Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Tυχερός ή άτυχος

Tυχερός ή άτυχος

του Βασίλειου Μηλιώνη

Ήδη το πλήθος των επιτυχόντων προετοιμάζεται -υλικά και ψυχολογικά- για την αφετηρία της ακαδημαϊκής τους ζωής. Και μάλιστα θεωρείται η τυχερή «μερίδα» του συνόλου. Επομένως οι μη προαχθέντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι κάτι σαν την «άτυχη» μερίδα.

Και αναρωτάται ίσως κάποιος: πόσο μπορεί να «αλλάξει» έναν άνθρωπο τό πανεπιστήμιο όσον αφορά τήν παιδεία, τις αξίες, τίς αρχές και γενικά τους κατευθυντηρίους άξονες της οντότητάς του (όποιοι κι αν είναι αυτοί) ή, τα ερεθίσματα του παν/μίου είναι σε θέση να «λειτουργήσουν» ανεξάρτητα απο τους άξονες αυτούς; Αυτά τα ερωτήματα ίσως έχουν μια συμβατική χροιά αλλά μάλλον όχι ένα ανεπίκαιρο περιεχόμενο.

Όσοι επιτύχαμε αισθανόμαστε ίσως τήν πλήρωση της προσωπικής μας αυτοδικαίωσης και αυταρέσκειας, επαναπαυόμενοι στο «κύρος» του ακαδημαϊκού πολίτη. Όσοι όχι, μάλλον καλούνται να υπερασπισθούν οι ίδιοι τους εαυτούς τους χωρίς τόν «αόρατο μανδύα» που επιφέρει η έπαρση της επιτυχίας και της εισαγωγής.

«Αόρατος μανδύας»(ο οποίος καλύπτει εν πολλοίς τους επιτυχόντες) που –δυστυχώς-καλύπτει στοιχεία κοινωνικής συμπεριφοράς γιατι πολλάκις πιστεύουμε οτι μια τέτοια προαγωγή, αυτή καθ΄ εαυτή, καθιστά τόν άνθρωπο κοινωνικά αξιόλογο. Πιθανόν ειναι, όμως, να λησμονούμε οτι, κατα την γνώμη μου, πέραν θεωρητικών γνώσεων, η τριτοβάθμια σκάλα δεν δύναται να δημιουργήσει αισθήματα που αφορούν τα προαναφερθέντα (παιδεία, αξίες, αρχές) παρα να καλλιεργήσει αυτά εφ’ όσον το έδαφος είναι πρόσφορο και τα νάματα υπαρκτά.

Το πλήθος με το οποίο έκαστος έρχεται σε επαφή, λοιπόν, πρώτα θα διακρίνει αν συναναστρέφεται με μία ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ οντότητα και ύστερα ίσως, το αν αυτή είναι «σπουδασμένη». Επομένως, ίσως αποτελεί μιάν αδικία για τόν «άτυχο» και κυρίως υπερβολή για τόν «τυχερό» να χαρακτηρίζεται αναλόγως με τέτοια ρηχότητα.

Είναι αναπόφευκτος ο χαρακτηρισμός, και ως πάθος και ως ενέργεια, αλλά ας γίνεται τουλάχιστον μέ κριτήρια που να αρμόζουν σε μιά κοινωνία με παιδεία και κοινωνική μόρφωση και όχι απαραίτητα με μόρφωση του αμφιθεάτρου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις