Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Δέσμευση της κυβέρνησης για οριστική παραχώρηση ενός μέρους του θαλάσσιου μετώπου στο Δήμο Πατρέων

Δέσμευση της κυβέρνησης για οριστική παρ...

Όπως διεμήνησε στην αντιπροσωπεία του Δήμου που βρέθηκε στην Αθήνα

Τη δέσμευση της κυβέρνησης για οριστική παραχώρηση ενός μέρους του θαλάσσιου μετώπου στο Δήμο Πατρέων, μετέφερε χθες ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θόδωρος Δρίτσας. Όπως μεταφέρει η αντιπροσωπεία του Δήμου, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Υπουργού Ναυτιλίας και παρίστατο σε αυτή, ο κ. Δρίτσας, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Χρήστος Λαμπρίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς, ο Πρόεδρος του Ο.Λ.ΠΑ. Νίκος Κοντοές και ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ (αρμόδιος για τα λιμάνια) Αθανάσιος Λιάγκος.

Παίρνοντας αρχικά το λόγο ο κ. Δρίτσας, ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει οριστικοποιήσει την πρότασή της για το θαλάσσιο μέτωπο και είναι σε θέση να παρουσιάσει το συνολικό σχέδιο παραχώρησης. «Σας καλέσαμε ώστε να εξειδικεύσουμε το σχέδιο, εξετάζοντας μαζί όλες τις λεπτομέρειες», είπε ο Υπουργός.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ο.Λ.ΠΑ. κ. Κοντοές, παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει όσα είχαν αποφασιστεί προ ημερών στην κυβερνητική σύσκεψη, υπό την προεδρία του Υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη.

Σύμφωνα με αυτό, αποχαρακτηρίζεται από χερσαία λιμενική ζώνη και παραχωρείται στο Δήμο, το τμήμα από το νέο λιμάνι μέχρι και το Μώλο της Αγίου Νικολάου, με εξαίρεση το Κολυμβητήριο του ΝΟΠ και την Ιχθυόσκαλα.

Προβλέπει επίσης, την παραχώρηση από την οδό Θεσσαλονίκης  μέχρι και τον ποταμό Μείλιχο, περιλαμβανομένης της μαρίνας και των καταστημάτων της Ηρώων Πολυτεχνείου.

Μετά την Αγίου Νικολάου, προτείνεται η δημιουργία μιας ζώνης για ποδηλατόδρομο ή πεζόδρομο, μέχρι το ύψος της οδού Νόρμαν, ενώ η περίφραξη θα μετατοπιστεί βόρεια, κατά, περίπου, 100 μέτρα.

Επίσης, προτείνεται να διατηρηθεί μια λωρίδα πλάτους 6 μέτρων χερσαίας λιμενικής ζώνης κατά μήκος του κρηπιδώματος από την Αγίου Νικολάου μέχρι το ύψος του τελωνείου και στην προέκταση της Γούναρη.

Η λιμενολεκάνη από Γούναρη μέχρι Αγίου Νικολάου, θα είναι ελεύθερη από σκάφη, πλην περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης, κάτι που θα προσδιοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Η Δημοτική Αρχή εξέφρασε τη διαφωνία της σε ορισμένα από τα προτεινόμενα και ζήτησε πλήρη αποσαφήνιση αυτών, ενώ ζήτησε, επίσης, το εμπορικό λιμάνι να μεταφερθεί στην 5η νηοδόχο του νέου λιμανιού, η κατασκευή της οποίας ολοκληρώνεται.

Ακόμη, κατέστησε σαφές, ότι το μέτωπο διεκδίκησης για το τμήμα από Αγίου Νικολάου, έως την οδό Θεσσαλονίκης είναι ανοιχτό με βάση και τις αντίστοιχες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και επ’ αυτού οφείλει η κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευσή της απέναντι στον πατραϊκό λαό.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πατρέων, ζήτησε να σταλούν στο Δήμο τα επίσημα έγγραφα με την αποτύπωση αυτού του σχεδίου, ώστε να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα των προβλεπομένων διαδικασιών και να επισπευσθούν χρονικά.

Ακόμα, ο Δήμαρχος τόνισε πως από πλευράς Δήμου θα αξιοποιηθεί η πρόταση – δέσμευση της κυβέρνησης ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ τα έργα ανάπλασης.

Επ’ αυτού ο Υπουργός υποσχέθηκε πως αρχές της προσεχούς εβδομάδας, πιθανόν και την ερχόμενη Δευτέρα, θα έχουν αποσταλεί στο Δήμο όλα τα έγγραφα της προτεινόμενης σύμβασης παραχώρησης.

Η Δημοτική Αρχή θεωρεί πως το σχέδιο αυτό, βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση και είναι αποτέλεσμα της διεκδίκησης του πατραϊκού λαού, καθώς και της συνεπούς και ανυποχώρητης στάσης και απόφασής της, για ντε φάκτο παρεμβάσεις και εργασίες στην παραλιακή ζώνη.

Στόχος της δημοτικής Αρχής, είναι να απελευθερωθεί πλήρως η παραλιακή ζώνη για να προχωρήσει στην ανάπλασή της, γι’ αυτό είναι ανοιχτή η διεκδίκηση για χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα αναγκαία έργα.

Να δημιουργηθούν εκεί χώροι αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές.

Έχουμε πει πολλές φορές, πως το θαλάσσιο μέτωπο, είναι η ανάσα του Πατραϊκού λαού και αυτό θα το υπερασπιστούμε μέχρι τέλους, κόντρα  στα όποια συμφέροντα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Κοντά σε συμφωνία Δήμος-Κυβέρνηση για την οριστική παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας! Θ. Δρίτσας: Ξεκινάμε...!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις