Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Τη Λωξάντρα της Μαρίας Ιορδανίδου παρουσιάζει σε θεατρικό μονόλογο, σε καλοκαιρινή περιοδεία η Άννα Βαγενά

Τη Λωξάντρα της Μαρίας Ιορδανίδου παρουσ...

Υπογράφει και τη θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της παράστασης

Η ζωή και οι συναρπαστικές αφηγήσεις της Πολίτισσας «Λωξάντρας», έτσι όπως τις αποτύπωσε στο ομώνυμο βιβλίο (Εκδόσεις Εστία) η εγγονή της, η συγγραφέας Μαρία Ιορδανίδου, ξαναζωντανεύουν το φετινό καλοκαίρι στη σκηνή, μέσα από την παράσταση και  την ερμηνεία της Άννας Βαγενά, σ’ έναν συγκλονιστικό όπως λέγεται, μονόλογο.

Την πολυδιαβασμένη Λωξάντρα, την θυμόμαστε όλοι και από την πολύ καλή τηλεοπτική σειρά της κρατικής τηλεόρασης με την Μπέτυ Βαλάση στον κεντρικό ρόλο της Κωνσταντινοπολίτισσας Λωξάντρας με τις υπέροχες συνταγές μαγειρικής.

Πρόκειται για ένα έργο - ύμνο στη χαρά της ζωής και τη δύναμη της γυναίκας, με επίκεντρο τον Ελληνισμό της Πόλης από το 1870 έως τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Λωξάντρα αναδεικνύεται σε σύμβολο της πολίτικης Ρωμιοσύνης, διασώζοντας τη μνήμη και την ταυτότητα με τον αυθορμητισμό και τη γνησιότητα του απλού λαϊκού ανθρώπου, με το βαθύ γυναικείο ένστικτο και τη μητρική αγκαλιά.

Η Άννα Βαγενά (πολυσυζητημένη ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), που έκανε η ίδια τη διασκευή και σκηνοθεσία του κειμένου, προσκαλεί το κοινό σ’ ένα γοητευτικό ταξίδι στην κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα της Κωνσταντινούπολης της καρδιάς μας, εκεί όπου έσμιγε η Δύση με την Ανατολή και οι λαοί συμβίωναν σε μια δυναμική επικοινωνία.

Στόχος της παράστασης δεν είναι μια απλή «νοσταλγική» αναδρομή, αλλά να προβάλει το ήθος και τις αξίες ζωής του πολιτισμού των Ρωμιών της Πόλης σε σχέση με τη σύγχρονη κρίση και τις σημερινές μας ανάγκες για έκφραση, επικοινωνία κι ανθρωπιά, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.

Μια παράσταση που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις, καθώς δεν θα λείπουν οι απαραίτητες γεύσεις και μυρωδιές από την πλούσια πολίτικη κουζίνα της Λωξάντρας. Από κοντά κι ένα υπέροχο μελωδικό αφιέρωμα στα τραγούδια και τους χορούς, με τα ταταυλιανά χασαποσέρβικα, τους καρσιλαμάδες, τους αμανέδες και τα τα πολίτικα συρτά, με τη γνώση και την επιμέλεια του μουσικολόγου Λάμπρου Λιάβα.

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Λίγα λόγια για την παράσταση

«Την πραγματική ζωή της Ρωμιοσύνης στην Κωνσταντινούπολη, από τα 1870 ως τις παραμονές του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, κοιταγμένη μέσα από την πρόσχαρη, στοργική, αλλά και αδάμαστη ιδιοσυγκρασία μιας μητριαρχικής Μπουμπουλίνας, που αντίς σπαθί σηκώνει μια τρυπητή κουτάλα της σούπας, μας δίνει με τη Λωξάντρα της η Μαρία Ιορδανίδου.

Αυτή η συναρπαστική μορφή της Γραικιάς Μάνας, υψώνεται σα συμβολική κολόνα του Ελληνισμού της Πόλης και του πνεύματος της εποχής».

Για το επόμενο χρονικό διάστημα έχει προγραμματιστεί να παιχθεί η παράσταση στε εξής σημεία:

Τετάρτη 24/8/2016 Σαρωνίδα Κιν/θέατρο Ορφέας στις 21:00

Κυριακή 28/8, Βριλήσσια ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ, στις 8:30.

Μέχρι στιγμής η Πάτρα δεν είναι μέσα στους σταθμούς της περιοδείας, ενδέχεται ωστόσο να προστεθεί στο μέλλον.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture