Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κοινό μέτωπο αγροτών της Ηλείας για διεκδικήσεις σχετικά με σταφίδα και βιομηχανική τομάτα

Κοινό μέτωπο αγροτών της Ηλείας για διεκ...

Σύσκεψη στην Αμαλιάδα

Κοινό μέτωπο διεκδίκησης για τα αγροτικά προβλήματα του Νομού Ηλείας, με την Κορινθιακή σταφίδα και τη βιομηχανική τομάτα να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας, συμφωνήθηκε κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στα γραφεία της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας. Σύσκεψη η οποία συγκλήθηκε από την Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας με αφορμή την επικείμενη ενδιάμεση αναθεώρηση για τα συνδεδεμένα προϊόντα, καθώς το βασικό αίτημα είναι να ενταχθεί από 1/1/2017 που θα τεθεί σε ισχύ η αναθεώρηση και το προϊόν της Κορινθιακής σταφίδας.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν οι βουλευτές του νομού Ηλείας κα Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη, κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης, κ. Κώστας Τζαβάρας και κ. Γιάννης Κουτσούκος, ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικών θεμάτων κ. Παναγιώτης Μπράμος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο αντιδήμαρχος κ. Νώντας Παναγιωτόπουλος, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών κ. Χρήστος Βαλιανάτος και παραγωγοί.

Τα βασικά αιτήματα

Ο κ. Βαλιανάτος έθεσε τα βασικά αιτήματα που καίνε τον αγροτικό κόσμο αυτή τη στιγμή, με πρωταρχικό την ένταξη της Κορινθιακής σταφίδας στην ενδιάμεση αναθεώρηση για τα συνδεδεμένα προϊόντα, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο το προϊόν. Τόνισε δε την αναγκαιότητα άμεσης παρέμβασης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς την 1η Αυγούστου η χώρα θα υποβάλλει τις προτάσεις της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για το ποια προϊόντα θα ενταχθούν στην αναθεώρηση.

Παράλληλα, έθεσε θέμα τροποποίησης της απόφασης που αφορά την υπογραφή των συμβάσεων με τα εργοστάσια μεταποίησης βιομηχανικής τομάτας. Παραγωγοί και Ομάδα ζητούν οι συμβάσεις να υπογράφονται από τις αρχές Μαρτίου, πριν την έναρξη της καλλιέργειας για να γνωρίζουν οι παραγωγοί που βαδίζουν, και όχι πέντε ημέρες πριν το άνοιγμα των εργοστασίων που έχει ως αποτέλεσμα να είναι δέσμιοι οι παραγωγοί των τιμών που θα δοθούν την τελευταία στιγμή.

Στους παρευρισκόμενους τέθηκε και το θέμα της επιστροφής ΦΠΑ έτους 2015, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα, ζητήθηκε να προχωρήσει η υπογραφή απόφασης για την καταβολή των οδοιπορικών των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ, καθώς παραμένουν σε απεργία και δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις στα χωράφια που έχουν πληγεί από καιρικές συνθήκες, ενώ επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της λειτουργίας των ΤΟΕΒ, οι οποίοι μαστίζονται από τις οφειλές και την έλλειψη χρημάτων.

Φυσικά στη συζήτηση εκφράστηκε και η ανησυχία που επικρατεί πλέον και το τι μέλλει γενέσθαι στις αγορές για τα αγροτικά προϊόντα, μετά το Brexit.
Συντονισμένες ενέργειες

Η κα Γεωργοπούλου ζήτησε περαιτέρω διευκρινήσεις αναφορικά με τα προβλήματα και τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα συντονισμένων και στοχευμένων ενεργειών προς το Υπουργείο και ο κ. Μπαξεβανάκης τόνισε ότι απαιτείται προσεκτική προσέγγιση των θεμάτων, ειδικά σε ότι αφορά την Κοριθιακή σταφίδα, ώστε να μην βγει εκτός συνδεδεμένου καθεστώτος κάποιο άλλο αγροτικό προϊόν και δημιουργηθούν άλλα προβλήματα.

Από την πλευρά του ο κ. Τζαβάρας δήλωσε ότι είναι στο πλευρό των παραγωγών και ζήτησε την υποβολή υπομνήματος για να μπορέσει να το προωθήσει, ενώ ο κ. Κουτσούκος αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων των αγροτών και πρότεινε να γίνει μία συντονισμένη κίνηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να είναι και αποτελεσματική, γιατί οι αποσπασματικές δεν έχουν αποτελέσματα.

Τη δεδομένη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μετέφερε ο κ. Μπράμος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Περιφέρεια, ενώ ανέδειξε στους βουλευτές και το θέμα που έχει ανακύψει με τη μη ομαλή λειτουργία των ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ και ζήτησε να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες.

Τόσο ο κ. Νικολακόπουλος όσο και ο κ. Παναγιωτόπουλος, μετέφεραν τη στήριξη του δήμου Ήλιδας στον αγροτικό κόσμο και ο κ. Νικολακόπουλος ξεκαθάρισε ότι ο δήμος θα είναι στο πλευρό της Ομάδας σε οποιαδήποτε απόφαση.

Η απόφαση που ελήφθη είναι να υπάρξει συντονισμός ενεργειών και όλοι μαζί, σε συνενόηση και με τη ΣΚΟΣ αλλά και με τους εκπροσώπους της Αχαΐας, να επιδιώξουν άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να τεθούν επιτακτικά σε πρώτη φάση τα θέματα της Κορινθιακής σταφίδας και της βιομηχανικής τομάτας.

 

Πηγή: patrisnews.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις