Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το Σκαγιοπούλειο χάνει άλλη μια ευκαιρία - Το "έγκλημα" διαρκείας σε ένα κτήριο που ανακαινίσθηκε με 3 δις δραχμές και έκτοτε παραμένει κλειστό να καταρρέει

Το Σκαγιοπούλειο χάνει άλλη μια ευκαιρία...

Το κτήριο παραμένει κλειστό και ερειπωμένο επί 17 χρόνια δέσμιο αγκυλώσεων, αναπάντητων ερωτηματικών και μιας ένοχης σιωπής

Το1928 ένας μεγάλος Πατρινός ευεργέτης, ο Παναγιώτης Σκαγιόπουλος δημιούργησε το «Σκαγιοπούλειο». Το 1999 ένας άλλος Πατρινός ευεργέτης, ο Κώστας Δημητριάδης, προσέφερε ένα δις δραχμές ανακαινίζοντας πολυτελώς το 25.000 τετραγωνικών μέτρων κτήριο. Κι ύστερα ήρθε η λογική του παραλόγου. Το κτήριο παραμένει κλειστό και ερειπωμένο επί 17 χρόνια δέσμιο αγκυλώσεων, αναπάντητων ερωτηματικών και μιας ένοχης σιωπής.

Αυτό το διαμάντι αρχιτεκτονικής, το οποίο ανακαινίστηκε με χρήματα ενός ονειροπόλου και συνάμα οραματιστή που δεν ξέχασε την πόλη που γεννήθηκε, παραμένει κλειδωμένο, καταδικασμένο λες από κάποια ανώτερη δύναμη αδράνειας και μετριότητας, που θέλει τα πάντα να τα φέρνει στα δικά της μέτρα.

Όταν ο Πατρινός επιχειρηματίας Κώστας Δημητριάδης δαπανούσε τρια  δισεκατομμύρια δραχμές, ως μια δωρεά στην γενέτειρά του ανακαινίζοντας πλήρως ένα κτήριο στολίδι 2.500 τ.μ., αυτό του Σκαγιοπουλείου, δεν φανταζόταν σε τι περιπέτεια θα έμπαινε. Απηυδισμένος από τα γραφειοκρατικά αναχώματα που έθεταν κάποιοι, αφού είχε ήδη δαπανήσει το ποσό και αφού η ανακαίνιση είχε αποπερατωθεί, τα παράτησε και έφτιαξε την Εστία Επιστημών που ήθελε να αφήσει δώρο στην Πάτρα στο Αρσάκειο στο Πλατάνι. Το ανακαινισμένο κτήριο του Σκαγιοπουλείου, έμεινε εκεί λαμπερό και υπερσύγχρονο να μαραζώνει.

Το Σκαγιοπούλειο, όχι μόνο έχασε τρεις χρυσές ευκαιρίες αξιοποίησής του μέσα στα χρόνια που μεσολάβησαν, και για τις οποίες θα πρέπει να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για την κακή του τύχη,  αλλά φαίνεται ότι χάνει ακόμα μια (έστω και υποδεέστερη).  Ο αέιμνηστος Τάκης Γκίκας, που είχε προσπαθήσει να του δώσει πνοή, αναλαμβάνοντας πρόεδρος του κληροδοτήματος επί Δημαρχίας  Γιάννη Δημαρά τα είχε τελικά κι αυτός παρατήσει κάνοντας συγκεκριμένες καταγγελίες με ονοματεπώνυμα, τo 2012. (Πάτρα: Παραίτηση - "βόμβα" του Τάκη Γκίκα από το Σκαγιοπούλειο - Καταγγελίες με "ονοματεπώνυμα" για την κατάσταση στο Ίδρυμα)

Μπορεί η τελευταία πρόταση να είναι μια λύση ανάγκης, αλλά με το κτήριο να καταρρέει, και μόνο το γεγονός ότι ο Δήμος κάνει την προτίθεται να αξιοποιήσει τον χώρο (για πολιτιστικές – εικαστικές εκδηλώσεις)  προτείνοντας παράλληλα να αναλάβει τη συντήρηση και λειτουργία του νεοκλασικού κτηρίου, θα έπρεπε να τύχει αποδοχής. Εκτός κι αν υπάρχει κάποια καλύτερη πρόταση στο τραπέζι. Αυτό που δεν πρέπει να συνεχιστεί είναι ο χώρος να καταρρέει.  Ωστόσο η αρχική συζήτηση ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τις διοικήσεις των δύο φορέων (Μέριμνας και κληροδοτήματος) δεν προχώρησε.

Αν δεν ήταν και ο Κλεομένης Κωστόπουλος που κατάφερε να πείσει να ανοίγουν οι πύλες του Σκαγιοπουλείου έστω για ένα μήνα κάθε δύο χρόνια κατά τη διάρκεια του Reculture, δεν θα είχαν δει οι Πατρινοί το εσωτερικό του, τόσα χρόνια μετά.

 

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΚΑΓΙΟΠΟΥΛΕΙΟΥ

Τρεις είναι οι σημαντικές ευκαιρίες του Σκαγιοπουλείου που χάθηκαν:

Το 2000 με τη δωρεά του κ. Κώστα Δημητριάδη ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2001 με την πρόταση του ΠΕΣΥΠ να ενοικιάσει το κεντρικό κτίριο του Ιδρύματος, αντί 50.000.000 δραχμών το χρόνο.

Το 2008 με την πρόταση του τότε νομάρχη Αχαΐας κ. Κατσικόπουλου να στεγαστούν στο κεντρικό κτίριο του Σκαγιοπουλείου οι υπηρεσίες της Νομαρχίας, μετά το σεισμό της 8ης Ιουνίου, αντί του ποσού των 17.000 ευρώ το μήνα.

Πάτρα: Καταρρέει το Σκαγιοπούλειο - Οι τρεις χρυσές ευκαιρίες που χάθηκαν για την αξιοποίηση

Ένα τέτοιο κτήριο πάντως θα έπρεπε να τύχει καλύτερης μέριμνας από τους διαχειριστές του, που το βλέπουν να καταρρέει.

Οι φωτ. προέρχονται από παλιότερη φωτογράφιση του περιοδικού Best.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις