Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Συνταγματική Αναθεώρηση: Πώς θα εκλέγεται ο Πρ. της Δημοκρατίας; Δημοψηφίσμα με πρωτοβουλία των πολιτών- Μόνο 8 χρόνια βουλευτές

Συνταγματική Αναθεώρηση: Πώς θα εκλέγετα...
Χριστακόπουλος Θάνος

Από στιγμή σε στιγμή οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού

Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα των προτάσεων της Κυβέρνησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Αναλυτικά οι θέσεις που τίθενται στο δημόσιο διάλογο με τους πολίτες, τα κόμματα και τους φορείς που θα διαρκέσει μέχρι την Άνοιξη του 2017 είναι οι εξής:

Θεσμοθέτηση θητείας για τους βουλευτές - Ο πρωθυπουργός να ορίζεται αποκλειστικά αιρετός από τον λαό

Τη θεσμοθέτηση, πρώτον, της θητείας για τους βουλευτές, έτσι ώστε κανένας βουλευτής να μην μπορεί να εκλέγεται για πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή για οκτώ συνεχόμενα έτη, πρότεινε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Και δεύτερον, την υποχρέωση πρωθυπουργός, εκτός φυσικά των υπηρεσιακών, να ορίζεται αποκλειστικά αιρετός από τον λαό, δηλαδή μόνο εν ενεργεία βουλευτής, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του.Δυνατότητα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Κοινοβούλιο

Σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας πρότεινε τη δυνατότητα εκλογής του από το Κοινοβούλιο, μόνο αν εξασφαλίζεται η μέγιστη συναίνεση των δύο τρίτων της Βουλής στο πρόσωπό του.

Διερεύνηση που πρέπει να εξαντλείται σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, σημείωσε και προσέθεσε: «Αν αποβούν άκαρπες, τότε η τρίτη ψηφοφορία θα ανήκει στο εκλογικό σώμα, που θα αποφασίζει την εκλογή του Προέδρου με καθολική ψηφοφορία που θα διεξάγεται ανάμεσα στους δύο πλειοψηφήσαντες υποψηφίους της τελευταίας ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο».

Ταυτόχρονα πρότεινε λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία να μπορεί να ενισχύσει τον ρυθμιστικό ρόλο του Προέδρου χωρίς να αγγίζεται ο πυρήνας του Πολιτεύματος.

Για τις ανεξάρτητες αρχές

Το νέο Σύνταγμα πρέπει να περιέχει ειδική πρόβλεψη για αντίστοιχες περιπτώσεις, ώστε οι ανεξάρτητες αρχές να συγκροτούνται με νόμιμο τρόπο, ακόμα και με μικρότερες πλειοψηφίες σε περίπτωση που τα 4/5 δεν συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένη προθεσμία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Έκτακτη διαδικασία δικαστικής κρίσης νομοσχεδίων - Τροποποίηση διάταξεων περί ευθύνης υπουργών και βουλευτικής ασυλίας

Την θεσμοθέτηση ειδικού γνωμοδοτικού οργάνου, αποτελούμενου αποκλειστικά από δικαστές των ανώτατων δικαστηρίων, που σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας ή της κυβέρνησης ή 120 βουλευτών, θα γνωμοδοτεί επί ψηφισμένου νομοσχεδίου εντός συντομότατης μάλιστα προθεσμίας πρότεινε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ταυτόχρονα, πρότεινε την κατάργηση του προνομίου της ασυλίας και την ποινική αντιμετώπιση των βουλευτών όπως κάθε πολίτη, με την πιθανή εξαίρεση για αδικήματα που σχετίζονται άμεσα με την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ως μελών της εθνικής αντιπροσωπείας.

Επίσης, ο Αλ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της ριζικής τροποποίησης της διάταξης περί ευθύνης υπουργών.

Για τα δημοψηφίσματα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τα δημοψηφίσματα πρότεινε: Την υποχρέωση κύρωσης με δημοψήφισμα οποιασδήποτε συνθήκης μεταβιβάζει κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους.

Τη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω των 500.000 υπογραφών για εθνικά θέματα.

Τη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω του 1 εκατομμυρίου υπογραφών, για ψηφισμένο νόμο, με εξαίρεση νόμους που αφορούν τα δημοσιονομικά.

Αλλά και τη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω του 1 εκατομμυρίου υπογραφών για νομοθετική πρωτοβουλία από τους ίδιους τους πολίτες.

----------------

Τις προτάσεις της Κυβέρνησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση παρουσιάζει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ανάμεσα σε άλλα, μέχρι τώρα έχει προτείνει:

-Συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής,

-Καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφους δυσπιστίας δηλαδή πρόταση για νέα βιώσιμη πρόταση για νέο πρωθυπουργό μέσα από την ίδια τη Βουλή.

-Δυνατότητα άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόταση δυνατότητα εκλογής από το Κοινοβούλιο μόνο εάν εξασφαλίζεται πλειοψηφία 2/3 από τη Βουλή. Εάν δύο ψηφοφορίας αποβούν άκαρπες η απόφαση θα περνάει στο λαό ο οποίος θα αποφασίζει ανάμεσα στους δύο πλειονοψηφήσαντες.

- Παράλληλα προτείνεται μια λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας.

- Θητείες για τους βουλευτές ώστε να μην εκλέγονται πάνω από 8 συνεχόμενα έτη ή δύο θητείες. Πρωθυπουργός μόνο αιρετός δηλαδή εν ενεργεία βουλευτής.

-Υποχρέωση κύρωσης μόνο με δημοψήφισμα οποιασδήποτε συνθήκης μεταφέρει εξουσίες από τη Βουλή.

-Δημοψήφισμα με λαϊκή πρωτοβουλία με 500.000 υπογραφές για εθνικά θέματα, νομοθετική πρωτοβουλία από τους ίδιους τους πολίτες κ.α.

-Κατάργηση της ασυλίας των Βουλευτών και το νόμου περί ευθύνης των Υπουργών.

-Θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους αλλά και αναγνώριση ως κρατούσας θρησκείας της Ορθόδοξης.

-Ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου του νερού και του ρεύματος.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος σε σχέση με την Συνταγματική Αναθεώρηση.

............

O τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και το (διαχρονικά… εκκρεμές) θέμα των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας παραμένουν τα δύο μεγάλα ανοιχτά ζητήματα στην πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που θα παρουσιάσει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας στο προαύλιο της Βουλής – μια πρόταση, την οποία η κυβέρνηση προσδιορίζει ως πρόσκληση και αφετηρία του εθνικού διαλόγου για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές. Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο πρωθυουργός στο μήνυμά του για την επέτειο αποκατάσταση της Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για « ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει την νέα μεταπολίτευση».

«Η 24η Ιουλίου είναι μια ημέρα ορόσημο για την δημοκρατία», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας: «Γι’ αυτό, η κυβέρνηση απευθύνει από σήμερα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα από όλα στον ίδιο τον λαό μας, την πρόσκληση για έναν ευρύ, ανοιχτό και γόνιμο διάλογο, πάνω στην συνταγματική μεταρρύθμιση. Για ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει την νέα μεταπολίτευση και θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα: την Ελλάδα του 2021».


Ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας

Η φιλοσοφία, η στόχευση και οι βασικές προτάσεις που θα θέσει ο πρωθυπουργός σ’ αυτόν τον - «πολιτικό, αλλά πρωτίστως κοινωνικό», όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές – διάλογο, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βασικός άξονας που συμφωνήθηκε είναι πως το νέο Σύνταγμα δεν θα το διαμορφώσει μια «τεχνοκρατική και πολιτική ελίτ» αλλά η ίδια η κοινωνία, γεγονός που παραπέμπει στην ειλημμένη απόφαση για θεσμοθέτηση προβλέψεων που θα ενισχύουν την άμεση δημοκρατία όπως τα συμβουλευτικά δημοψηφίσματα, ο κοινωνικός έλεγχος και η κοινωνική λογοδοσία.

Ωστόσο, ο βαθμός αυτής της άμεσης δημοκρατίας παραμένει ανοιχτό ερώτημα σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η απ’ ευθείας εκλογή από τον λαό, την οποία έχει δείξει να προκρίνει ο πρωθυπουργός, δεν είχε «κλειδώσει» έως χθες το βράδυ, καθώς είναι ζήτημα που συναντά την δεδηλωμένη αντίθεση όχι μόνον της πλειοψηφίας των άλλων κομμάτων αλλά και πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Την πλέον καθαρή και ηχηρή αντίρρηση εξακολουθεί να εκφράζει η ομάδα των «53» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ισχυρές είναι οι επιφυλάξεις και κορυφαίων στελεχών όπως του προέδρου της Βουλής Νίκος Βούτσης και των υπουργών Παιδείας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Νίκου Φίλη και Πάνου Σκουρλέτη.

Στο τραπέζι βρίσκεται πάντοτε και το σενάριο που προβλέπει προσφυγή στις κάλπες μόνον εάν δεν καταφέρει η Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο, ενώ σημαντικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις θα παίξει και ο βαθμός ενίσχυσης των εξουσιών του Προέδρου.

Καθαρότερο στίγμα αναμένεται να δώσει απόψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με κυβερνητικές πηγές ωστόσο να σημειώνουν πως όλες οι προτάσεις θα είναι ανοιχτές σε διάλογο με τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς.

Η σχέση Κράτους - Εκκλησίας

Ο διάλογος αυτός , άλλωστε, αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο πριν δρομολογηθεί η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης από τη Βουλή και, μέσα στα θερμά ζητήματα που θα περιλάβει, θα βρίσκεται και εκείνο των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας.

Πρόκειται για ένα ακόμη ζήτημα το οποίο η κυβέρνηση δεν αποκλείει να τεθεί σε συμβουλευτικό δημοψήφισμα, ενώ στο Μαξίμου εκτιμάται ότι η οποιαδήποτε συζήτηση περί διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή προκειμένου να μην ανοίξουν περιττά κοινωνικά μέτωπα.

Οι προτάσεις

Πέραν της προεδρικής εκλογής και των σχέσεων με την Εκκλησία, πάντως, οι πληροφορίες φέρουν ως «κλειδωμένες» εντός των προτάσεων που θα παρουσιάσει απόψε ο πρωθυπουργός τις εξής:

-Ενίσχυση των θεσμών της άμεσης Δημοκρατίας (δημοψηφίσματα)

-Θεσμοθέτηση του ελέγχου της εξουσία (Κοινωνική λογοδοσία των πολιτειακών παραγόντων).

-Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

-Κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα των δημόσιων αγαθών, όπως του νερού και της ενέργειας.

-Θεσμική κατοχύρωση των  δικαιωμάτων των εργαζομένων.

-Ενίσχυση της Βουλής σε έναντι της εκτελεστικής εξουσίας.

-Περιορισμός των προνομίων των βουλευτών, άρση ασυλίας όρια στην κοινοβουλευτική  θητεία.

-Αλλαγές στον τρόπο  χρηματοδότησης των κομμάτων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις