Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η επιχειρηματική ιστορία της οικογένειας Μαρινόπουλου που ξεκίνησε από έναν Αιγιώτη φαρμακοποιό, έγινε ο γίγαντας του λιανεμπορίου και σήμερα κινδυνεύει να τινάξει την αγορά της χώρας στον αέρα

Η επιχειρηματική ιστορία της οικογένειας...

Τεράστιες οι παράπλευρες απώλειες από την αίτηση για πτώχευση της εταιρίας

Η ιστορία της εταιρίας Μαρινόπουλος, που σήμερα περνάει δύσκολες ώρες, ξεκίνησε πριν 123 χρόνια, όταν ο Δημήτρης Μαρινόπουλος από την Ελίκη Αιγιαλείας, άνοιξε το ομώνυμο φαρμακείο στην Αθήνα. Η επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρίας που κινδυνεύει σήμερα να διακοπεί βιαίως μετράει καλές αλλά και δύσκολες στίγμες.

(Αίτηση για πτώχευση εν λειτουργία κατέθεσε ο Μαρινόπουλος - Καθησυχαστικός ο Ν. Καρακίτσος στο thebest.gr: Οι εργαζόμενοι του «Κρόνου» δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα)

Γεγονός είναι πάντως ότι ακόμη και σήμερα που η εταιρεία κατέθεσε αίτηση για πτώχευση ο τζίρος της είναι 1,5 δις τον χρόνο, ποσό που αντιπροσωπεύει το 1% του Ελληνικού ΑΕΠ.

Τον Νοέμβριο του 1893 ο Δημήτριος Μαρινόπουλος, από την Ελίκη Αιγιαλείας, ανοίγει το πρώτο φαρμακείο που έφερε το όνομά του στη Νεάπολη της Αθήνας. Στην αλλαγή του αιώνα, θα μεταφέρει το κατάστημα σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Ζωοδόχου Πηγής, ενώ το 1905, μαζί με τον αδερφό του Πάνο, ανοίγουν ένα ακόμη φαρμακείο στην οδό Φιλελλήνων.

Ο Τύπος της εποχής εκθειάζει το νέο φαρμακείο, περιγράφοντάς το «ως αληθινά αριστοκρατικόν και ευρωπαϊκόν, με πολυτελεστάτην επίπλωσιν». Βέβαια, το φαρμακείο αυτό θα ξεχώριζε και για άλλους λόγους, όπως για την πρωτότυπη πλάστιγγα μέτρησης του βάρους που διέθετε, το τμήμα πρώτων βοηθειών, το τμήμα αποστείρωσης, το τμήμα υγιεινής των κυριών με προϊόντα για τον καλλωπισμό τους, καθώς και το τμήμα ταρίχευσης.

Ήδη από τα χρόνια εκείνα, τα δύο αδέρφια αντιλαμβάνονται τη σημασία της συνεργασίας με ξένες εταιρείες, μια πρακτική που υιοθετήθηκε και στην συνέχεια από την οικογένεια Μαρινόπουλου, προκειμένου να  αποκτήσουν τεχνογνωσία, κύρος και αξιοπιστία. Έτσι, εξασφαλίζουν συνεργασίες με ξένα εργοστάσια και ορισμένους φαρμακευτικούς οίκους, καθώς και την αποκλειστική αντιπροσωπεία προϊόντων του πιο γνωστού τότε φαρμακευτικού οίκου.

Το 1908 είχαν πια ωριμάσει οι συνθήκες για τη δημιουργία του περίφημου φαρμακείου στην πλατεία Ομονοίας, το οποίο στελεχώνεται με επιστημονικό προσωπικό και διαθέτει πλούσια συλλογή καλλυντικών και παιδικών ειδών. Ώθηση στις πωλήσεις θα προσδώσει και η ίδια η προσωπικότητα του Δημήτρη Μαρινόπουλου, ο οποίος υπήρξε εκλεκτό και αγαπητό μέλος της αθηναϊκής κοινωνίας. Το δε φαρμακείο του έφερε με δικαιολογημένη περηφάνια το διακριτικό "προμηθευτής της Α.Μ του Βασιλέως και του Διαδόχου", προσελκύοντας με αυτό τον τρόπο πολλές επιφανείς προσωπικότητες της εποχής.

Μεταπολεμικά, οι δύο γιοι του Πάνου Μαρινόπουλου, Δημήτρης και Ιωάννης, οι οποίοι είχαν ‘’μπολιαστεί’’ στην εταιρεία  για αρκετά χρόνια, αποφασίζουν ότι έχει έρθει η ώρα για να περάσουν στη βιομηχανική παραγωγή φαρμάκων, ιδρύοντας το 1949 τη φαρμακοβιομηχανία ΦΑΜΑΡ με αντικείμενο την παραγωγή φαρμάκων και καλλυντικών για λογαριασμό τρίτων στην Ευρώπη.

Η ίδρυση της ΦΑΜΑΡ αποδείχθηκε ότι ήταν μόνο η αρχή, αφού σύντομα η οικογένεια θα επεκτείνει δραστικά τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της. Πρώτιστα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο εξωτερικό, θα εμπλακεί με το λιανεμπόριο δημιουργώντας το 1962 τα πρώτα καταστήματα αυτοεξυπηρέτησης στην Ελλάδα, δηλαδή αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως σουπερμάρκετ, με την επωνυμία Self Service Μαρινόπουλος.

Ένα χρόνο μετά, με αφορμή τη συνεργασία με τον γαλλικό όμιλο Le Printemps, τα καταστήματα μετονομάζονται σε Prisunic Μαρινόπουλος, ή αλλιώς PM, όπως έγιναν γνωστά τη δεκαετία του ’70. Εν τέλει, η συνεργασία δεν θα μακροημέρευε, αφού λύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ο γαλλικός όμιλος είχε πάρει την κατιούσα.

Ακολουθούν, το 1982, τα Beauty Shops, αλυσίδα καταστημάτων καλλυντικών και ειδών αισθητικής, η συνεργασία, το 1990, με την επιχείρηση Marks & Spencer, η δημιουργία, το 1999, του ομίλου Carrefour-Μαρινόπουλος, με τη συμμετοχή ανάμεσα στο γαλλικό και τον ελληνικό όμιλο να είναι στο 50% - 50%, η συνεργασία, το 2002, με τα Starbucks, η συνεργασία με τα καταστήματα Fnac.

To 2012 η Carrefour αποχώρησε από την ελληνική αγορά με τον Μαρινόπουλο να ανακτά και το υπόλοιπο 50% της εταιρίας. Τον Φεβρουάριο του 2016 τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης ήρθαν σε συμφωνία με τον Μαρινόπουλο, προκειμένου να διασωθεί ο όμιλος λιανεμπορίου Μαρινόπουλος, συμφωνία που δεν ευοδόθηκε τελικά, με κατάληξη την σημερινή αίτηση για πτώχευση της εταιρίας.

πηγη:protopapadakis.blogspot.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις