Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Υπέροχη και γεμάτη έντονα συναισθήματα η τελετή λήξης της σχολικής χρονιάς από το Αρσάκειο Γυμνάσιο Πατρών

 Υπέροχη και γεμάτη έντονα συναισθήματα ...

...υπό το φως του φεγγαριού!

Έντονα συναισθήματα κάτω από το φως του φεγγαριού μοιράστηκαν όσοι παρευρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στο Αρσάκειο Γυμνάσιο Πατρών, στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Τελετής Λήξης του Σχολικού έτους 2015-16.

Την εκδήλωση άνοιξε με μοναδικό τρόπο ο Πατρινός καλλιτέχνης – ερμηνευτής Χρήστος Κωνσταντόπουλος και στη συνέχεια η Διευθύντρια του Γυμνασίου κ. Κατερίνα Γεωργίου με μια συγκινητική ομιλία αποχαιρέτισε τους απόφοιτους πλέον του Γυμνασίου με προτροπές για τις μελλοντικές τους επιλογές μιλώντας στον καθένα ξεχωριστά:

(Απόσπασμα ομιλίας)

«Θα’ θελα να σου πω ότι είμαι πολύ περήφανη που είσαι παιδί μου και που βρίσκεσαι σήμερα εδώ έτοιμος να πάρεις το απολυτήριο του Γυμνασίου. Καθώς σε κοιτάζω και σκέφτομαι ότι σιγά – σιγά ξεδιπλώνεις τα φτερά σου και πριν καλά - καλά το καταλάβω θα τα ανοίξεις για να πετάξεις μακριά μου, δεν μπορώ να κρύψω ούτε τους φόβους και τις ανησυχίες μου ούτε την περηφάνια και το καμάρι μου.

Μπορώ όμως ακολουθώντας το γνωστό μονοπάτι να σε συμβουλέψω και να σε προτρέψω

Μη συμβιβαστείς με το μέτριο και το συνηθισμένο. - Αμφισβήτησε. Γίνε φορέας του νέου. Άλλαξε την οπτική των γεγονότων. Τάραξε δημιουργικά τα στάσιμα νερά της εποχής.

Δώσε αξία στην ανθρώπινη επαφή. Δώσε πνοή στα αισθήματα και χώρο στη φιλία. …

Μίλησε με σύνεση. - Σκέψου με καλοσύνη. - Δημιούργησε  με τόλμη. - Ζήσε με πάθος.

Κατάργησε την τυπικότητα και την υποκρισία. Πες  με θάρρος την άποψή σου. - Μη φοβηθείς το λάθος. -Μη σε καταβάλλει μια ήττα.

Η ζωή δε σταματάει στους πρώτους. Δίνει ρόλο σε όλους.

Ανέβα ψηλά γιατί όλα τα πράγματα είναι ομορφότερα όταν τα βλέπεις από ψηλά. … Βάδισε με αυτοπεποίθηση και όχι με έπαρση.

Να θυμάσαι πάντα ότι η ζωή είναι ένα δώρο, το δώρο του Θεού σε καθένα μας

γι’ αυτό εκτίμησέ την και τίμησέ  την αναλόγως ζυγίζοντας προσεκτικά την κάθε σου κίνηση και την κάθε σου κουβέντα!!!»

Με εξίσου παραινετικό τόνο και ποιητική διάθεση η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ.Βασιλική Γούδα απεύθυνε το δικό της χαιρετισμό σε μαθητές και γονείς.

Μετά την απονομή των απολυτηρίων και των αναμνηστικών και το καλωσόρισμα των αποφοίτων του Γυμνασίου στη βαθμίδα του Λυκείου από τον Διευθυντή κ. Εμμανουήλ Πετράκη, ακολούθησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης που είχε ως κεντρικό άξονα το φεγγάρι, παρασύροντας τους πάντες στο φως, στη σκιά, στα συναισθήματα, στο χορό, στο τραγούδι, στο καλοκαίρι και αποδεικνύοντας ότι από τον Κρητικό του Διονύσιου Σολωμού, όπου το ολοστρόγγυλο και λαγαρό φεγγάρι τρέμει μπροστά στη θεϊκιά θωριά της φεγγαροντυμένης… ως το παράπονο που φωτίζεται από το μεγάλο πράσινο φεγγάρι του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και από τα Φεγγάρια Πανσέληνου του Γιάννη Βαρβέρη ως τη Σονάτα του Σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου δεν μας χωρίζουν παρά μόνο μερικοί στίχοι.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν  τα ακόλουθα τραγούδια:

«Χρώματα πήρα και καμβά» (στίχοι και μουσική: Μάριος Φραγκούλης). Σόλο από τον ερμηνευτή         κ. Χρήστο Κωνσταντόπουλο. Συνοδεύει η χορωδία του Γυμνασίου.

«Μαμά» (στίχοι: Οδυσσέας Ιωάννου, μουσική: Charles Aznavour). Σόλο από τον ερμηνευτή  κ. Χρήστο Κωνσταντόπουλο.

«Je vole» (στίχοι & μουσική: Michel Sardou και Pierre Billon). Σόλο από τη μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου Βάλια Θωμά.

«Θα κεντήσω» (στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος, μουσική: Μάνος Λοΐζος). Ντουέτο από τις μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου: Μαγδαληνή Παπαδοπούλου και Μαρία Κατσικοπούλου. Συνοδεύει στο μεταλλόφωνο η μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου Βάλια Θωμά.

«Χάρτινο το φεγγαράκι» (στίχοι: Νίκος Γκάτσος, μουσική Μάνος Χατζιδάκις) – ορχηστρικό από τους εξαίρετους μουσικούς  Γιώργο Γεωργιάδη (μαντολίνο, κιθάρα), Σάνη Πέττα (μαντολίνο), Μιχάλη Δάρμα (κοντραμπάσο).

«Αστέρι μου φεγγάρι μου» (στίχοι: Γιάννης Θεοδωράκης, μουσική: Μίκης Θεοδωράκης). Ντουέτο από τη μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου Δήμητρα Τσονοπούλου . Συνοδεύει η χορωδία του Γυμνασίου.

«Του φεγγαριού» (στίχοι: Μιχάλης Χουρδάκης, μουσική: Γιάννης Νικολάου). Σόλο από τον ερμηνευτή κ. Χρήστο Κωνσταντόπουλο.

«Θα πιω απόψε το φεγγάρι» (στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος, μουσική: Μίμης Πλέσσας). Τραγουδάει η χορωδία. Χορεύουν οι  μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου.

«Πήρα κόκκινα γυαλιά» (στίχοι και μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης). Τραγουδάει η χορωδία του Γυμνασίου.

«Το φεγγάρι είναι κόκκινο» (στίχοι και μουσική: Μάνος Χατζιδάκις). Σόλο από τη μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου Ελένη Θεοδωροπούλου. Συνοδεύει η χορωδία του Γυμνασίου.

«Πάμε σαν άλλοτε» (στίχοι: Αλέκος Σακελλάριος & Χρήστος Γιαννακόπουλος, μουσική: Κώστας Γιαννίδης & Μιχάλης Σουγιούλ). Χορωδία του Γυμνασίου.

«Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου» (στίχοι: Νίκος Γκάτσος, μουσική: Μίκης Θεοδωράκης). Ντουέτο από τον ερμηνευτή  κ. Χρήστο Κωνσταντόπουλο και τη μαθήτρια της Α΄ Γυμνασίου Ειρήνη Παππά. Συνοδεύει η χορωδία του Γυμνασίου.

Δραματοποίηση ποιημάτων:

«Σονάτα του Σεληνόφωτος», Γιάννης Ρίτσος.

Συνοδεύει στο πιάνο η μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου Δήμητρα Τσονοπούλου (Σονάτα υπό το Σεληνόφως, Beethoven).

«Κύκλοι γύρω απ’ το φεγγάρι», Ann Margaret Fleming.

«An den Mond», Johann Wolfgang von Goethe, «Mondnacht», Joseph von Eichendorff.

Συνοδεύει στο πιάνο η μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου Ελένη Θεοδωροπούλου (Au Clair de Lune, Debussy)

«Les bienfaits de la Lune», Le Charles Baudelaire, «Les Chants de Maldoror», (Chant Premier II), Comte de Lautréamont.

Ακούστηκαν αποσπάσματα ποιημάτων των: Γ. Σεφέρη, Λόρκα,

Δ. Σολωμού, Γ. Ρίτσου, Α. Χιόνη, Οδ. Ελύτη.

Η Διευθύντρια του Γυμνασίου κλείνοντας αυτή τη μοναδική βραδιά που έκανε όσους την παρακολούθησαν να ονειρευτούν, να αναπολήσουν, να ταξιδέψουν, να μαγευτούν ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Συγκεκριμένα:

Συνεχάρη τη μουσικό του σχολείου κ. Λάρα Λυμπεροπούλου για τη διδασκαλία- διεύθυνση Χορωδίας των μαθητών της Α’  & Γ’ Γυμνασίου αλλά και στους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου για τα δρώμενα, τις αφηγήσεις και τις απαγγελίες

Τους εξαιρετικούς μουσικούς:

Γιώργο Γεωργιάδη (μαντολίνο, κιθάρα), Σάνη Πέττα (μαντολίνο), Μιχάλη Δάρμα (κοντραμπάσο).

αλλά και την Ορχήστρα των μαθητών : Φώτης Μαρκόπουλος (ντραμς),

Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος (κιθάρα), Αντώνης Πολίτης (κιθάρα), Γιώργος Δουγαλής (μπάσο)

Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον καλλιτέχνη – ερμηνευτή κ. Χρήστο Κωνσταντόπουλο,

που με την παρουσία και την ενεργό συμμετοχή του τίμησε την εκδήλωσή και μάγεψε με τη φωνή του όσους παρευρέθησαν.

Την κ. Χαρά Παλυβού (Φιλόλογο) για την επιμέλεια της εκδήλωσης

Την κ. Γιούλη Δούβου (καθ. Θεατρικής Αγωγής) για τη σκηνοθετική επιμέλεια

Την κ. Ευρώπη Λώλου (καθ. Φυσικής Αγωγής) για τη Χορογραφία «Θα πιω απόψε το φεγγάρι»

Την κ. Μαρία Ζαχαροπούλου (καθ. Γαλλικών) και την κ. Ελένη Τερζή (καθ. Γερμανικών)για τη διδασκαλία των ξένων ποιημάτων

Την κ. Κανέλλα Στασινοπούλου (καθ. Καλλιτεχνικών) για την κατασκευή των σκηνικών & την επιμέλεια των αναμνηστικών των αποφοίτων

Την κ. Αμαλία Φαϊλάδη (Γραμματέα Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών) για την επιμέλεια της πρόσκλησης

Η επιλογή των κειμένων της εκδήλωσης έγινε από την κ. Αικατερίνη Γεωργίου (Διευθύντρια, Φιλόλογο)

Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από όλα τα σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας για τη συμπλήρωση 180 χρόνων λειτουργίας των σχολείων της και υλοποίησης του οράματος των ιδρυτών της το 1836: του οράματος να αναβιώσει η Παιδεία στον τόπο που γεννήθηκε και να δημιουργηθούν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος εστίες ελληνικής παιδείας και κοιτίδες πνευματικότητας.

Αυτό το όραμα υπηρετούν τα Αρσάκεια εδώ και 180 χρόνια  έχοντας πάντα ως στόχο τους μέσα από το συγκερασμό γνώσης και αγωγής να μεταδώσουν στα νέα παιδιά όχι μόνο γνώσεις, αλλά και βασικές παιδευτικές αρχές, εφόδια με τα οποία στη συνέχεια οι μαθητές θα διαπρέψουν στον κοινωνικό, επιστημονικό και επαγγελματικό στίβο.

 

«Απόψε το φεγγάρι μού είπε κάτι.

Το φεγγάρι μου είπε να ζω.

Μου είπε να ζω, όχι απλά να υπάρχω…»

Ann Margaret Fleming (Κύκλοι γύρω απ’ το φεγγάρι)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά