Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Στα δροσερά πλατάνια της πλατείας της Κάτω Βλασίας Καλαβρύτων παρουσιάστηκαν τα βιβλία της Εύας Αθανασοπούλου -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Στα δροσερά πλατάνια της πλατείας της Κά...

Τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις του Γιάννη Πικραμένου

Την Τρίτη 2 Αυγούστου το βράδυ, οι Πατρινές εκδόσεις «Πικραμένος», μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου της Κάτω Βλασίας Καλαβρύτων, παρουσίασαν στην πανέμορφη πλατεία του χωριού, στους πρόποδες του Ερύμανθου, τα βιβλία της Εύας Αθανασοπούλου «Μνήμη και σκιές/Οι χαμένοι δρόμοι της Σμύρνης» και «Σε δύο βάρκες».

Με τη δροσιά από τα πλατάνια και τα έλατα, τη φιλόξενη διάθεση κατοίκων και παραθεριστών και τη φροντίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου, η βραδιά είχε όλη τη ζεστασιά και το χρώμα μιας απρόσμενα κεφάτης καλοκαιρινής γιορτής, όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

«Τα Καλάβρυτα της δεκαετίας του ’50 είναι έτσι κι αλλιώς το σημείο εκκίνησης του πρώτου βιβλίου της Αθανασοπούλου που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πικραμένος ενώ στην πλατεία της Κάτω Βλασίας είναι που θα δώσουν οι βασικοί ήρωες του βιβλίου, η Φρόσω και ο Λάμπης, το πρώτο ερωτικό τους ραντεβού», σημείωσε η Νέλλη Βουτσινά, μιλώντας εκ μέρους των εκδόσεων. Επίσης η κυρία Βουτσινά τόνισε πως «οι τόποι και η Ιστορία σαν αφετηρία αλλά και σαν προορισμός, οι τόποι και η Ιστορία σαν μνήμη, συνείδηση αλλά και σαν οφειλή αυτογνωσίας είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο η Εύα Αθανασοπούλου κεντά τις διαδρομές της γραφής και των ιστοριών της… ενώ και τα δύο βιβλία (Μνήμη και Σκιές και Σε δύο βάρκες) εγγράφονται στη σύγχρονη τάση του μυθιστορήματος που ζητά να επανασυνδεθεί με την μεγάλη Ιστορία».

Σε αυτό επέμεινε ιδιαίτερα και η Ιστορικός και Αρχαιολόγος Ανδρονίκη Χρυσάφη, λέγοντας πως «είναι γεγονός ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες παρατηρείται μια μετατόπιση του κέντρου βάρους της ελληνικής πεζογραφίας. Το περισσότερο «εσωτερικό» μυθιστόρημα έχει αρχίσει να δίνει τη θέση του σε ιστορικές αφηγήσεις και, σε αυτό το πλαίσιο, είδαμε να πληθαίνουν εντυπωσιακά τα μυθιστορήματα Ελλήνων και Τούρκων συγγραφέων, που αναφέρονται στα δραματικά γεγονότα που συνδέουν τους δύο λαούς από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Σε αυτόν τον σύγχρονο λογοτεχνικό διάλογο των δύο πολιτισμών η Εύα Αθανασοπούλου καταλαμβάνει μια κεντρική θέση, που την τοποθετεί πλέον με αξιώσεις στους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς που συμμετέχουν σε αυτήν τη διαπολιτισμική συνομιλία, καθώς η Μικρασιατική Καταστροφή και η Σμύρνη, αν και δεν αποτελούν το μοναδικό γεωγραφικό πλαίσιο δράσης, κρατούν το κλειδί της πλοκής και της ερμηνείας των ηρώων».

Τα βασικά θέματα της γραφής της ανέπτυξε και η ίδια η συγγραφέας, μιλώντας μεταξύ άλλων για τη σχέση ατομικής και συλλογικής μνήμης στη συγκρότηση της ταυτότητας, για τον αδιάκοπο αγώνα της μνήμης απέναντι στη λήθη, αλλά και για τη γοητεία που της ασκούν τα μικρά ή μεγαλύτερα οικογενειακά μυστικά, καθώς και οι μικροί ήρωες της ζωής, με τους ελάσσονες βίους, που μπορεί να λυγίζουν από τη συντριπτική τους συνάντηση με τη μεγάλη Ιστορία, αλλά βρίσκουν το κουράγιο να ανασυνταχτούν, επαναπροσδιορίζοντας την πορεία τους.

Χαιρετισμό απηύθυνε στην εκδήλωση, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Βλασίας, Ειρήνη Μητροπούλου ενώ ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Γιώργος Α. Λαζουράς, που επίσης παρέστη, τόνισε πως η Εύα Αθανασοπούλου μπολιάζει την εντοπιότητά της ως συγγραφέας με μια κοσμοπολίτικη διάσταση, καθ’ όλα σύγχρονη και επίκαιρη.

Την παρουσίαση των βιβλίων της Εύας Αθανασοπούλου πλαισίωσαν μουσικά ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος στην κιθάρα και η Έλενα Κοσμά στο τραγούδι, ενώ οι ακροατές έμειναν να απολαύσουν τη δροσιά από τα πλατάνια και τον μικρό μπουφέ με τα κεράσματα, προσφορά του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight