Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Μουσική και τραγούδια της Νότιας Ιταλίας στο Αρχαίο Ωδείο

Πάτρα: Μουσική και τραγούδια της Νότιας ...

Το Σάββατο 23 Ιουλίου

Το Πολιτιστικό Σωματείο «ο Φάρος» – “il Faro” συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας και συνδιοργανώνει με το Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων και χορηγό επικοινωνίας το Radio-Atene, μια εκδήλωση αφιερωμένη στην μουσική και στα τραγούδια της παράδοσης της Νότιας Ιταλίας: DISCANTO SICULO στο ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ το ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 21:30.  - - - Είσοδος: 10,00 ευρώ, φοιτητικό: 7,00 ευρώ.

Οι Discanto Siculo θα μας προτείνουν παλιά παραδοσιακά τραγούδια της Σικελίας.
Τα κείμενα προέρχονται από την αγροτική και λαϊκή παράδοση του νησιού και ως επί το πλείστον είναι κομμάτια από ανώνυμους συγγραφείς που διαδόθηκαν μέσω της προφορικής παράδοσης.
Αρχίζοντας από τον 18ο αιώνα, και ειδικά κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, μελετητές και λάτρεις της λαϊκής παράδοσης και του πολιτισμού της Σικελίας έκαναν προσπάθεια για να συλλέξουν και να θέσουν εγγράφως παραμύθια, διηγήματα, ανέκδοτα, τραγούδια και ιστορίες της λαϊκής παράδοσης.
Στον απόηχο της προαναφερθείσας παράδοσης κινείται σήμερα το συγκρότημα «Discanto Siculo», που αποτελείται από τους:

Antonio Smiriglia, ερευνητής και μελετητής των αρχαίων κειμένων και συνθέτης, φωνή και σολίστ της ομάδας (με τη συνοδεία του μουσικού οργάνου tammorra),

Giacomo Scaglitta Cala, συγγραφέας, συνθέτης και ενορχηστρωτής της μουσικής ομάδας, εμπειρογνώμονας παραδοσιακών μουσικών οργάνων τα οποία κατασκευάζει ο ίδιος (γκάιντα, friscaletto, marranzano κλπ), καθώς και παίκτης φυσαρμόνικας, σαξοφώνου κ.ά.,

Giovanni & Giuseppe Cappello, αντίστοιχα μπάσο και κιθάρα (ακουστική και κλασική),

Roberto Franchina στα drums, και

Salvatore Prattella, παίκτης ακορντεόν, εμπειρογνώμονας στις μπαλάντες και στα λαϊκά τραγούδια.

Οι μουσικές δραστηριότητες του συγκροτήματος είναι πλούσιες, κυρίως σε ότι αφορά τις συμμετοχές σε μουσικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από εθνικούς δημόσιους φορείς (δήμοι, περιφέρειες κ.λπ.), αλλά και από ξένους φορείς ή ιδιωτικούς οργανισμούς. Το συγκρότημα έχει συμμετάσχει ως τιμώμενο πρόσωπο σε διάφορα πολιτιστικά  συνέδρια.

Για το Φεστιβάλ της Πάτρας έγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο η εφημερίδα της Σικελίας (Εco di Sicilia) με τίτλο «Tortorici (Me):  i Discanto siculo dai Nebrodi al festival di Patrasso (Grecia)».

Η παράσταση του συγκροτήματος DISCANTO SICULO συνεχίζεται και την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016 στις 11:00 το πρωί, στην Καθολική Εκκλησία του Ι. Ν. Αγίου Ανδρέα (οδός Μαιζώνος 81) με τίτλο: «Θρησκευτικά τραγούδια της ιερής παράδοσης των Nebrodi» (Είσοδος Ελεύθερη).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture