Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Υπέροχα "πειραγμένα" Αυγουστιάτικα σύκα-Τα ελληνικά σύκα θεωρούνται δικαίως τα νοστιμότερα της Μεσογείου-Δείτε πώς τα μαγειρέψαμε

Υπέροχα "πειραγμένα" Αυγουστιά...

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΑ ΣΥΚΑ ! ! !
Αύγουστος, ο μήνας που ωριμάζουν τα σύκα. Η συκιά είναι ένα δέντρο ταυτισμένο με το καλοκαίρι και την ελληνική ύπαιθρο.
Φύεται αυτόνομα παντού, χρειάζεται ελάχιστο νερό και οι καρποί της θεωρούνται τόσο γλυκείς και νόστιμοι που κάποια ποικιλία σύκων ονομάζεται «βασιλική».
Μερικές από τις Ελληνικές ποικιλίες συκιάς είναι: Σμυρνέϊκη, Βασιλική μαύρη, Καλαμών, Κύμης, Πρασινοσυκιά Λέσβου κ.α.
Τα ελληνικά σύκα θεωρούνται τα πιο νόστιμα της Μεσογείου και στις διεθνείς αγορές τροφίμων και κατατάσσονται σαν delicatessen.
Ας προτιμήσουμε σύκα από ξερικές συκές, είναι μικρότερα στο μέγεθος, αλλά έχουν πολύ μελωμένη γεύση και ας τα βάλουμε στα πιάτα μας παρέα με ένα ώριμο προσούτο ή σαν
γλυκόξινη μαρμελάδα.

Καλή Επιτυχία ! ! !

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΥΚΑ & ΤΖΙΝΤΖΕΡ

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 ′- Αναμονή :12 ώρες - Βράσιμο: 30’

Μέτριας Δυσκολίας

● 1 κιλό σύκα

● 500 γρ. ζάχαρη

● 1 κομμάτι μέτριο τζίντερ τριμμένο (3 κ.σ.)

● Μείγμα φρέσκων ροζ και λευκών πιπεριών (10-15 χοντροσπασμένα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε πολύ καλά τα σύκα προσεκτικά χωρίς να τα λιώσουμε. Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το τριμμένο τζίντζερ και αφήνουμε για περίπου
12 ώρες να μαριναριστούν.
Το μείγμα μας θα πρέπει να έχει υγρό που θα έχει καλύψει εντελώς τα φρούτα κατά ένα δάχτυλο. Εάν όχι, προσθέτουμε λίγο νερό και βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει σε πολύ σιγανή φωτιά.
Χρειάζεται να ανακατεύουμε συχνά μέχρι να δέσει το μείγμα μας.
Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν πάρουμε μία κουταλιά από το μείγμα το βάλουμε σ’ ένα πιατάκι και τραβάμε στη μέση μία γραμμή, η οποία δεν κλείνει αμέσως.
Δεν χρειάζεται να μείνει εντελώς χωρίς υγρά, διότι θα πήξει περαιτέρω όταν τη βάλουμε στα βάζα και στο ψυγείο. Βάζουμε το μείγμα μας σε αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια, τα οποία αναποδογυρίζουμε επάνω σε μία πετσέτα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Διατηρείται στο ψυγείο μας έως και έξι μήνες.

Tip
Αυτή δεν είναι μία μαρμελάδα με την κλασική έννοια, μπορεί κάλλιστα να συνοδεύσει ένα ωραίο πιάτο τυριών (π.χ. μανούρι, γλυκιά κεφαλογραβιέρα) και να αποτελέσει συνοδευτικό για ένα ωραίο κρασί.
Ακόμα τον χειμώνα μπορεί να σερβιριστεί στο τέλος ενός γεύματος.

Τι πίνουμε;
Το καλοκαίρι ένα παγωμένο ΜΙΤΟΣ της Αριάδνης Viognier / Ροδίτης της οινοποιίας Ρούβαλη και τον χειμώνα ένα φρέσκο Merlot.

ΨΗΤΑ ΣΥΚΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΥΤΟ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

Χρόνος Προετοιμασίας: 30’ -ΕΥΚΟΛΟ

● 8 μαύρα ώριμα σύκα

● 3 κ.σ ελαιόλαδο

● 8 φέτες ελληνικό προσούτο (Στρεμμένου Ευρυτανίας)

Για τη σάλτσα

● 4 κ.σ. extra παρθένο ελαιόλαδο

● 2 κ.σ. χυμός λεμονιού

● ½ φλιτζάνι τσαγιού νερό

● 1 κ.γ. πετιμέζι ή θυμαρίσιο μέλι

● 10 κόκοι ανάμεικτα πιπέρια

● ½ αστεροειδή γλυκάνισο (θα το βρείτε στα καταστήματα μπαχαρικών)

● 3 μαύρα ώριμα σύκα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
Κόβουμε τα σύκα μας σε τέσσερα τεμάχια. Σε μία μικρή κατσαρόλα, αναμειγνύουμε το νερό, το μέλι ή το πετιμέζι, το γλυκάνισο, και τα πιπέρια. Τα βάζουμε να βράσουν σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά περίπου 5’-7’, μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν τα σύκα. Κατεβάζουμε το μείγμα μας από την φωτιά και το λιώνουμε με το ραβδομπλέντερ ή το περνάμε από το multi.
Το σουρώνουμε σ’ ένα σινουά (πολύ λεπτό κωνικό σουρωτήρι), και το κρατάμε σ’ ένα μπολ. Προσθέτουμε σιγά –σιγά το λεμόνι και το ελαιόλαδο, εφόσον τα έχουμε αναμίξει σε λαδολέμονο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΚΑ
Αλείφουμε τα σύκα μας, τα όποια έχουμε κόψει στα δύο, με το ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στο grill για 2’ περίπου από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.
Σε μια μεγάλη πιατέλα τοποθετούμε στη μέση τις φέτες του προσούτο και περιμετρικά τα ψημένα σύκα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα μας τις φέτες του προσούτο και τα σύκα.

Tip
Μπορεί να σερβιριστεί σαν ορεκτικό ή σαν πρώτο πιάτο σ’ ένα γεύμα που θα ακολουθούσε ένα καλοψημένο φιλέτο.
Η σάλτσα δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συνοδεύσει ψητό κοτόπουλο ή κρέας.

Τι πίνουμε;
Επειδή η σάλτσα μας έχει αστεροειδή γλυκάνισο που βγάζει γεύση και μυρωδιά ούζου, θα ταίριαζε ένα απόσταγμα π.χ. Μπαμπατζίμ Αποστάγμα Chardonnay της οινοποιίας
Μπαμπατζιμόπουλος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life