σε μεταφέρουν στα αξιοθέατα του νησιού.
Επιβλητικά αξιοθέατα το Παλαιό Χωριό, αρχαίος οικισμός που κατοικείτο μέχρι την αρχή του προηγούμενου αιώνα κάτω από το Κάστρο του νησιού, το μοναστήρι του Αι-Γιάννη του Αλάργα και τα διάσπαρτα εκκλησάκια.

Τα νερά είναι κρυστάλλινα και καθαρά σε όλους τους τόνους του μπλέ και ενώνονται με το μοναδικό αιγαιοπελαγίτικό γαλάζιο του ουρανού. Πόνταμος, Κάνια, Φτενάγια, Τραχιά μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, που πάς και με το ταξί-καραβάκι «Στέλιος Καζαντζίδης»...

ΤΙ ΝΑ ΦΑΜΕ ΚΑΙ ΠΟΥ

Το νησί δεν προσφέρει νυχτερινή ζωή, προσφέρει όμως ταβερνάκια για ψαροφαγία, τοπικά πιάτα και χάζι στο ατελείωτο πήγαινε-έλα των σκαφών στο λιμάνι.Οι παραδοσιακές τους συνταγές, Μακαρόνια Χαλκίτικα ή Χερίσια, Ρεβιθοκεφτέδες, Φάβα και Ψαρομαγειρέματα.
Συνταγές βγαλμένες από τα λιγοστά προιόντα που παρήγαγε το νησί, η Ελληνική Cucina Povera.
Τα Χαλκίτικα μακαρόνια φτιάχνονται από τις νοικοκυρές μόνο με αλεύρι και νερό, ανοίγονται φύλλα, κόβονται λεπτά μακαρονάκια και αφήνονται να ξεραθούν στον αέρα δύο ημέρες. Σερβίρονται με μία λευκή σάλτσα από ελαφρώς τσιγαρισμένα,σε βούτυρο κρεμμύδια και τριμμένη ξερή μυζήθρα. Πεντανόστιμα και χορταστικά!!!!

ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ

Το νησί παράγει εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι καθώς και την αλισφακιά, το δικό τους τσάι του βουνού. Όλα τα καλούδια, και τα Χαλκίτικα μακαρόνια βρίσκονται στο «Jioherbs» ένα κουκλίστικο μαγαζάκι στο λιμάνι.
Η Χάλκη έχει την δική της αύρα, αν ταιριάξεις μαζί της την ερωτεύεσαι για πάντα, όπως ο Μauro, ένας Ιταλός πού την επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι εδώ και δέκα χρόνια !!!!!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life