Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ομάδα εργασίας υποβάλει φάκελο με έργα-παρεμβάσεις για βελτίωση της προσβασιμότητας ΑμεΑ στην Πάτρα - ΒΙΝΤΕΟ

Ομάδα εργασίας υποβάλει φάκελο με έργα-π...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Ποσοστό 10% έως 12% του πληθυσμού της χώρας είναι άτομα με κάποια μορφή αναπηρίας

Μια μεγάλη κατηγορία πολιτών που χαρακτηρίζεται ως «εμποδιζόμενα άτομα» στην οποία περιλαμβάνονται και τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζει δυσχέρειες στην αυτόνομη διαβίωση και μετακίνηση εξ αιτίας του λανθασμένου ή παρωχημένου σχεδιασμού των κτιρίων, των μέσων μαζικής μεταφοράς, της εργονομίας των εγκαταστάσεων και της διαμόρφωσης των κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων.

Το θέμα της αναγκαιότητας έργων και παρεμβάσεων για τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης δεδομένων των σοβαρών ελλείψεων αλλά ακόμα και αυθαιρεσιών, ανέδειξε σήμερα και το thebest.gr.

Πάτρα: 44 θέσεις στάθμευσης για τα ΑμεΑ- Όταν κι αυτές δεν τις καταλαμβάνουν άλλοι...

Ο Γεράσιμος Φεσσιάν, ως επικεφαλής της ομάδας εργασίας, μίλησε στο thebest.gr

Παράλληλα εκτός των κινητικών δυσκολιών, ΑμεΑ αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε υπηρεσίες πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Ποσοστό 10% έως 12% του πληθυσμού της χώρας είναι άτομα με κάποια μορφή αναπηρίας (ΑμεΑ), ενώ στα εμποδιζόμενα αντιστοιχεί ένα ποσοστό περίπου 50%, δηλαδή ένας στους δύο πολίτες δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την αστική υποδομή, με αποτέλεσμα την περιθωριοποίησή του.

Στόχος πλέον είναι ο σχεδιασμός υποδομών και προσβάσεων ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι χρήστες, χωρίς διαφοροποιήσεις. Είναι η φιλοσοφία του «Σχεδιασμού για Όλους».

Αρχή του σχεδιασμού για όλους είναι να μην λαμβάνει υπόψη τον μέσο όρο,όπως ως τώρα γινόταν, αλλά όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας ή φυσικής κατάστασης. Ο σχεδιασμός για όλους, προσαρμοσμένος στις ανάγκες όλων των ανθρώπων δεν προκαλεί αποκλεισμούς, διακρίσεις, ενώ δεν δημιουργεί «ανάπηρα» περιβάλλοντα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο σχεδιασμός αυτός αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων (λειτουργώντας παράλληλα με γνώμονα την ισότητα) και μεριμνά για τους επισκέπτες προσφέροντας φιλικότητα πρόσβασης σε πολιτιστικούς, αθλητικούς,τουριστικούς κλπ. προορισμούς.

Με σκεπτικό το «Σχεδιάζοντας για Όλους» και με Απόφαση του Δημάρχου Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη συστάθηκε και λειτουργεί Ομάδα Εργασίας (Ο.Ε.) στο Δήμο, σχετικά με την «Προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία ή μη, στους δημόσιους χώρους, υπηρεσίες, χώρους πολιτισμού, αθλητισμού, παιδείας, εργασίας και δημοσίων συγκοινωνιών».

Σκοπός της Ομάδας είναι η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, η καταγραφή των ελλείψεων, προτεινόμενη ιεράρχηση των αναγκών, η συλλογή και αξιοποίηση των στοιχείων των συναρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων, η διασύνδεση επιμέρους δομών και τοπικών οργανισμών της πόλης καθώς και κάθε συναφής ενέργεια βάσει των οδηγιών του Δημάρχου Πατρέων και του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να σημειώσει η πόλη, ουσιαστική πρόοδο στο θέμα της προσβασιμότητας.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της, η Ο.Ε. έχει ήδη υποβάλει στο Δήμαρχο Πατρέων,συνοπτικό «Προοίμιο» αναφορικά με το θέμα καθώς και προτεινόμενο ερωτηματολόγιο (που αναμένεται να αξιοποιηθεί ως μεθοδολογικό εργαλείο από τη Δημοτική Αρχή και τους τοπικούς φορείς για να καταγραφεί ολόκληρη η διαδικασία πρόσβασης των πολιτών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις