Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Μεγάλες ελλείψεις σε αίμα, αναβάλλονται μεταγγίσεις ασθενών- Ο ρόλος των κρουσμάτων... ελονοσίας

Αχαΐα: Μεγάλες ελλείψεις σε αίμα, αναβάλ...

Δραματική έκκληση για βοήθεια

Μεγάλες είναι οι ανάγκες σε αίμα και το φετινό καλοκαίρι στην Αχαΐα και την ευρύτερη περιοχή γεγονός που υποχρεώνει γιατρούς και Υγειονομική Περιφέρεια να κάνουν δραματική έκκληση στους πολίτες να βοηθήσουν προσφέροντας εθελοντικά για την κάλυψη των χρόνιων και εκτάκτων περιστατικών που προκύπτουν. Χαρακτηριστικό της έλλειψης που υπάρχει είναι η αναβολή αιμοκαθάρσεων σε άτομα με Μεσογειακή Αναιμία οι οποίες καθυστερούν για 10-15 μέρες για να βγει ο προγραμματισμός στα νοσοκομεία του Νομού.

Όπως εξηγεί η αιματολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας Ειρήνη Κωνσταντινίδη τα καλοκαίρια είναι πάντα δύσκολη περίοδο γιατί έχουμε λίγο μειωμένο ρυθμό εθελοντών αιμοδοτών για πολλούς λόγους και από την άλλη υπάρχουν οι πάγιες και αυξημένες ανάγκες των ασθενών. Οι πάγιες μηνιαίες ανάγκες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο της Πάτρας, για τα 120 άτομα με Μεσογειακή Αναιμία που μεταγγίζονται εκεί είναι περίπου 480 μονάδες και για τους υπόλοιπους ασθενής περίπου 1.200 μονάδες αίματος.

«Καταλαβαίνουμε ότι είναι ένας αριθμός πολύ μεγάλος και δεν μπορείς να χαλαρώσεις ποτέ λέγοντας ότι έχει αρκετό αίμα, γιατί πάντα κάτι προκύπτει, όπως μεγάλα χειρουργεία, πολλά ατυχήματα, πολυτραυματίες κ.α.. Η κατάσταση μπορεί ώρες-ώρες να ζορίσει… Το κριτήριο μας είναι πάντα όλο το νοσοκομείο να λειτουργεί με ασφάλεια. Έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο 20ήμερο μικρές καθυστερήσεις στο ρυθμό που ιδανικά θα έπρεπε να μεταγγίζονται ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία, αλλά αυτά έχουν γίνει έχοντας ως μοναδικό στόχο να μην κλονιστεί η επάρκεια αίματος για όλο το Νοσοκομείο», σημείώνει η κυρία Κωνσταντινίδη για τις δυσλειτουργίες που προκαλούνται από την έλλειψη σε αίμα.

Φέτος δυστυχώς προέκυψε και ένα επιπλέον πρόβλημα στην προσπάθεια γιατρών και συλλόγων για την απρόσκοπτη ροή εθελοντικής αιμοδοσίας εξ’ αιτίας των περιστατικών ελονοσίας που παρατηρήθηκαν στην Αχαΐα. «Είχαμε τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα ελονοσίας στην περιοχή μας οπότε έχουμε αποκλεισμό αιμοδοτών από συγκεκριμένες περιοχές. Έτσι άνθρωποι που είναι από την Καλογριά,  Άραξο, Σαγαίικα, Κουνουπέλι, Λάππα κ.α. δεν μπορούν να δώσουν αίμα. Είχαμε και αυτό το έξτρα πρόβλημα φέτος, γι’ αυτό προσπαθούμε με κάθε τρόπο να επικοινωνήσουμε την σοβαρότητα του θέματος και την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για αίμα. Να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας, εάν θέλουν και μπορούν να προσφέρουν μια μονάδα αίμα», τόνισε η γιατρός του ΠΓΝΠ μιλώντας "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην δική του παρέμβαση και ο υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτρης Κωστακιώτης ο οποίος επισήμανε ότι πάντα υπάρχει μια δυσκολία το καλοκαίρι προσφορά από εθελοντές γιατί οι συμπολίτες βρίσκονται σε διακοπές, διαφορετικές συνθήκες χαλάρωσης και δεν υπάρχουν τα ίδια ποσοτικά αποτελέσματα με τις άλλες περιόδους.

«Προσπαθούμε πάντα να καλύψουμε τις καλοκαιρινές περιόδους, όχι μόνο την φετινή, με εξορμήσεις σε διάφορες περιοχές, από τα Γιάννενα μέχρι την Λακωνία, στα χωριά, στις πόλεις. Πάντα υστερούμε στην ποσότητα αίματος τους καλοκαιρινούς μήνες και αυτό δημιουργεί προβλήματα σε ασθενείς που έχουν ανάγκη συχνών μεταγγίσεων με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να έχουμε καθυστέρηση μέχρι και 10-15 ημερών μέχρι να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τις απαιτούμενες φιάλες. Σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούνται και προβλήματα σε βαριά κι έκτακτα περιστατικά χειρουργείων που χρειάζονται πολλές φιάλες αίματος.

Υπάρχει μια ενημέρωση και κινητοποίηση, έχουν προγραμματιστεί κι εθελοντικές αιμοδοσίες από τους Συλλόγους, αλλά σε ένα σύστημα που είναι υποστελεχωμένο έχουμε προβλήματα ακόμα και με τους οδηγούς που θα μεταβούν στους χώρους αυτούς. Σε συντονισμό και με το ΕΚΑΒ για την ώρα φαίνεται ότι από αυτή την πλευρά δεν υστερούμε και οι δράσεις αυτές θα γίνουνκανονικά», σχολίασε ο κ. Κωστακιώτης.

Παράλληλα στάθηκε κι εκείνος με την σειρά του στην δυσκολία που προκάλεσε και το ζήτημα της ελονοσία στα δυτικά του Νομού Αχαΐας το οποίο ελαττώνει τη δυνατότητα λήψης αρκετών μονάδων. «Θα τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά. Με σύνεση και ψυχραιμία θα το ξεπεράσουμε. Πρέπει να ακολουθήσουμε τους υγειονομικούς κανόνες και θα μας δημιουργήσει ένα ζήτημα. Ότι διαπιστώνεται, καταγράφεται και αντιμετωπίζεται το θέμα της ελονοσία, οπουδήποτε μπορεί να προκύψει αλλά ας μην κινδυνολογούμε», είπε ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ.

Αξίζει τέλος να επισημάνουμε, όπως τόνισε και η κυρία Κωνσταντινίδη, πως ο κάθε νέος και υγιής ενήλικας, από 17,5 χρονών μέχρι 65 μπορεί να γίνεται εθελοντής αιμοδότης. Οι άνδρες, εφόσον έχουν καλό αιματοκρίτη, μπορούν να δίνουν αίμα κάθε τρεις μήνες και οι γυναίκες κάθε 4 μήνες. Η αιμοδοσία του ΠΓΝΠ είναι ανοικτή κάθε μέρα, Σαββατοκύριακα και αργίες, πρωί απόγευμα (8:30-14:30 και 17:00-20:30) και σε αυτό το ωράριο όποιος ενδιαφέρεται, χωρίς ραντεβού, μπορεί να προσέλθει για να προσφέρει.

«Το να αιμοδοτήσει κάποιος είναι μια πολύ απλή διαδικασία και ασφαλέστατη. Προηγείται το ιατρικό ιστορικό του καθενός και μετά μας δίνει 10 λεπτά από τον χρόνο του. Ύστερα συνεχίζει την δραστηριότητα της ζωής του είτε είναι δουλειά είτε είναι διασκέδαση. Παράλληλα γίνονται πολλές εξορμήσεις για εξωτερικές αιμοδοσίες σε πολλές περιοχές του Νομού Αχαΐας αλλά και την Αιτωλοακαρνανία, με το ΠΓΝΠ να έχει κατά μέσο όρο 15 τέτοιες δράσεις το μήνα», υπογράμμισε σχετικά η κυρία Κωνσταντινίδη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις