Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Η κατασκευή της Πατρών-Πύργου ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο - Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή για την δημοπράτηση του έργου

Η κατασκευή της Πατρών-Πύργου ανεβάζει τ...

Κόντρα Σπίρτζη-Χατζηδάκη

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται η ανακατασκευή της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου οι δημοπρατήσης της οποία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Σήμερα ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτχης, κατηγόρησε «βουλευτές της Ν.Δ και της αντιπολίτευσης ότι ταυτίζονται με τις απόψεις επτά εταιρειών με πτυχίο έβδομης τάξης», οι οποίες «κόπτονται», όπως είπε, για το έργο της οδού Πάτρα – Πύργος. Δεν πρόκειται για «κατάτμηση» αλλά για άλλη αντίληψη στα δημόσια έργα, είπε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε:

«Στην αρχή υπήρχε ένας διαγωνισμός στον οποίο συμμετείχαν επτά εταιρείες και το κόστος είχε εκτιμηθεί στα 470 εκατ. ευρώ. Κάναμε οκτώ διαγωνισμούς. Στον πρώτο συμμετείχαν 12 εταιρείες, με μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης το 53%. Στο δεύτερο 13 με μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης το 55,32% και στον τρίτο 12 εταιρείες με ποσοστό έκπτωσης 57,45%. Οι βουλευτές της ΝΔ και οι εταιρείες ήθελαν να γίνει ένας διαγωνισμός. Οι εκπτώσεις που έδωσαν οι εταιρείες εβδόμης τάξης ήταν 33% εμείς κερδίσαμε πάνω από 57%», είπε ο κ. Σπίρτζης, ενώ διερωτήθηκε και για τις σχέσεις των βουλευτών αυτών και των εταιρειών με τηλεοπτικό σταθμό στο οποίο «ομογενοποιούνται», όπως είπε, οι απόψεις.

Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ο υπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων υπογράμμισε, ότι, «ουδέποτε ελήφθη απόφαση να αναλάβει η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και την ηλεκτρονική δημοπρασία».

Μιλώντας για τις νέες ρυθμίσεις που εισάγονται με το σχέδιο νόμου, σημείωσε ότι περιλαμβάνεται αναλυτικός ορισμός της έννοιας του έργου και διευκρίνισε, ότι η διαδικασία ανάθεσης σύμβασης παραχώρησης έργου δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς την προηγούμενη συντέλεση των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων και ολοκλήρωσης των απαραίτητων αρχαιολογικών ερευνών.

Για πρώτη φορά περιλαμβάνεται στα συμβατικά τεύχη ο αναλυτικός προϋπολογισμός του έργου παραχώρησης, ενώ το χρηματοοικονομικό μοντέλο περιλαμβάνει κοινωνικούς δείκτες και κριτήρια βάσει των οικονομικών συνθηκών που ισχύουν, κατά τον χρόνο διαμόρφωσής του, για την οικονομική ανάπτυξη και για την προστασία ευάλωτων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων (άνεργοι, ΑμεΑ).

Προβλέπεται τέλος, η αποφυγή παράβασης ή καταστρατήγησης του νόμου σε περίπτωση μεικτών συμβάσεων που περιλαμβάνουν και έργα, ενώ απαιτείται τεχνική επάρκεια προκειμένου μία μόνο αναθέτουσα αρχή ή φορέας, να διεξάγει διαδικασία ανάθεσης έργου παραχώρησης ή να επιβλέψει την εκτέλεσή του.

Θυμίζουμε ότι χθες κατά την ομιλία του στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στο δημόσιο έργο Πάτρας-Πύργου, και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι, «αποφάσισε να κάνει κατάτμηση σε οκτώ τμήματα, έτσι ώστε να μπορούν να μπουν υποτίθεται περισσότερες εταιρείες έκτης τάξεως, αλλά μετά το διαγωνισμό και τα τρία τμήματα ανατέθηκαν στην ίδια εταιρεία».

«Είναι νόμιμο, απλώς τυχαίνει να είναι η ίδια εταιρεία της οποίας ο ιδιοκτήτης έχει δυο κουμπάρους υπουργούς και είναι μεταξύ των ενδιαφερομένων για τις τηλεοπτικές άδειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

«Κάνουμε δημοπρατήσεις έργων με πολλαπλούς διαγωνισμούς μικρότερου αντικειμένου, για να μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι διαγωνιζόμενοι και μικρομεσαίες εταιρείες» απάντησε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, και κατηγόρησε τον κ. Χατζηδάκη, ότι «ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα».

«Οι σχέσεις μου είναι φιλικές από παλιά και όχι με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία που λέτε, αλλά με τον γιο του, ενώ δεν υπήρξαν ποτέ επαγγελματικές σχέσεις. Δεν ήξερα ότι με το που γίνατε εσείς βουλευτής ή υπουργός, θα έπρεπε να σταματήσει τις δραστηριότητές του όποιος γνωρίζατε εσείς στο παρελθόν» είπε ο υπουργός Μεταφορών και κατέληξε:

«Θα θέλαμε όμως να μου απαντήσετε - και αυτή είναι μια πολύ ωραία ερώτηση - πώς ο συνέταιρος του εν λόγω επιχειρηματία είναι το δεξί χέρι του προέδρου σας Κυριάκου Μητσοτάκη και σας κάνει και σεμινάρια».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις