Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έρευνες σε κέντρα φιλοξενίας για τζιχαντιστές- Εκπαιδεύονται στην ΕΛ.ΑΣ

Έρευνες σε κέντρα φιλοξενίας για τζιχαντ...

"Τρέχει" πρόγραμμα

Πρότζεκτ για την εκπαίδευση του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, σωφρονιστικών υπαλλήλων και στελεχών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για την πρόληψη φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης και μελλοντικών τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ελλάδα «τρέχει» από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας.Οι προβλέψεις των αναλυτών της Europol για αύξηση των τρομοκρατικών ενεργειών από τζιχαντιστές στην Ευρώπη και το επαναλαμβανόμενο αιματοκύλισμα σε Γαλλία και Γερμανία καθιστά σε όλες της ευρωπαϊκές χώρες ανάγκη την άρτια εκπαίδευση των ανδρών που στελεχώνουν τις υπηρεσίες «πρώτης γραμμής».

Ετσι, το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας εκπαιδεύει αυτή την περίοδο αξιωματικούς νευραλγικών υπηρεσιών της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των υπουργείων Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα «τρέξουν» πρότζεκτ για την προστασία των κρίσιμων υποδομών της χώρας και το κυβερνοέγκλημα.

Η εκπαίδευση χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, που χορήγησε για το πρότζεκτ για τα φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης 140.000 ευρώ. Η έγκριση στις ελληνικές Αρχές δόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

«Πριν από κάθε αιματηρή τρομοκρατική επίθεση υπάρχουν σινιάλα. Πρέπει να έχουμε ανοιχτές τις κεραίες και να είμαστε εκπαιδευμένοι για να τα πιάσουμε. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της επίθεσης στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι υπήρξαν σινιάλα που δεν διαβάστηκαν. Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή η πιο ασφαλής χώρα της Ευρώπης. Παρόλ’ αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό των νευραλγικών υπηρεσιών του κράτους προκειμένου να προλάβουμε τυχόν γέννηση πυρήνων ρισοσπαστικοποίησης», λέει στον «Ε.Τ.» αρμόδια πηγή.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχοντας διαβάσει τις εκθέσεις της Europol επενδύουν στην εκπαίδευση των υπηρεσιών ασφαλείας των κρατών μελών. Από ελληνικής πλευράς το βάρος σηκώνει το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας, το οποίο απασχολεί 70 ερευνητές, οι οποίοι είναι είτε αξιωματικοί με ειδική εκπαίδευση είτε επιστήμονες εκτός Σωμάτων. Αυτή την περίοδο στο πρότζεκτ για τα φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης συμμετέχουν 10 στελέχη, τα οποία στη συνέχεια θα αναλάβουν την εκπαίδευση 70 στελεχών αρμόδιων υπηρεσιών.

«Προετοιμαζόμαστε με βάση το διεθνές γίγνεσθαι. Βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας, τι έγινε λάθος στο εξωτερικό. Τι μπορούμε να προβλέψουμε και να αποτρέψουμε στην Ελλάδα. Κάνουμε ανάλυση περιστατικών. Εξετάζουμε συγκεκριμένα περιστατικά, όπως για παράδειγμα η τρομοκρατική επίθεση στο σατιρικό περιοδικό στο Παρίσι. Τελικός στόχος είναι η εκπαίδευση να περάσει στις ακαδημίες της ΕΛ.ΑΣ. Υπάρχει μία βιβλιογραφία με την οποία εκπαιδεύονται 10 πρόσωπα με περγαμηνές. Μέσα από τα σεμινάρια η ύλη θα εμπλουτιστεί και θα προκύψουν συμπεράσματα για μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Τα αποτελέσματα θα κατατεθούν στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης που θα αποφασίσουν το κατά πόσο πρέπει να νομοθετηθούν κάποιες από τις εισηγήσεις μας. Από τις ζυμώσεις προκύπτει πολιτικής χρησιμότητας γνώση», εξηγεί στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.

Η «ανάλυση περιστατικών» είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι των εκπαιδεύσεων που στοχεύουν στην πρόληψη.

Για παράδειγμα, ένας σωφρονιστικός υπάλληλος θα πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνει το πότε ένας κρατούμενος αρχίζει να εμφανίζει αποκλίνουσα συμπεριφορά που θα μπορούσε να καταλήξει σε φανατισμό και ενδεχομένως ακόμα και στο πέρασμά του στην τρομοκρατία.

Το επόμενο βήμα του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας είναι οι εκπαιδεύσεις για την προστασία των κρίσιμων υποδομών της Ελλάδας και για το κυβερνοέγκλημα.

Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα στις κρίσιμες υποδομές, ύστερα από τις δηλώσεις των Γάλλων αξιωματούχων ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα στις εγκαταστάσεις ύδρευσης του Παρισιού.

Στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει ποτέ ούτε υπόνοια απειλής αλλά οι Αρχές πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ακόμα και το πιο ακραίο σενάριο, σε μία εποχή που τα δεδομένα στα θέματα ασφαλείας αλλάζουν ραγδαία από μέρα σε μέρα.

Θερινές Ακαδημίες

Για πρώτη φορά φέτος λειτουργούν θερινές ακαδημίες στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας που απευθύνονται στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και σε άλλους υπαλλήλους κρατικών φορέων ασφάλειας. Τα σεμινάρια ξεκίνησαν στις 25 Ιουλίου 2016 και πήραν μέρος 55 άτομα.

Η εκπαίδευση αφορά στη διεθνή τρομοκρατία, το διεθνές περιβάλλον ασφάλειας και τις επιπτώσεις της διεθνούς τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον των ενστόλων για συμμετοχή στο πρότζεκτ ήταν τεράστιο με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι του ΚΕΜΕΑ να αναγκαστούν να κάνουν επιλογή των συμμετεχόντων με βάση τα προσόντα των αιτούντων.

Οι θερινές ακαδημίες πρόκειται να καθιερωθούν εφεξής και πιθανότατα θα πραγματοποιούνται μία ή δύο φορές ετησίως.

Επίσης,

Δύο και πλέον μήνες μετά τις εξαγγελίες και την υπογραφή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Europol και της ΕΛ.ΑΣ., οι πρώτοι Eυρωπαίοι guest officers (αποσπασμένοι υπάλληλοι) αναμένονται στη χώρα τις επόμενες ημέρες. Θα «αναπτυχθούν», όχι στα hotspots του Ανατολικού Αιγαίου, όπου άλλωστε ήδη από την άνοιξη εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας, του Frontex και του EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) διενεργούν ελέγχους, αλλά στην ηπειρωτική χώρα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», η Ολλανδή επικεφαλής του κλιμακίου των Eυρωπαίων αστυνομικών αναμένεται στην Ελλάδα την 20ή Αυγούστου και πρόκειται να εγκατασταθεί στα γραφεία του European Union Regional Task Force (πρώην γραφείο Frontex) στον Πειραιά. Θα ηγηθεί μιας ομάδας περίπου 50 αστυνομικών ειδικευμένων σε θέματα ισλαμικής τρομοκρατίας, στην οποία, κατόπιν αιτήματος του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., θα συμμετάσχουν και Ελληνες αξιωματικοί. Εχουν μάλιστα ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον και προεπιλεγεί για να μπουν στην ομάδα αστυνομικοί από την Αντιτρομοκρατική και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας καθώς επίσης από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Αρχικά, τα μέλη του πανευρωπαϊκού κλιμακίου θα παρακολουθήσουν ειδική εκπαίδευση που είναι προγραμματισμένη να γίνει στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ. στην Αμυγδαλέζα και αμέσως μετά τα αναλάβουν δράση.

Τι σημαίνει αυτό; Καλά ενημερωμένη πηγή εξήγησε στην «Κ» ότι οι guest officers θα εγκατασταθούν στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας που λειτουργούν στην ηπειρωτική χώρα και θα πραγματοποιούν δευτερογενείς ελέγχους ασφαλείας των αλλοδαπών που διαμένουν σ’ αυτά. Θα ελέγχουν δηλαδή εάν μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στις δομές φιλοξενίας υπάρχουν άτομα που έχουν καταχωρισθεί στους καταλόγους της Εuropol ως ύποπτα για συμμετοχή σε δίκτυα τζιχαντιστών.

Στη «μαύρη» λίστα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας βρίσκονται καταχωρισμένα ως ύποπτα για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και οργανώσεις-δορυφόρους του πάνω από 5.000 - 6.000 άτομα, δίχως οι Ελληνες αστυνομικοί να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στη συγκεκριμένη βάση δεδομένων. «Η αναζήτηση στους αναλυτικούς φακέλους εργασίας της Europol απαιτεί ειδικούς κωδικούς-κλειδιά, τους οποίους δεν διαθέτουμε. Εχουμε πρόσβαση στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS II), το αντίστοιχο αρχείο της Interpol και την Εθνική Βάση Δεδομένων, όχι όμως και στις λίστες υπόπτων για τζιχάντ της Europol. Γι’ αυτό, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί υπό την αιγίδα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας μια task force που θα αναλάβει τον έλεγχο των αλλοδαπών που βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας της χώρας», δήλωσε σχετικά αρμόδιος ελληνας αξιωματούχος. Η ίδια πηγή παραδέχθηκε ότι στην ηγεσία των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας υπάρχει διάχυτη ανησυχία για το ενδεχόμενο ριζοσπαστικοποίησης των αλλοδαπών που –μετά το κλείσιμο των συνόρων– διαβιούν επί μακρόν και υπό κακές συνθήκες στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας της χώρας.

Στο μεταξύ, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στο φύλλο της 31ης Ιουλίου, στο πλαίσιο συμπληρωματικής έρευνας για τις πολύνεκρες επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι με απολογισμό 130 νεκρούς, οι δικαστικές αρχές της Γαλλίας κατέθεσαν στην Εισαγγελία της Αθήνας επίσημο αίτημα δικαστικής συνδρομής, ζητώντας να τους κοινοποιηθούν στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές υπηρεσίες σχετικά με αλλοδαπούς που καταγράφηκαν από τις ελληνικές αρχές στις λεγόμενες πύλες εισόδου της χώρας. Καλά πληροφορημένη πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι οι αρμόδιες αρχές της Γαλλίας κατέθεσαν, μέσω της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Eurojust, αίτημα δικαστικής συνδρομής στις αντίστοιχες ελληνικές, ζητώντας να αντιπαραβάλουν στοιχεία που αφορούν πρόσωπα που μετείχαν ή υποστήριξαν τις επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου, με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές αρχές.


kathimerini.gr e-typos.com

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις