Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Πώς θα γλιτώσουν οι άνεργοι από φόρο λόγω τεκμαρτού εισοδήματος – Τι προβλέπει η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Εσόδων προς τις Εφορίες

Πώς θα γλιτώσουν οι άνεργοι από φόρο λόγ...

Οι φορολογούμενοι δεν εμφανίζονται στα αρχεία της Γ.Γ.Δ.Ε. ως άνεργοι…

Φορολογούμενοι οι οποίοι, παρότι ήταν άνεργοι το 2015, φορολογήθηκαν για το τεκμαρτό τους εισόδημα με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι με βάση την κλίμακα των μισθωτών και το αφορολόγητο, καλούνται να πληρώσουν φόρους! Και αυτό διότι δεν εμφανίζονταν στα αρχεία της ΓΓΔΕ ως άνεργοι. Για το θέμα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, έδωσε οδηγίες προς τις εφορίες μετά την υποβολή σχετικών ερωτημάτων.

Σε αυτήν την περίπτωση, για να ακυρώσουν τον φόρο λόγω προστιθέμενης διαφοράς τεκμηρίων,  οι άνεργοι θα πρέπει να περάσουν από την εφορία τους, εφόσον η δήλωσή τους έχει ήδη εκκαθαριστεί.

Συγκεκριμένα, εάν οι δηλώσεις τους δεν έχουν ακόμα υποβληθεί -παρότι η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει-, οι δηλώσεις (με πρόστιμο) θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά με επιφύλαξη και να εκκαθαριστούν στις Δ.Ο.Υ. Εφόσον οι δηλώσεις έχουν ήδη εκκαθαριστεί, για να ακυρωθεί ο φόρος, θα πρέπει οι φορολογούμενοι να περάσουν από την εφορία τους προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Όπως εξηγείται στην εγκύκλιο Πιτσιλή, για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η πληροφορία της ιδιότητας του ανέργου έχει ληφθεί από τα ηλεκτρονικά αρχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση, τα οποία ζητήθηκαν από Ο.Α.Ε.Δ., Γ.Ε.Ν.Ε. και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, για τον σκοπό της εξαίρεσης των ανέργων από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Επειδή είναι ενδεχόμενο κάποιοι φορολογούμενοι που ήταν άνεργοι να μην περιλαμβάνονται στα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά αρχεία, για να διατηρήσουν το δικαίωμα η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων τους να φορολογηθεί ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, οι δηλώσεις τους υποβάλλονται ηλεκτρονικά με επιφύλαξη και εκκαθαρίζονται από τις Δ.Ο.Υ.

Αν τυχόν έχει ήδη υποβληθεί η δήλωση και έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου, ο φορολογούμενος υποβάλλει αίτηση για νέα εκκαθάριση της δήλωσής του στη Δ.Ο.Υ., προσκομίζοντας τη βεβαίωση της ανεργίας.

Επισημαίνεται ότι η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων που τυχόν προκύπτει για φορολογούμενους που ήταν άνεργοι κατά το εκάστοτε εξεταζόμενο φορολογικό έτος φορολογείται σύμφωνα με την κλίμακα της παραγράφου 1 του άρθρου 15 (κλίμακα των μισθωτών), ανεξαρτήτως της διάρκειας εντός του έτους της ανεργίας τους, με την προϋπόθεση ότι προσκομίζουν στη Φορολογική Διοίκηση βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ή τους λοιπούς αρμόδιους φορείς, που να αποδεικνύει ότι ήταν άνεργοι κατά το έτος για το οποίο φορολογούνται.

Πηγή

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά