Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

“Χυλόπιτα” Τουσκ στην πρωθυπουργό της Σκωτίας για το Brexit – Σούλτς: Είναι εσωτερικό σας θέμα, λύστε το-Τον Σεπτέμβρη αποχωρεί η Βρετανία

“Χυλόπιτα” Τουσκ στην πρωθυπουργό της Σκ...

Μέρκελ προς Λονδίνο: Θα τα καταφέρουμε και χωρίς εσάς, ξεχάστε τα προνόμια, αποφασίσατε να φύγετε από την "οικογένεια"

19.34 Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ αρνείται όπως φαίνεται να συναντήσει την πρωθυπουργό της Σκωτίας, Νίκολα Στάρτζεον, που ψάχνει τρόπο να κρατήσει στην ΕΕ τη χώρα της.Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, προσπαθεί να βρει τον τρόπο η χώρα της να μην ακολουθήσει την μοίρα της Μεγάλης Βρετανίας στην αποχώρηση της ΕΕ και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να έχει συναντήσεις με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίζεται ο Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του Sky News. Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σούλτς, θα συναντήσει την Τετάρτη τη Νίκολα Στάρτζεον, δεν άφησε όμως πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. “Θα τη συναντήσω καθώς το ζήτησε, όμως το θέμα της Σκωτίας είναι “αυστηρά εσωτερικό θέμα της Μεγάλης Βρετανίας.”

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απευθυνόμενος στον Βρετανό πρωθυπουργό, τόνισε χαρακτηριστικά “Το να περιμένουμε αρκετούς μήνες, όπως έχετε ήδη ανακοινώσει, πρωθυπουργέ Κάμερον και να κρατάτε την μοίρα μιας ολόκληρης ηπείρου όμηρο για εσωτερικούς κομματικούς σας λόγους, θα ήταν εντελώς απαράδεκτο”.

16.41 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα από τη Βρετανία να ενεργοποιήσει "μόλις αυτό είναι δυνατό" το άρθρο για την αποχώρηση από την ΕΕ που περιλαμβάνεται στη συνθήκη της Λισαβόνας, "για να αποφύγουν όλοι μια αβεβαιότητα που θα ήταν επιζήμια και για να προστατευθεί η ακεραιότητα της Ένωσης".

Σε απόφαση, που υιοθετήθηκε με 395 ψήφους υπέρ και 200 κατά, οι ευρωβουλευτές, που συνεδρίασαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζουν επίσης πως "η βούληση που εκφράσθηκε από τον (βρετανικό) λαό πρέπει να γίνει πλήρως και επιμελώς σεβαστή".

Η αρχική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ήταν πιο σκληρή έναντι του Λονδίνου, καλούσε τη Βρετανία να αρχίσει "αμέσως" τις διαπραγματεύσεις, αλλά κατέστη πιο ήπια χάρη σε μια τροποποίησή της που ψηφίσθηκε από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών.

Δεν μπορεί να περιμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση το διαζύγιο με τη Βρετανία. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως δεν αποκλείεται ένα διαζύγιο ακόμη και εντός της ημέρας! Ανακοίνωσε επίσης πως θα γίνει νέα έκτακτη σύνοδος κορυφής τον... Σεπτέβριο στη Μπρατισλάβα.

"Η Ευρώπη είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διαδικασία ακόμα και σήμερα, χωρίς ενθουσιασμό όπως μπορείτε να φανταστείτε", είπε ο Τουσκ.

Στο μεταξύ σήμερα φτάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε: Θέλω η διαδικασία να είναι όσο πιο παραγωγική γίνεται και το αποτέλεσμα επίσης. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στην Ευρώπη, αυτές οι χώρες είναι σύμμαχοί μας, φίλοι μας. Θα επιδιώξω όσο πιο άμεση σχέση γίνεται για το εμπόριο και την ασφάλεια.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς δήλωσε πως απ' ό,τι καταλαβαίνει απ' όσα έχει συζητήσει με τον Ντέιβιντ Κάμερον και από τις συναντήσεις που έγιναν το Βερολίνο, η ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Βουλή πως αύριο θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για να συναντήσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και να συζητήσουν το ευρωπαϊκό μέλλον της Σκωτίας! Το Εδιμβούργο επιμένει στην παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιούνκερ σε Φάρατζ στο Ευρωκοινοβούλιο: Γιατί είστε εδώ σήμερα;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις