Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο Θ. Αμπαζής λίγο πριν την πρεμιέρα του "Οιδίποδα Τύραννου" στην Επίδαυρο μίλησε στο thebest.gr: "Το θέμα της δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με πονάει"

Ο Θ. Αμπαζής λίγο πριν την πρεμιέρα του ...

Άφησε επίσης αιχμές πως τη νυν δημοτική αρχή της Πάτρας δεν την ενδιαφέρει η δραματική σχολή

«Το θέμα της σχολής δραματικής τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας είναι ένα θέμα που με πονάει, θέλει ευαισθησία και όχι παρορμητισμούς. Επενδύσαμε στη σχολή και είναι τραγικό ότι αποφασίζεται και γίνεται τώρα». Αυτά ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr, ο Θοδωρής Αμπαζής νυν αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, τον οποίο μάλιστα πετύχαμε και μιλήσαμε λίγη ώρα πριν την πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου της πολυαναμενόμενης συμπαραγωγής του Εθνικού με το ιστορικό Θέατρο Βαχτάνγκοφ της Μόσχας, «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του 64χρονου Λιθουανού δημιουργού Ρίμας Τούμινας.

Στην παράσταση που μετά την Επίδαυρο (29 και 30/7) θα παιχθεί μόνο στη Μόσχα και στο Ηρώδειο στις 22 Σεπτεμβρίου 2016, ο Θοδωρής Αμπαζής είναι ο συνθέτης των χορικών.

Εν μέσω λοιπών των τελευταίων προετοιμασιών και της αγωνίας για το πώς θα πάει η συγκεκριμένη φιλόδοξη παράσταση αρχαίου δράματος, ο κ. Αμπαζής ερωτήθη από το thebest.gr για το θέμα των αλλαγών στη δομή και λειτουργία της δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που τόση αναστάτωση και αντιδράσεις έχουν επιφέρει μέσα στο φετινό καλοκαίρι. Να σημειώσουμε πως ο κ. Αμπαζής παρέμεινε ως καθηγητής στη σχολή δραματικής τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ενώ μεταξύ των ονομάτων που δίδασκαν στη σχολή ήταν ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, την εξαιρετική παράσταση του οποίου «Επτά επί Θήβας» με το ΚΘΒΕ είδαμε το διήμερο 27 και 28/7 στο Αρχαίο Ωδείο, ο Σίμος Κακάλας, η Ελένη Μποζά που είχε και την ευθύνη της σχολής, ο Δημήτρης Ήμελλος, ο Κέννυ Μακ Λέλαν, η Τατιάνα Λοβέρδου, η Μάρω Γαλάνη, ο Παναγιώτης Φαφούτης, ο Νίκος Γιαλελής, κ.α.

«Όταν ξεκίνησε η δραματική σχολή, ο σκοπός ήταν ν’ αναπτυχθεί, ν’ αποτελέσει έναν σημαντικό πυρήνα της πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής και συνάμα υπήρχε ο σχεδιασμός και για άλλες συνεργασίες με σπουδαία θεατρικά σχήματα και σχολές από το εξωτερικό. Το δυναμικό των συνεργαζόμενων καθηγητών της σχολής όταν ξεκίνησε, δίχως υπερβολή μόνο με το Εθνικό θέατρο θα μπορούσε να συγκριθεί. Δυστυχώς αυτό που βλέπω είναι μία διάθεση απαξίωσης ενώ αυτό που θα έπρεπε να επικρατήσει, είναι η ψυχραιμία.

Απ’ ότι φαίνεται, την νυν Δημοτική αρχή της Πάτρας δεν την ενδιαφέρει η προοπτική της σχολής και γενικά να έχει δραματική σχολή, γι’ αυτό και θέλει να την δώσει σε κάποιον άλλο, εν προκειμένω μιλά για την ανωτατοποίηση της μέσω της ένταξης της στο πανεπιστήμιο», ανέφερε στο thebest.gr ο κ. Αμπαζής προσθέτοντας ότι και ο ίδιος ενόσω ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής εδώ στο θέατρο της Πάτρας είχε σκεφτεί ως πιθανή προοπτική και ζητούμενο την ανωτατοποίηση της σχολής δραματικής τέχνης και την διασύνδεση της με το πανεπιστήμιο και το τμήμα θεατρικών σπουδών της Πάτρας.

Όπως μας είπε ακόμα και στην δραματική σχολή του Εθνικού (η κορυφαία θα λέγαμε αυτή τη στιγμή στη χώρα) όπου είναι δωρεάν η φοίτηση, έχει τεθεί ζήτημα περαιτέρω ανάπτυξης και ανωτατοποίησης.

Τέλος ο κ. Αμπαζής που μαζί και με άλλους καθηγητές της σχολής, είχαν προ ημερών συντάξει και δώσει ένα κείμενο για το θέμα στη δημοσιότητα, μας επανέλαβε πως το ζήτημα της δραματικής σχολής της Πάτρας απαιτεί ψυχραιμία και νηφαλιότητα και αρκετή συζήτηση. Όσο για τις συμβάσεις των καθηγητών, όπως μας διευκρίνισε, για παράδειγμα η τελευταία δική του έχει λήξει. «Αν κληθούμε εκ νέου, το θέμα είναι με τι όρους. Ξέρετε, δεν είμαστε ανεπάγγελτοι, έχουμε όλοι την πορεία και τον τομέα μας και στο ΔΗΠΕΘΕ δεν πήγαμε για να βγάλουμε λεφτά».

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture