Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Ποιοι θα βρεθούν δίπλα και ποιοι απέναντι στον Μαρινόπουλο- Αύριο εκδικάζεται το αίτημα για ένταξη στο άρθρο 99

Ποιοι θα βρεθούν δίπλα και ποιοι απέναντ...

Στο πλευρό του «Μαρινόπουλου» τράπεζες, Δημόσιο, ΙΚΑ

Ώρες αγωνίας περνούν χιλιάδες εργαζόμενοι της Μαρινόπουλος Α.Ε σε όλη την Ελλάδα και το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους σε καταστήματα στην Πάτρα και την Αχαΐα. Η τύχη της εταιρείας κρίνεται την Παρασκευή.

Αύριο εκδικάζεται από το Πρωτοδικείο Αθηνών το αίτημα του «Μαρινόπουλου» για υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, καθώς των τριών συνδεδεμένων εταιρειών «Αφοί Μαρινόπουλοι Α.Ε.», «Express mA.E.» και «Ξυνός Α.Ε.».

Αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση του ομίλου ζητεί προληπτικά μέτρα προστασίας για τα καταστήματα σουπερμάρκετ αλλά και τον κλάδο του τμήματος λιανικού εμπορίου, επομένως το δικαστήριο θα συζητήσει συνολικά τις τέσσερις αιτήσεις για τη λήψη ή όχι προσωρινής διαταγής μέχρι τη συζήτηση των κύριων αιτήσεων για υπαγωγή στο άρθρο 99.

Η κύρια αίτηση περί υπαγωγής των σουπερμάρκετ στο άρθρο 99 έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στις 16 Νοεμβρίου, ενώ οι υπόλοιπες τρεις στις 21 Σεπτεμβρίου, ωστόσο εκτιμάται πως θα συνεκδικαστούν όλες μαζί τον Σεπτέμβριο.

Στην κρίσιμη δικαστική μάχη η εταιρεία θα έχει στο πλευρό της το Δημόσιο, το ΙΚΑ, τις πιστώτριες τράπεζες και σημαντικό αριθμό μεγάλων προμηθευτών.

Απέναντί της, ωστόσο, αναμένεται πως θα βρεθούν δεκάδες μικρότεροι προμηθευτές, πιστωτές και ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα ζητήσουν από το δικαστήριο να μην εγκρίνει την υπαγωγή της αλυσίδας σε καθεστώς προστασίας και να αφεθεί να πτωχεύσει.

Το επιχείρημα αυτής της κατηγορίας πιστωτών είναι πως έχουν περισσότερα να κερδίσουν από την εκποίηση της πτωχευτικής περιουσίας απ’ ό,τι αν σε ένα μελλοντικό σχέδιο εξυγίανσης αποφασιστεί «κούρεμα» των οφειλών τους σε ποσοστό 50-60% και αποπληρωμή σε βάθος 15-20 ετών.

Η εταιρεία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η πτωχευτική περιουσία της είναι μόλις 279 εκατ. ευρώ (σ.σ. δεν υπολογίζει απαιτήσεις που έχει ύψους 500 εκατ. ευρώ) και επαρκεί για να πληρωθεί μόνο το 21% των χρεών και κυρίως αυτά προς το Δημόσιο, τους εργαζόμενους και μέρος των ενέγγυων πιστωτών της.

Συνολικά το σοβαρότερο πρόβλημα είτε στο σενάριο πτώχευσης, είτε στο σενάριο «εξυγίανσης» προκύπτει για τους περίπου 2.000-2.500 προμηθευτές τής «Μαρινόπουλος» (συνολικά χρέη 722 εκατ. ευρώ), οι οποίοι σε κάθε περίπτωση θα υποστούν μεγάλο «κούρεμα» οφειλών.

Ένας σημαντικός αριθμός εξ αυτών, περίπου 250-300, είναι σε ποσοστό άνω του 40-50% του τζίρου τους εξαρτημένοι από τη συγκεκριμένη αλυσίδα και εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν πάντως πως αν εκδικαστεί αύριο το αίτημα της «Μαρινόπουλος» και των άλλων τριών εταιρειών συμφερόντων της οικογένειας η εταιρεία θα διασφαλίσει την προσωρινή προστασία από το Πολυμελές Πρωτοδικείο λόγω του «συστημικού κινδύνου» που δημιουργεί το ενδεχόμενο άμεσης πτώχευσης.

Εκφράζονται ωστόσο έντονες επιφυλάξεις αν τελικά η «Μαρινόπουλος» θα καταφέρει να διασωθεί στο τέλος, τουλάχιστον με τη σημερινή δομή της η οποία εκ των πραγμάτων δεν θα παραμείνει ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρθρο 99: Πάνω από 60 αιτήσεις πτώχευσης επιχειρήσεων στα Πρωτοδικεία της Αχαΐας - Τι γίνεται μετά;


Τι οδήγησε τον Μαρινόπουλο στο αδιέξοδο-Την 1η Ιουλίου συζητείται η ένταξη στο άρθρο 99-Το ντόμινο στην αγορά και η αυτόνομη πορεία του "Κρόνου"

Η ανακοίνωση της Μαρινόπουλος Α.Ε. μετά την κατάθεση αιτήματος πτώχευσης εν λειτουργία-Φ.Καρακίτσος:"Κανένα ...

Πόσα χρωστάει και σε ποιούς ο Μαρινόπουλος - Τα αριθμητικά στοιχεία της ελληνικής "Lehman Brothers ...

Τι οδήγησε τον Μαρινόπουλο στο αδιέξοδο-Την 1η Ιουλίου συζητείται η ένταξη στο άρθρο 99-Το ντόμινο στην αγορά και ...

 

πηγή

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά