Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πρόεδρος επιμελητηρίου Ηλείας: Βαρύ πλήγμα η ακύρωση της έκθεσης «Olympic Port Market»

Πρόεδρος επιμελητηρίου Ηλείας: Βαρύ πλήγ...

Που είχε προγραμματιστεί για το Κατάκολο

Δήλωση για την ακύρωση της έκθεσης «Olympic Port Market», που είχε προγραμματιστεί στο Κατάκολο, έκανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος. Ο κ. Νικολούτσος χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή, βαρύ πλήγμα για την Ηλειακή οικονομία.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ

Τις τελευταίες ημέρες η Ηλειακή επιχειρηματικότητα δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα.

Αναφέρομαι στην ακύρωση της έκθεσης «Olympic Port Market» που είχε προγραμματιστεί για το Κατάκολο.

Είναι κοινά αποδεκτό, ότι αφορά όλους τους Ηλείους η δραστηριότητα γύρω από την κρουαζιέρα.

Όμως είναι λυπηρό. Η παραπάνω ακύρωση δεν προήλθε από τρίτους που δεν βλέπουν με καλό μάτι το παρόν και το μέλλον του λιμανιού, αλλά από εμάς τους ίδιους.

Το Κατάκολο κατατάσσεται μεταξύ των πιο σημαντικών λιμένων της χώρας (4ο) αλλά οι προοπτικές δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό.

Ήδη υπάρχει πληθώρα ακυρώσεων για τους τουρκικούς προορισμούς με αποτέλεσμα οι ελληνικοί λιμένες του Αιγαίου να παρουσιάζουν τεράστια πτώση.

Το προϊόν όμως κρουαζιέρα για όλη την Μεσόγειο (Δυτική κύρια), παρουσιάζει ισχυρούς ρυθμούς ανόδου που δεν τους επωφελούμεθα δεδομένου ότι η μείωση για το Κατάκολο είναι διψήφια.

Όλα αυτά και η πολύ χαμηλή κατά κεφαλή κατανάλωση, δεν επιτρέπουν αισιόδοξες σκέψεις αλλά καλούν άμεσα για εγρήγορση και ενέργειες σε όλη την κλίμακα, γιατί για την κρουαζιέρα Τίποτα δεν είναι δεδομένο, αλλά αντίθετα η αναθεώρηση των προγραμμάτων είναι πάντα πιθανή και οι ισορροπίες λεπτές.

Με αυτό το σκεπτικό και με την συμμετοχή σε εκθέσεις,  συνέδρια, διοργάνωση υψηλού επιπέδου ημερίδων με συμμετοχές σημαντικότατων παραγόντων όπως του Διευθυντή της CLIA (Cruise Lines International Association) και εκπόνηση εξειδικευμένων μελετών, το Επιμελητήριο Ηλείας έχει άποψη και προτάσεις για την κρουαζιέρα.

Αποφασίσαμε την στήριξη του Olympic Port Market γιατί:

  1. Προσβλέπουμε στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης ανά επισκέπτη

  2. Μας παρουσιάστηκε αξιόπιστη πρόταση από τους διοργανωτές της Port Market και είναι ενδεικτική η υψηλή ποιότητα των εγκαταστάσεων που στήθηκαν τις παραμονές της προγραμματισμένης έναρξης

  3. Οφείλουμε συνεχώς να ανανεώνουμε και να προσφέρουμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, ώστε ο προορισμός να είναι πάντα ελκυστικός και φρέσκος σε ιδέες

  4. Επιδιώκουμε την σύνδεση γαστρονομίας και τουρισμού σαν στοιχεία της ιδιαίτερης ταυτότητάς μας.

  5. Το φαινόμενο της λειτουργίας της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων μόνο τις ώρες παραμονής των κρουαζιεροπλοίων δημιουργεί αρνητική εικόνα στους επισκέπτες που φτάνουν στο Κατάκολο από την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, ενώ αντίθετα η έκθεση θα συνέβαλε στην επιμήκυνση του ωραρίου με αποτέλεσμα την δημιουργία συνθηκών αγοράς που θα απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό.

Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι η «Κρουαζιέρα» σαν επιχειρηματική δραστηριότητα είναι ανοικτή σε όλους, ενώ η αναζήτηση νέων και καινοτόμων δράσεων είναι απαραίτητη.

Σκοπός είναι η αύξηση της κατά επισκέπτη ιδιωτικής κατανάλωσης που θα επιφέρει και την δημιουργία νέων επιχειρήσεων, αλλά και την διατήρηση και εξέλιξη των υπαρχουσών.

Η εμμονική προσήλωση στην ιδέα της οικονομικής «περιχαράκωσης», ανήκει σε άλλες εποχές με οικονομικό περιβάλλον που δεν υφίσταται πλέον.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ακύρωση κάτω από πίεση και αρνητισμό δεν θα οδηγήσει στην αποθάρρυνση παρόμοιων πρωτοβουλιών.

Τη στιγμή που όλη η χώρα παλεύει με δυσβάσταχτους όρους, τα ισχυρά της σημεία όπως το Κατάκολο, οφείλουν να αναπτυχθούν, να εκσυγχρονιστούν αλλά και να προσφέρουν επιχειρηματικά σε όλη την κοινωνία με καινοτόμους όρους. Μη διαφεύγει της προσοχής μας ότι υπάρχουν επιχειρηματικές σκέψεις που έχουν εφαρμοστεί σε άλλα λιμάνια της Μεσογείου και έχουν ανατρέψει πλήρως δεδομένα όπως τα σημερινά και όχι πάντα επ’ ωφελεία των τοπικών κοινωνιών.

Η δική μας απάντηση είναι η  διαμόρφωση ενός περισσότερο καινοτόμου, λειτουργικού και φιλικού προορισμού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις