Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μειωμένη και με προβλήματα η φετινή παραγωγή Καλαμποκιού στην Ηλεία

Μειωμένη και με προβλήματα η φετινή παρα...

Ξεκίνησε η συγκομιδή αραβόσιτου

«Κάθε χρόνο και χειρότερα» είναι η φράση που επαναλαμβάνουν αυτές τις μέρες οι καλαμποκοπαραγωγοί της Ηλείας. Η συγκομιδή του αραβόσιτου, ξεκίνησε με «βαριά καρδιά», ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μειωμένη και προβληματική παραγωγή.

Έτσι η ανησυχία των παραγωγών καλαμποκιού, αυτό το διάστημα θα εντείνεται, καθώς απειλούνται με οικονομική καταστροφή χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, δεδομένου ότι  η έλλειψη σταθερών δομών συνεργασίας των καλλιεργητών με τους κτηνοτρόφους (καταναλωτές) και η «συμπαιγνία» του ιδιωτικού εμπορίου σε βάρος και των δύο ενέχει τον κίνδυνο να καθηλώσει την τιμή στα απαγορευτικά επίπεδα των 17 με 18 λεπτά το κιλό. Κάτι τέτοιο θα σημάνει ολοκληρωτική καταστροφή «αφού τιμή πώλησης κάτω από 20 λεπτά είναι “αυτοκτονία” », όπως τονίζουν χαρακτηριστικά καλαμποκοπαραγωγοί.

Μείωση καλλιέργειας

Στην Ηλεία η μείωση στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις καλαμποκιού είναι πολύ μεγάλη και φέτος υπολογίζουμε να φτάσει γύρω στο 40% ενώ και για την περιοχή των Λεχαινών η μείωση κινείται στο 30%. Πρώτος λόγος είναι οι τιμή που εισπράττουν οι καλλιεργητές, δεύτερον είναι το κόστος του ποτίσματος και το ρεύμα και τρίτον η αύξηση των τιμών των αγροτικών εφοδίων που ανεβάζει το καλλιεργητικό κόστος, ενώ ρόλο παίζει και η εισαγωγή καλαμποκιού που σπάει την τοπική αγορά.

Στην Ηλεία παλαιότερα καλλιεργούνταν 100-120.000 στρέμματα ενώ τώρα 50-60.000 στρέμματα και η παραγωγή δεν ξεπερνά τις 60.000 τόνους, που φυσικά δεν καλύπτει με τίποτα την εσωτερική κατανάλωση.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις