Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Πίνουμε ούζο και μαγειρεύουμε καραμελωμένες γαρίδες με φάβα, ντοματοκεφτέδες με φέτα και ντάκο με σαρδέλες και καππαρόφυλα

Πίνουμε ούζο και μαγειρεύουμε καραμελωμέ...

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

ΟΥΖΟ, το εθνικό μας ποτό για το καλοκαίρι !
Σκέτο, με παγάκια ή με παγωμένο νερό, με γλυκάνισο ή όχι, είναι γλυκόπιοτο και μαζί τόσο έντονο. Χρειάζεται τα μεζεδάκια του για να απογειωθεί. Από λιτούς μεζέδες, τουρσιά κάθε είδους, λαχανικά και χταποδάκια έως αντζούγιες και ελιές. Ένα premium ούζο μπορεί να συνοδεύσει άριστα δημιουργικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας όπως οι καραμελωμένες γαρίδες που σας προτείνω.

Μας συνοδεύει στις παράλιες ,στις βουτιές , στις διακοπές μας. Λειτουργεί ως ορεκτικό,«ανοίγοντας » τους γευστικούς μας θύλακες για το κυρίως γεύμα και συνδυάζεται άριστα με τις διάφορες γεύσεις των πιάτων μας, που συνηθίζουμε να βάζουμε όλες μαζί στο ελληνικό τραπέζι.

Δοκιμάστε τις συνταγές που σας προτείνω, βάλτε ένα ουζάκι στο ποτήρι και ας πιούμε..
.. στην Υγειά Μας ! ! !

Η Πάτρα έχει να επιδείξει πολύ καλής ποιότητας ούζα τοπικών παραγωγών

Η Πάτρα έχει να επιδείξει πολύ καλής ποι...

Η Πάτρα έχει να επιδείξει πολύ καλής ποιότητας ούζα τοπικών παραγωγών

ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΕΣ ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΦΑΒΑ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΒΑ


● 100 γρ. φάβα Φενεού

● 250 γρ. νερό

● 1 μεγάλο κρεμμύδι

● 1 καρότο

● 2 σκελίδες σκόρδο

● 60ml ελαιόλαδο

● 1 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι

● αλάτι αλυκής ή ανθός

● φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΡΙΔΕΣ

● 16 μεγάλες γαρίδες

● 200γρ ντοματίνια στρογγυλά και ντοματίνια βελανίδια κομμένα στη μέση

● 1 κ.γ. σπόρους γλυκάνισου κοπανισμένες ή έτοιμος τριμμένος

● 2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες

● ½ κ.γ. ζάχαρη

● 6 λιαστές ντομάτες κομμένες σε λωρίδες

● αλάτι

● πιπέρι

● 2 + 4 κ.σ. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

● 1 σφηνάκι ούζο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΒΑ


Βράζουμε τη φάβα με το νερό μαζί με το κρεμμύδι και το καρότο έως ότου κοχλάσει, και στην συνέχεια ξαφρίζουμε συνεχώς για 10 ’.

Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 ’ έως ότου λιώσει η φάβα. Σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι. Λειώνουμε με το ραβδομπλέντερ η περνάμε το μίγμα από το multi για να έχουμε μια λεία κρέμα.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΡΙΔΕΣ

Βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τις δύο κουταλιές λάδι και όταν ζεσταθεί αρκετά προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.

Μετριάζουμε την ένταση της φωτιάς χαμηλώνοντας αρκετά και συνεχίζουμε για 15’ μέχρι να καραμελωθούν τα κρεμμύδια.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, βγάζουμε τα κρεμμύδια και τα κρατάμε στην άκρη.

Ξαναβάζουμε το τηγάνι με όσο λάδι έχει, προσθέτουμε και τις τέσσερις κουταλιές λάδι ακόμα και ζεσταίνουμε. Αφού έχει ζεσταθεί ρίχνουμε τους σπόρους γλυκάνισου και  ανακατεύουμε για 1’. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις γαρίδες και τηγανίζουμε για 2’ από κάθε πλευρά.

Σβήνουμε με το ούζο και προσθέτουμε τις φρέσκιες και τις λιαστές ντομάτες, σκεπάζουμε με το καπάκι και συνεχίζουμε για 5’ σε χαμηλή φωτιά.

Αποσύρουμε όλα τα υλικά από το τηγάνι. Περνάμε τη σάλτσα που έχει μείνει στο τηγάνι από ένα σουρωτήρι και τη βάζουμε σε ένα μπολάκι.

Για το σερβίρισμα βάζουμε στη πιατέλα μας τις γαρίδες με τα ντοματάκια, τη φάβα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και περιχύνουμε με τη σάλτσα μας.

TIP

Μπορείτε να μαγειρέψετε μόνο τις γαρίδες και να τις σερβίρετε σαν σαγανάκι.

Τι πίνουμε;

Εάν το σερβίρουμε σαν κύριο πιάτο το συνοδεύουμε με ένα premium ούζο, όπως το ΑΔΟΛΟ ούζο Πλωμαρίου , εάν το σερβίρουμε σαγανάκι διαλέγουμε ένα ούζο χωρίς γλυκάνισο, γιατί η συνταγή μας ήδη περιέχει γλυκάνισο και ούζο.

ΝΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Χρόνος Προετοιμασίας: 2Ο ′ - Αναμονή 10′- Εύκολο

ΥΛΙΚΑ ( ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ )


● 1 κιλό ντομάτες ώριμες αλλά σφιχτές

● 2 φέτας ψωμί μπαγιάτικο (μόνο την ψίχα)

● 1 ξερά κρεμμύδι, τραμμένο

● 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε μικρέ κομματάκια

● 1/2 φλιτζάνια τυρί φέτα σκληρη τριμμένη

● 4 λιαστές ντομάτες , ψιλοκομμένες σε μικρή κομματάκια

● ½ ματσάκι δυισμό , ψιλοκομμένο

● 1 σφηνάκι όζο

● 1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

● 4 κ.σ. λάδι για το τηγάνισμα

● Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, τους αφαιρούμε όλα τα σπόρια, και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν πολύ καλά.

Τρίβουμε το κρεμμύδι και το στύβουμε πολύ καλά. Μουλιάζουμε το μπαγιάτικο ψωμί σε γάλα και το στύβουμε και αυτό πολύ καλά.

Σ ένα μπόλ βάζουμε τις ντομάτες, το ψωμί, τα κρεμμύδια, το τυρί, τις λιαστές ντομάτες, το δυόσμο, το ούζο, το αλάτι και το πιπέρι.

Προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό μίγμα, για να πιάνετε με το κουτάλι μας . Δεν βάζουμε πολύ αλεύρι, για να μη γίνει πολύ σφιχτό σαν τους κεφτέδες με τον κιμά και έχει τη γεύση από το αλεύρι όταν τους τρώμε.

Σ ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι, παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα μας και τηγανίζουμε περίπου για 2 ′ από κάθε πλευρά. Τους βγάζουμε από το τηγάνι, τους βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για 2′ και τους μεταφέρουμε στην πιατέλα μας.

TIP: Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες πολύ εύκολα ως εξής : Χαράζουμε τις ντομάτες στην βάση τους σταυρωτά και τις βουτάμε τις ντομάτες για 2 ′ σε βραστό νερό, τις αφαιρούμε και τις βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια για 1′. Με αυτόν τον τρόπο ξεφλουδίζονται πολύ εύκολα και γρήγορα.

Οι ντομάτες πρέπει να μην έχουν υγρά, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να τις έχουμε ξεσποριάσει και στραγγίξει πολύ καλά.

ΝΤΑΚΟΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΣΑΡΔΕΛΛΕΣ ΠΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΠΑΡΟΦΥΛΑ ΤΟΥΡΣΙ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΝΤΑΚΟΥΣ

● 2 σφιχτές ώριμες ντομάτες

● 8 φιλέτα σαρδέλας σε λάδι

● 6 ελιές Καλαμών μαύρες

● 1 κ.σ. κάππαρη ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη

● ½ φλιτζάνι τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα

● 2 μεγάλοι ντάκοι

● 60 ml ελαιόλαδο

● αλάτι

● φρεσκοτριμμένο πιπέρι

● μερικά φυλλαράκια από καπαρόφυλλα τουρσί για το διάκοσμο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεφλουδίζουμε και ξεσποριάζουμε τις ντομάτες πάνω σε ένα μπολ ώστε να συγκεντρώσουμε τα υγρά.

Σουρώνουμε σε λεπτό σουρωτήρι τον πολτό πάνω από τους ντάκους ώστε να βραχούν καλά με τα υγρά της ντομάτας (αυτό το κάνουμε αντί να βρέξουμε τους ντάκους με νερό).

Περιχύνουμε τους ντάκους με το μισό λάδι.

Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα κομμάτια ντομάτας και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Κόβουμε τα φιλέτα σαρδέλας κατά μήκος σε δύο λωρίδες ή τα ψιλοκόβουμε και τα ρίχνουμε στο μπολ. Προσθέτουμε τις ελιές, την κάππαρη, το μαϊντανό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Αλατίζουμε με μέτρο (γιατί οι σαρδέλες και η κάππαρη είναι αλμυρά) προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.

Απλώνουμε το μείγμα στους ντάκους, βάζουμε σε κάθε ντάκο από λίγα φυλλαράκια κάππαρη τουρσί και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life