Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από την απογοητευτική εικόνα που επικρατεί στα Ψηλαλώνια της Πάτρας- Το συντριβάνι έχει... πρασινίσει

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από την απογοητευτική εικόνα ...

Ακόμα οι μεγάλοι λαμπτήρες δεν ανάβουν το βράδυ με συνέπεια η πλατεία να είναι σε κάποια σημεία σκοτεινή

Είναι και παραμένει η πιο ωραία και δημοφιλής πλατεία της πόλης της Πάτρας. Ο λόγος για την πλατεία των Υψηλών Αλωνίων (Ψηλαλώνια) που με τα πεύκα περιμετρικά της πλατείας και το πράσινο, τα παγκάκια, την παιδική χαρά της και τις γύρω καφετέριες, αποτελεί μία ανάσα μέσα στο τσιμέντο του κέντρου της Πάτρας και μία ευκαιρία για βόλτα και αναψυχή για μικρούς και μεγάλους.

Δυστυχώς η πιο μεγάλη και ωραία πλατεία της Πάτρας όπου δεσπόζει ο ανδριάντας του Παλαιών Πατρών Γερμανού, μοιάζει να έχει αφεθεί στην τύχη της, σχεδόν εγκαταλειμμένη από την Δημοτική αρχή. Οι φωτογραφίες που τράβηξε ο συνεργάτης του thebest.gr Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στην πλατεία και είναι γεγονός όπως σχολιάζουν πολλοί περίοικοι, πως η υποβάθμιση όπου έχει οδηγηθεί η πλατεία Υψηλών Αλωνίων έχει διώξει πολύ κόσμο με συνέπεια κάποια βράδια ο κόσμος που βγαίνει για τη βόλτα του να είναι αισθητά λιγότερος.

Κάποτε στα Ψηλαλώνια υπήρχε μέχρι και φύλακας που έβαζε την τάξη π.χ. στα παιδιά που έκαναν ποδήλατο. Τώρα αυτό δεν ισχύει. Σ’ ένα σημείο της η πλατεία μετατρέπεται κάθε βράδυ σε γήπεδο ποδοσφαίρου και προκειμένου η μπάλα να μην πάει σε κανένα τραπέζι ή κεφάλι ανθρώπου, καφετέρια της πλατείας έχει αναγκαστεί να βάλει ένα προστατευτικό δίχτυ.

Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Στο κάτω κάτω τα παιδιά θέλουν να παίξουν και η πλατεία με τις ωραίες ευθείες της μοιάζει ιδανική.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι το χάλι στο οποίο βρίσκεται το συντριβάνι των Υψηλών Αλωνίων. Έχει σταματήσει εδώ και καιρό να αναβλύζει νερό και να χαρίζει δροσιά στους περαστικούς. Αντ’ αυτού υπάρχει στάσιμο, πρασινισμένο νερό όπου μέσα επιπλέουν λογιών λογιών αντικείμενα όπως πλαστικά μπουκάλια, πεταμένα χαρτιά και συσκευασίες μέχρι και μαξιλαράκια, καπέλα, κ.α.

Πιο δίπλα το πράσινο (γκαζόν) έχει ξεραθεί ενώ σε κάποια άλλα σημεία αντίθετα, το πράσινο δεν έχει περιποιηθεί και έχει θεριέψει. Πεταμένα μπουκαλάκια θα βρει ο διαβάτης και σε άλλους χώρους όπως στα παρτέρια και στα σημεία πρασίνου της πλατείας.

Κάποια από τα παγκάκια που είχαν τοποθετηθεί καινούρια όταν έγινε η ανάπλαση/εξωρασισμός της πλατείας, έχουν χαλάσει (έχουν ξεκολλήσει οι ξύλινες επιφάνειες) ενώ το επίσης φοβερό που επίσης σχολιάζεται δυσμενώς από πολύ κόσμο που πηγαίνει στα Ψηλαλώνια, είναι πως πλέον πρόκειται για πλατεία του…σκοταδιού, λες και ο Δήμος κάνει οικονομία στο δημόσιο φωτισμό.

Οι μεγάλες εστίες φωτός της πλατείας (μετρήσαμε 4) δεν λειτουργούν και δεν ανάβουν ή για την ακρίβεια συνήθως ανάβει μόνο η μία τα βράδια. Αν προσθέσεις και το ότι κόπηκαν πριν λίγα χρόνια και οι φοίνικες λόγω της αρρώστιας που τους κατέστρεφε, οι οποίοι ήσαν έμβλημα των Υψηλών Αλωνίων τότε συμπληρώνεται το απογοητευτικό σκηνικό της πανέμορφης πλατείας. Ωστόσο και πάλι η πλατεία αντέχει, διατηρεί τον κόσμο της, μεγάλους σε ηλικία, νεολαία που επιλέγει τα στέκια της πλατείας, κ.α.

Αλήθεια οι σημερινοί σαραντάρηδες δεν έχουν ξεχάσει πως στα εφηβικά τους χρόνια σύχναζαν στο κάτω μέρος της πλατείας, στα πεύκα (δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα και facebook τότε) ενώ κι ο χώρος στο περίφημο Ηλιακό ρολόι και δίπλα στην Αλάμπρα έσφυζε από ζωή. Υπήρχε ακόμα το θερινό σινεμά Ζενίθ και τόσα άλλα υπέροχα πράγματα.

Καλό είναι ο Δήμος να δώσει περισσότερη προσοχή στην ιστορική αυτή πλατεία της Πάτρας, απ’ όπου αγναντεύεις μέχρι κάτω τον Πατραικό και τον Άγιο Ανδρέα ενώ προς τα πίσω έχει για θέα το Παναχαικό όρος.

Τέλος και το μαλακό δάπεδο της παιδικής χαράς όπου πηγαίνουν πολλοί γονείς με τα παιδιά τους, έχει υποστεί φθορές και σε σημεία έχει διπλώσει και φουσκώσει.

Να μην παραλείψουμε ν' αναφέρουμε πως η πλατεία παραμένει αγαπημένο μέρος συνάντησης για πολλούς Πατρινούς ενώ μετά τις 11 το βράδυ πολλοί φιλόζωοι Πατρινοί βγάζουν βόλτα στην πλατεία τα σκυλάκια τους.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος

Επιμέλεια κειμένου: Τάκης Γ. Μαρτάτος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις