Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ολάντ: Πώς αποφεύχθηκε το Grexit στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου 2015 στις Βρυξέλλες

Ολάντ: Πώς αποφεύχθηκε το Grexit στις δι...

Τι γράφει σε βιβλίο

Ελληνικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το βιβλίο των Αντονίν Αντρέ και Καρίμ Ρισουλί «Ιδιωτικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο» με εξομολογήσεις του Φρανσουά Ολάντ στους δύο συγγραφείς.Το βιβλίο καλύπτει το διάστημα από τις 17 Φεβρουαρίου 2012 ώς τις 24 Μαΐου 2016 και ρίχνει φως στην πολύκροτη 17ωρη διαπραγμάτευση με τον Γάλλο Πρόεδρο να ξεκαθαρίζει πως ήταν ο Αλέξης Τσίπρας που ξεμπλόκαρε τη διαδικασία και αποσόβησε το Grexit.

Σε δύο κεφάλαια, το 20 και το 21 γίνεται αναφορά στον «φίλο Τσίπρα» και φυσικά στις δραματικές διαπραγματεύσεις του περυσινού καλοκαιριού.

Το κεφάλαιο «20» με τίτλο: «Ο φίλος Τσίπρας» είναι αφιερωμένο στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου του 2015, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την αφήγηση του Ολάντ:

«Το Σάββατο 11 Ιουλίου 2015 η τύχη της Ελλάδας αποφασίζεται στις Βρυξέλλες, αλλά ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται στο σπίτι του Λιν Ρενό για ένα δείπνο με τον Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και τον Εμανουέλ Μακρόν. Παρακολουθεί με προσοχή τις διαπραγματεύσεις χάρη στον Μισέλ Σαπέν που βρίσκεται εκεί. “Γύρω στις 2 το πρωί, με παίρνει τηλέφωνο για τελευταία φορά και είναι πολύ απαισιόδοξος. Κάποιοι Ευρωπαίοι υπουργοί είναι στα όρια τους να βρίσουν τους Έλληνες. Είναι πολύ δύσκολα... Μόλις φτάνω στο Συμβούλιο των Βρυξελλών (την επομένη) στις 4 το απόγευμα η ατμόσφαιρα είναι καλύτερη. Ο Μισέλ Σαπέν μού δίνει καθησυχαστικά μηνύματα. Οι Γερμανοί είναι λιγότερο... σκληροί. Τελικά, οι πλευρές θα έρθουν σε συμφωνία την επομένη».


Οπως προκύπτει από τις ιδιωτικές συζητήσεις των συγγραφέων με τον Ολάντ το βράδυ της 12ης Ιουλίου, ξημερώνοντας η 13η Ιουλίου, το κλίμα ήταν πολύ βαρύ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ολάντ διεμήνυε σε όλους τους τόνους πως δεν μπορούσε να 'πάει παραπέρα'.

Ειδικότερα, στο κεφάλαιο 21, με τίτλο «Βοήθησέ με να σε βοηθήσω», ο γάλλος πρόεδρος αναφέρει: «Γύρω στις 6 το πρωί, οι συζητήσεις ήταν εντελώς μπλοκαρισμένες. Εκεί πίστεψα ότι θα τελειώσει άσχημα, διότι ο Τσίπρας ήταν στα όρια του και έλεγε ότι δεν μπορούσε να πάει παραπέρα. Αυτό επιλύθηκε χάρη σε μια συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με τον Τουσκ, τη Μέρκελ και τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας αποχωρεί για να διαπραγματευτεί με την ομάδα του και επιστρέφει με μια πρόταση για το Ταμείο που επιτρέπει επιτέλους τη συμφωνία. Είναι εκείνος που ξεμπλοκάρει την κατάσταση. Με τη στήριξή μας, αλλά αυτός το έκανε».

Το βιβλίο κυκλοφόρησε σήμερα, Πέμπτη, στα γαλλικά βιβλιοπωλεία και παρουσιάζεται εκτενώς από τα γαλλικά ΜΜΕ.

 

πηγη

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις