Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτ. Ελλάδα:Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στο "'κόκκινο"-Σύσκεψη ενώσεων γιατρών σήμερα στην Πάτρα

Δυτ. Ελλάδα:Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας...

Στο Αμφιθέατρο του ΠΓΝΠ

Την Παρασκευή 1η Ιουλίου 2016, στις 13.00 το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο, είναι προγραμματισμένη να γίνει σύσκεψη των Ενώσεων Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της περιφέρειας της 6ης ΥΠΕ. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ε.Ι.Ν.Α. (όπου πρόεδρος είναι ο Τάσος Γιακουμής και γραμματέας ο Γιώργος Ευφραιμίδης) μετά από συζήτηση στο πλαίσιο της πρόσκλησης που απεστάλη στις 16/6, καταλήξαμε στα εξής:

1.            Η εκδήλωση έχει το χαρακτήρα κατ' αρχήν γνωριμίας και καταγραφής των προβλημάτων που ενοποιούν τα σωματεία μας.

2.            Στη συζήτηση, χρήσιμη θα είναι η επεξεργασία με κοινό τρόπο των βασικών ελλείψεων σε ιατρικό ιδίως προσωπικό. Καλό λοιπόν θα ήταν, η κάθε ένωση να έχει φέρει κατάλογο της οργανικότητας των νοσοκομείων και ΚΥ ευθύνης της, της παρούσας κατάστασης των ελλείψεων σε ειδικούς, ειδ/νους και αγροτικούς ανά νομό και των εξαγγελθέντων ή επικείμενων προσλήψεων με κάθε είδους καθεστώς-μόνιμοι, επικουρικοί, μπλοκάκι.

Αν υπήρχε και η εικόνα της ροής χρηματοδότησης από τον -έτσι κι αλλιώς ελλειπή- προϋπολογισμό των νοσοκομείων (εκταμίευση κονδυλίων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς τα νοσοκομεία και την ΥΠΕ), θα συμπληρώνονταν η εικόνα της κάθε περιοχής.

3.            Ειδικά ζητήματα που αφορούν την κάθε ένωση και έχουν να κάνουν με την ανεπάρκεια των υπηρεσιών της 6ης ΥΠΕ προκειμένου να εξυπηρετηθεί η καθημερινότητα της λειτουργίας των δομών πχ η κατάσταση στην ΠΦΥ. Καταγραφή περιστατικών αυθαιρεσίας, αναγκαστικών μετακινήσεων, δυσλειτουργίας δομών προκειμένου να καλυφθούν “τρύπες” άλλων δομών, πρέπει να γίνει.

4.            Συζήτηση επί όλων αυτών ή και άλλων θεμάτων που θα τεθούν από συναδέλφους-μέλη των διοικήσεων των ενώσεων και των τριμελών. Οι πρωτοβουλίες για την ΠΦΥ, η κατάσταση των νοσοκομείων και ΚΥ, οι προσλήψεις και η μετανάστευση των νέων γιατρών, η εκπαίδευση των ειδικευομένων και των μονίμων, η υποχρηματοδότηση, τα εργαλεία ιδιωτικοποίησης και διάλυσης των εργασιακών σχέσεων (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΣΑΝ, ΑΕΜΥ), το προσφυγικό, η πρόσβαση στις δομές υγείας και άλλα, είναι –σε τυχαία σειρά- θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν.

5.            Κατάληξη με την ενοποίηση των αιτημάτων και των διεκδικήσεων που πρέπει να επανέλθουν στις τοπικές ενώσεις και να οριστεί μια κοινή δράση αγώνα για αυτά. Δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της σύσκεψης.

6.            Για το πρόγραμμα: 13:00 ως 15:00 κύκλος τοποθετήσεων από ενώσεις, 15:00-15:30 διάλειμμα, 15:30 ως 18:00συζήτηση-αποφάσεις

Αυτή η συνάντηση ας γίνει εφαλτήριο συντονισμού και αναζωογόνησης των Ενώσεών μας. Μια καλή ευκαιρία συλλογικής δραστηριοποίησης των συναδέλφων αυτούς τους δύσκολους για μας, το σύστημα υγείας, την κοινωνία και τη χώρα μας καιρούς.

*Στο μεταξύ, η παράταξη Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών,  σχετικά με την πρόσκληση – συνάντηση των Ενώσεων Ιατρών που υπάγονται στην 6η ΥΠΕ, αναφέρει τα εξής:

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή

1.      Η συνάντηση αντιπροσωπειών των  Ενώσεων της 6ης ΥΠΕ υπαγορεύτηκε από την ανάγκη συντονισμού και κοινής δράσης για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ  στην 6η ΥΠΕ.

2.      Η 6η ΥΠΕ, με την τεράστια έκτασή της, εμφανίζει όλη την «παθολογία» που ταλανίζει το ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια. Εκτός από τα θέματα που έχουν δει τη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα (υποστελέχωση Νοσοκομείου Καλαμάτας, απλήρωτοι γιατροί στην Άρτα), το φάσμα της κατάρρευσης πνίγει κάθε σχεδόν Νοσοκομείο στην 6η ΥΠΕ, απειλώντας είτε συνολικά το Νοσοκομείο, είτε κλινικές. Τα τελευταία χρόνια έχουν ήδη κλείσει πολλές κλινικές ή έχουν υποβαθμίσει την λειτουργία τους σε καθεστώς υπο-εφημέρευσης.

Χωρίς καθημερινή κάλυψη εφημερίας, εφημέρευση χωρίς βασικές ειδικότητες (παθολόγο, καρδιολόγο, χειρουργό), εφημέρευση χωρίς εργαστηριακά, τραγικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό, τραγικές ελλείψεις σε ειδικευόμενους. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα Νοσοκομείο που να μην έχει απασχολήσει με τέτοια θέματα. Σπάρτη, Καλαμάτα, Πύργος, Αμαλιάδα, Αίγιο, Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Άρτα, Πρέβεζα, Κεφαλονιά...

3.      Το βασικό θέμα είναι η υποστελέχωση. Υποστελέχωση που επιβλήθηκε από μνημόνια και δανειστές, επιδιώχθηκε ενόψει κλεισίματος δομών, συντηρείται και επιδεινώνεται από τις συνταξιοδοτήσεις και την άθλια κατάσταση στα Νοσοκομεία, όσο ακόμα οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν κάπως καλύτερες συνθήκες για τους γιατρούς. Το ΕΣΥ είναι γερασμένο, κουρασμένο, υποστελεχωμένο σύστημα που καταρρέει.

Οι πανηγυρισμοί της ηγεσίας του Υπουργείου για προσλήψεις δεν μπορούν να καλύψουν την πραγματικότητα. Όσοι δουλεύουμε στο ΕΣΥ ξέρουμε ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό. Όσο και να προστεθούν ΚΕΕΛΠΝΟ, επικουρικοί και προκηρύξεις δεν καλύπτουν ούτε κατά διάνοια τα κενά. Η μη κατάρρευση απαιτεί γενναίες προσλήψεις- κάλυψη των οργανικών με μόνιμους και όχι επικοινωνιακά ημίμετρα.

4.      Αντίστοιχα είναι και τα θέματα των ΚΥ, αφού η υπαγωγή των ΚΥ στις ΥΠΕ αφήνει απλήρωτες τις εφημερίες των συναδέλφων, ενώ η χρησιμοποίηση Γενικών Ιατρών στα Νοσοκομεία αδυνατίζει περαιτέρω τα ΚΥ.

5.      Είναι γνωστές οι παθογένειες που ο δικομματισμός κληρονόμησε στο ΕΣΥ. Ανορθολογική οργάνωση, ρουσφετολογικά κριτήρια στην ανάπτυξη δομών κτλ. Είναι αυτά που αργότερα χρησιμοποίησαν σαν αφορμή για την διάλυσή του. Όσο και αν εξακολουθούν να υπάρχουν τέτοιες πλευρές, σήμερα το βασικό είναι η τραγική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση. Επιπλέον ελάχιστη μέριμνα επιδείχθηκε και από την ΥΠΕ για να «σπάσουν αυγά» σε τέτοια φαινόμενα ανορθολογισμού (π.χ. Αμαλιάδα).

6.      Η κατάρρευση δεν είναι ένας μελλοντικός κίνδυνος, είναι ήδη εδώ. Για τις ηγεσίες του Υπουργείου και των ΥΠΕ πρέπει να είναι κατανοητό ότι με συμβιβασμό στα μνημονιακά δεδομένα, χωρίς γενναίες αποφάσεις, προσλήψεις, χρηματοδότηση η κατάρρευση δεν αποτρέπεται.

7.      Για τους μαχόμενους γιατρούς, τις Ενώσεις, την ΟΕΝΓΕ, ο αγώνας για την αποτροπή της κατάρρευσης πρέπει να είναι το βασικό καθήκον. Και αυτό σημαίνει τεράστιο αγώνα για την αντιστροφή της κατεύθυνσης αυτής. Και προφανώς δεν λύνει το θέμα η μέχρι θυσίας υπερεργασία των γιατρών.

Οι νέοι συσχετισμοί στην ΟΕΝΓΕ, η αποκαθήλωση του κυβερνητικού συνδικαλισμού, η αργή αλλά σταδιακή συνειδητοποίηση από τους συναδέλφους ότι δεν επαρκούν οι καλές προθέσεις είναι βοηθητικά στοιχεία για αυτό. Χρειάζεται όμως και η αυτενέργεια, η πρωτοβουλία, ο αγώνας των Ενώσεων και των γιατρών στη βάση.

Διαβάστε επίσης:

Στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ έκαναν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου "Ο Άγιος Ανδρέας"

Πάτρα:Ποιος θα μεταφέρει τα φαγητά, ποιος θα φυλάει...Νέες στάσεις εργασίας σήμερα στον Άγιο Ανδρέα για την έλλειψη προσωπικού

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις