Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα:Πιάνω παπούτσι…… πάνω στο πιάνο-Η Σταχτοπούτα αλλιώς σε μια παράσταση για μικρούς και μεγαλύτερους

Πάτρα:Πιάνω παπούτσι…… πάνω στο πιάνο-Η ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Στο Royal Theatre

Ξέρουμε όλοι το παραμύθι της Σταχτοπούτας, αλλά τι θα λέγατε  να τη δούμε αλλιώς;Με μια άλλη ματιά; Πιο φρέσκια και σε μια εκδοχή διαφορετική σε επίπεδο δράσης και μύθου; To Σάββατο 2 Ιουλίου , στις 9.30 το βράδυ, το Θέατρο ΠΟΡΤΑ της Ξένιας Καλογεροπούλου ανεβάζει στο χώρο του Royal Theater (Παλαιό Πτωχοκομείο) μια διαφορετική παράσταση. Μια θεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια, που όλο το χειμώνα στο Θέατρο ΠΟΡΤΑ έκανε συνεχή και επαναλαμβανόμενα sold out, βασισμένη στη Σταχτοπούτα του Sergei Prokofiev και σε μια ιδέα του Θωμά Μοσχόπουλου.

«Θα δείτε έναν διαφορετικό τρόπο αφήγησης. Το μεγαλύτερο μέρος της δράσης εκτυλίσσεται πάνω σε ένα πιάνο. Εκεί δημιουργούν τα πάντα.  Έχουμε κρατήσει κάποια στοιχεία από το παραμύθι αλλά υπάρχει μια διαφορετική εκδοχή. Φωτίζουμε αρκετά και το παλάτι και τον πρίγκιπα και το περιβάλλον του, όχι μόνο τη Σταχτοπούτα, ενώ το γοβάκι της Σταχτοπούτας στην ιστορία μας είναι κάτι ιδιαίτερο, διαφορετικό»,λέει στο thebest.gr η Σοφία Πάσχου,που έχει σκηνοθετήσει την παράσταση.

Έξι ηθοποιοί κι ένας πιανίστας ανεβαίνουν πάνω σε ένα πιάνο; Και καταρχάς…. χωράνε εκεί πάνω; Ναι! Γιατί το πιάνο μετατρέπεται σε «πατάρι» και έτσι όλα μπορούν να συμβούν. Οι κολοκύθες γίνονται άμαξες, τα ποντίκια γίνονται άλογα, τα παλιά παπούτσια γίνονται γυάλινα γοβάκια… Αλλά και ο χορός γίνεται αφήγηση, η αφήγηση κοντσέρτο, και μια ολόκληρη ιστορία χωράει σε μια νότα.

«Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι η μαγεία δεν κρατάει για πάντα. Και πρέπει να κάνουμε κάτι μόνοι μας για να τη βρούμε. Όλοι μεγαλώνουμε και τα πράγματα είναι πιο δύσκολα» προσθέτει η κυρία Πάσχου.

Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι το ακόλουθο αίνιγμα.

Υπάρχει το πιάνο υπάρχει κι η στάχτη,

υπάρχει το κάτω υπάρχει το πάνω,

άλλοι φοβούνται το πάνω άλλοι το κάτω.

Υπάρχει και το παπούτσι.. δεν μου κάνει.. κι όμως μου κάνει.. Μα πως..?! Είναι της μαμάς.. ήταν της μαμάς..

Η Σοφία Πάσχου αντιμετωπίζει ως πρόκληση τη σκηνοθεσία μιας παράστασης για παιδιά και δεν το θεωρεί  εύκολο ή χαμηλότερης αντίληψης κοινό, από τους ενήλικες, τουναντίον.

Τα παιδιά συμμετέχουν πάρα πολύ στην παράσταση , εμψυχώνουν την ηρωίδα και διάφορα άλλα. Χαρακτηριστικά αναφέρει: Είναι η στιγμή στην παράσταση όπου ο Πρίγκιπας δεν μπορεί να κοιμηθεί επειδή σκέφτεται την Σταχτοπούτα. 
'' Μα γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ? Γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ? '' μονολογεί.

κι ένα παιδί απ' το κοινό του απαντά...

'' Αφού την αγαπάς ''.

Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Who is who
Οι Patari Project είναι μια νεανική θεατρική ομάδα που δημιουργήθηκε το 2012 με αφορμή την 'πλατφόρμα', μια θεατρική τεχνική που για σκηνικό χώρο χρησιμοποιεί πλατφόρμες (πατάρια) περιορισμένου μεγέθους με ύψος που ποικίλλει ανάλογα με την παράσταση. Ο ιδιαίτερα μικρός χώρος λειτουργεί ως ένας περιορισμός για τους ηθοποιούς ο οποίος πυροδοτεί τη δημιουργικότητα τους. Μέχρι σήμερα οι δουλειές της ομάδας είναι: "10 cm up", "10 cm updated" , "Οδύσσεια" , " Ο Μπαλ στον αέρα" και "Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο".

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου

Ηθοποιοί: Γιάννης Γιαννούλης, Θεοδόσης Κώνστας, Θάνος Λέκκας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης.

Μουσικός: Βασίλης Παναγιωτόπουλος,

Βοηθός Σκηνοθέτη: Εριφύλη Στεφανίδου

Σκηνικά: Ντέιβιντ Νεγρύν

Κοστούμια: Κλαίρ Μπρέισγουελ

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Παραγωγή: Patari Project

Δ/νση-Οργάνωση Παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης

 

Προπώληση 6 Ευρώ : Στα βιβλιοπωλεία : Discover, Γωνιά του βιβλίου, Φάρος Εν Πάτραις, καφέ Queen και στο Royal Theater

Ταμείο: Παιδικό 8 Ευρώ   Ενηλίκων 10 Ευρώ

Χορηγός επικοινωνίας είναι το thebest.gr

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture