Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η συμφωνία Μαρινόπουλου - Σκλαβενίτη και ο ρόλος του καναδικού fund - Το σχέδιο της συμφωνίας και οι προβληματισμοί

Η συμφωνία Μαρινόπουλου - Σκλαβενίτη και...

Καρακίτσος: Συγχαρητήρια στην οικογένεια Σκλαβενίτη - Πώς θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός του χρέους 1,3 δισ. ευρώ

Η συμφωνία που φέρεται να έχει κλείσει η Σκλαβενίτης με τη Μαρινόπουλος για τη διάσωση της δεύτερης, πιθανότατα να έχει και άλλους εμπλεκόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», βασικός πρωταγωνιστής στην απόκτηση όλου του δικτύου του «Μαρινόπουλου» παραμένει ο «Σκλαβενίτης» και βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ της επιχείρησης με τη Fairfax του Καναδού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα.

Νίκος Καρακίτσος: Συγχαρητήρια στην οικογένεια Σκλαβενίτη για την απόφαση να αναλάβει την "Μαρινόπουλος"

Οπως αναφέρουν πηγές, η οικογένεια Σκλαβενίτη επιθυμεί την απορρόφηση όλων των καταστημάτων, ωστόσο αναζητείται και επενδυτής ο οποίος θα μπορέσει να σηκώσει το χρηματοδοτικό ρίσκο.

Στα χέρια της Σκλαβενίτης η Μαρινόπουλος - Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες

Φέρεται λοιπόν ότι η Fairfax -η οποία συμμετέχει στις εταιρείες Eurobank, Grivalia, Μυτιληναίος, Eurolife Ασφαλιστική, απέκτησε την Praktiker Ελλάς και έχει μικρότερες συμμετοχές στις εταιρείες Jumbo και Σαράντης- διαπραγματεύεται με τη «Σκλαβενίτης», ώστε είτε να μπει με ποσοστό στην ίδια την εταιρεία είτε να συμμετάσχει σε νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί για το deal με τη «Μαρινόπουλος».

Νωρίτερα χθες ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την υπόθεση «Μαρινόπουλου» και άφησε να εννοηθεί ότι πλέον στις συζητήσεις έχουν μπει κι άλλοι επενδυτές: «Εχουμε σχέδια για καλή εκδοχή. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια και δυνατότητες να υπάρξει θετική κατάληξη στον κύκλο των διαπραγματεύσεων που περιλαμβάνει φυσικά τις τράπεζες, την εταιρεία και πιθανόν νέους επενδυτές στην εταιρεία».

Στο «παιχνίδι»


Πληροφορίες του «Εθνους» θέλουν να έχουν μπει στο «παιχνίδι» και ξένοι λιανέμποροι αλλά και funds. Ενα από τα βασικά σενάρια, λένε άλλες πηγές, είναι το ενδεχόμενο να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της «Σκλαβενίτης» η Fairfax του Πρεμ Γουάτσα. Να σημειωθεί ότι και στο πρόσφατο παρελθόν είχε κυκλοφορήσει η φήμη του ενδιαφέροντος του Καναδού μεγαλοεπενδυτή για την ελληνική αλυσίδα λιανικού εμπορίου.

Αλλες πηγές της αγοράς, με πολύ καλή γνώση της υπόθεσης και ανάμειξής τους στις συζητήσεις που γίνονται ανάμεσα στο «τρίγωνο» κυβέρνηση ? τράπεζες ? Σκλαβενίτης και Μαρινόπουλος, λένε στο «Εθνος» ότι έχει προχωρήσει κατά πολύ το σχέδιο εξυγίανσης και χωρίς την εμπλοκή funds ή άλλων ξένων λιανεμπόρων.

Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο γόρδιος δεσμός του χρέους 1,3 δισ. ευρώ που έχει η αλυσίδα των 700 καταστημάτων αναμένεται να επιλυθεί ως εξής:

• Να γίνει «κούρεμα» των περίπου 750 εκατ. ευρώ που χρωστά η «Μαρινόπουλος» στους προμηθευτές της. Πληροφορίες θέλουν να φτάνει στο 60% για επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν πάνω από 10 χρόνια εμπορεύματα στο δίκτυο και έχουν προλάβει στη διάρκεια αυτή να πετύχουν επιστροφή κεφαλαίων και δύο και τέσσερις φορές και στο 50% για εταιρείες με μικρότερη χρονική διάρκεια συνεργασίας, π.χ. κάτω από τα τέσσερα χρόνια.

• Θα αναδιαρθρωθούν τα δάνεια ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο «κουρέματος».

• Τα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία είναι γύρω στα 150 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα διευθετηθούν με ρύθμιση 180 δόσεων.

Το σχέδιο συμφωνίας, αναφέρουν οι πληροφορίες, περιλαμβάνει και χρηματοδότηση της τάξης των 300 με 350 εκατ. ευρώ της «Σκλαβενίτης» προκειμένου να αναστήσει ξανά το δίκτυο των καταστημάτων. Βέβαια, στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται ορισμένα από αυτά να κλείσουν.

Οι προβληματισμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν να κάνουν με το τεράστιο ύψος χρηματοδότησης που αναμένεται να λάβει η αλυσίδα «Σκλαβενίτης». Φυσικά και το μέγεθος της αναδιάρθρωσης χρεών.

Ετσι, με πρωτοβουλία όλων των «παικτών» φέρεται να μπαίνουν στην επιχείρηση διάσωσης και ξένοι επενδυτές. Κι αυτό επειδή διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα προκειμένου να μοιραστούν αυτό το βάρος αλλά και να δώσουν μία προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιδιώκει διακαώς επιτυχή έκβαση της υπόθεσης προκειμένου αφενός να διασωθούν οι περίπου 12.000 εργαζόμενοι αλλά και να μη χρεωθεί ένα από τα μεγαλύτερα «κανόνια» της ελληνικής οικονομίας.

Ισχυρό σήμα


Επίσης, αν το deal συνοδευτεί και από τη συμμετοχή ξένων μεγάλων επενδυτών, τότε αυτό θα στείλει και ένα ισχυρό σήμα στις διεθνείς αγορές πως η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και αποτελεί πόλος προσέλκυσης σοβαρών επενδύσεων.

Πάντως με όποιον τρόπο κι αν καταλήξει θετικά η υπόθεση «Μαρινόπουλου», ο όμιλος «Σκλαβενίτη» θα είναι ο κύριος μέτοχος στη νέα εταιρεία. Η κυριαρχία του στην ελληνική αγορά θα αλλάξει άρδην τον χάρτη της.

 

 

Ποια είναι η επόμενη μέρα για την Μαρινόπουλος Α.Ε ... - Thebest.gr

Διαζύγιο Μαρινόπουλου - CareMarket - Αγορά - The Best ... - Thebest.gr

Η ανακοίνωση της Μαρινόπουλος Α.Ε. μετά την κατάθεση ... - Thebest.gr

Αγωνία στην αγορά - Ποιος θα είναι ο επόμενος ... - Thebest.gr

Η επιχειρηματική ιστορία της οικογένειας Μαρινόπουλου - Thebest.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις