Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Στο… εκτελεστικό απόσπασμα η κουκουναριά της Αρόης- Σφοδρές αντιδράσεις από παρατάξεις, πολίτες και οργανώσεις

Πάτρα: Στο… εκτελεστικό απόσπασμα η κουκ...

Με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου

Έντονες αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα πολιτών, Συλλόγων, Φορέων, Οικολογικών Οργανώσεων κ.α. της Πάτρας έχει προκαλέσει η απόφαση της δημοτικής Αρχής Πελετίδη να καταδικάσει σε… θάνατο την περίφημη κουκουναριά που στέκει αγέρωχη εδώ και περίπου 100 χρόνια στην είσοδο της συνοικίας της Αρόης.

Το θέμα επανήλθε το πρωί της Δευτέρας στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου η οποία κατά πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της πρότασης του αρμόδιου Αντιδημάρχου Παύλου Στάμου για κοπή του πανέμορφου δέντρου που έχει συνδεθεί όσο τίποτε άλλο με την αρχαιότερη γειτονιά της πόλης.

Οι απόψεις και τα επιχειρήματα όσων (πολίτες, οργανώσεις, φορείς κ.α.) διαφωνούν με την «σφαγή» της υπέροχης αυτής κουκουναριάς δεν στάθηκαν ικανά να μεταπείσουν τον κ. Στάμο και τους συνεργάτες τους οι οποίοι επέμειναν τελικά να εισηγηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο την κοπή του δέντρου. Κατά αυτής της απόφασης ψήφισε η δημοτική σύμβουλος Ουρανία Μπίρμπα εκ μέρους της παράταξης της ΡΑΠ, ενώ λευκό ψήφισαν οι εκπρόσωποι της Νέα Πόλης καθώς και ο Χρήστος Πατούχας, ο οποίος ναι μεν συμφωνεί με την κοπή του δέντρου επειδή όμως αναπλήρωνε τον κ. Τζανάκος ο οποίος διαφωνεί δεν θέλει να πάρει θέση.

Οι παραβρισκόμενοι πολίτες κι εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων (Οικολογική Κίνηση Πάτρας κ.α.) που πήραν τον λόγο εξήγησαν γιατί τα επιχειρήματα που επικαλείται η δημοτική Αρχή, περί πρόκλησης ατυχημάτων από την παρουσία της κουκουναριάς, είναι αίολα κι έκαναν μια ύστατη έκκληση προς τον κ. Στάμος να μην εκτελέσει την θανατική ποινή του δέντρου.

Επανέλαβαν ότι το δέντρο, που βρίσκεται στη μέση του δέντρου, βοηθάει ώστε να αποτρέπονται ατυχήματα καθώς υποχρεωτικά όσοι κατεβαίνουν την οδό Αρόης κόβουν ταχύτητα, κάτι που πλέον, όταν κοπεί το δέντρο, δεν θα συμβαίνει με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατά πολύ ο κίνδυνο πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Επίσης εξήγησαν με σαφήνεια ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις τόσο από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Αχαΐας όσο και από τη Διευθύντρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του Δήμου, Ελένη Αλεξοπούλου, σύμφωνα με τις οποίες εύκολα και χωρίς μεγάλο κόστος το δέντρο μπορεί να σωθεί και να αποκατασταθεί πλήρως το οδόστρωμα από τις περιορισμένης έκτασης ζημιές που έχουν προκαλέσει η ρίζες του.

Έτσι παρά το γεγονός ότι το δέντρο είναι υγιέστατο, πανέμορφο κι έχει συνδεθεί με την ιστορία της πόλης, η δημοτική Αρχή επέμεινε στην αρχική της τοποθέτηση επικαλούμενη και προβλήματα που δημιουργούν οι ρίζες στην κίνηση των λεωφορείων της γραμμής του Αστικού ΚΤΕΛ. Μιλώντας ως εκπρόσωπος των κατοίκων της περιοχής ο γνωστός συμπολίτης Γιώργος Μόσχος χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν πέντε προειδοποιητικά σήματα της τροχαίας που ενημερώνουν τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί ενώ παρουσίασε και πρόσφατο κείμενο (20-5-2015) στο οποίο ο κ. Στάμος χαρακτήριζε το δέντρο «υγιές» και «μεγάλο».

«Για να μην ξεχνάμε τα όσα λέμε», σχολίασε ο κ. Μόσχος. Από την πλευρά της η κυρία Μπίρμπα εξέφρασε τους λόγους για τους οποίους το δέντρο πρέπει να μην κοπεί θυμίζοντας τα δύο σχέδια σωτηρίας του από τους Αρχιτέκτονες και την κυρία Αλεξοπούλου. «Η δημοτική αρχή κινείται στην λογική και όχι μόνο για την κουκουναριά της Αρόης, όποιο δέντρο την ενοχλεί να το κόβει χωρίς να το αντικαθιστά. Αυτή είναι η εύκολη λύση επειδή δεν μπορούν να αντιδράσουν τα κακόμοιρα τα δέντρα. Η κουκουναριά της Αρόης όμως προϋπήρχε σχεδίου πόλης, των σπιτιών, των δρόμων άρα λοιπόν θα μπορούσαν εξ’ αρχή να σχεδιαστούν διαφορετικά τα πράγματα. Ακόμα και τώρα όμως υπάρχουν λύσεις που μπορούν να το σώσουν, όμως η δημοτική Αρχή δεν θέλει να τις εφαρμόσει. Άσε που θεωρώ ότι πολλές φορές παίρνουν τα ξύλα για το τζάκι του σπιτιού τους», σημειώνει σχετικά μιλώντας στο thebest.gr η κυρία Μπίρμπα.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

Θυμίζουμε ότι όταν είχε ανακύψει αρχικά το θέμα με την κουκουναριά της Αρόης, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Αχαΐας είχε καταθέσει συγκεκριμένες, απτές προτάσεις για μικρής εμβέλειας παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την καλή κατάσταση του δρόμου, χωρίς να κοπεί η κουκουναριά. Συγκεκριμένα είχαν αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ενδεικτικά να αναφέρουμε μια σειρά σκέψεων οι οποίες βοηθούν ώστε να διευθετηθεί τεχνικά το θέμα.

Επίχωση με τουλάχιστον 50 εκατοστά κατάλληλου χώματος για να μην χαλάσουν οι επιφανειακές ρίζες του δένδρου.

Εγκιβωτισμός εκατέρωθεν της επίχωσης με μικρά τοιχία που να είναι συγχρόνως παγκάκια, παρτέρια λουλουδιών, κάλαθοι αχρήστων και συγχρόνως δημιουργία διάβασης πεζών.

Δημιουργία ράμπας μήκους 30 μ. εκατέρωθεν του δένδρου ώστε να μην υπάρχει απότομη μεταβολή ύψους για τα οχήματα.

Η όδευση της οδού στο σημείο του δένδρου να αποκτήσει μεγαλύτερες καμπύλες, οι οποίες να συνεχιστούν και προς την κατεύθυνση της Αρόης και να φυτευτούν και άλλα δένδρα, επιτυγχάνοντας έτσι την συνολική μείωση της ταχύτητας σε όλη την οδό, καθότι πρόκειται περί κατοικημένης περιοχής και με σχολείο.

Τα παραπάνω είναι μία από τις πολλές λύσεις που υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει η βούληση και η ευαισθησία.»

 

Πάτρα - ΟΙΚΙΠΑ: "Να μην κοπεί η κουκουναριά της Αρόης!"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις