Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ψυχραιμία κι αποφασιστικότητα μετά το σοκ - Η (χαμένη;) αυτοκρατορία της μέσης οδού

Ψυχραιμία κι αποφασιστικότητα μετά το σο...
Πολίτης Στάθης

του Στάθη Θ. Πολίτη

Να λοιπόν που, αντιθέτως με ότι περίμεναν οι περισσότεροι, είχαμε μία ακόμα συνάντηση με την Ιστορία. Και είδαμε, για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα, το σκληρό της πρόσωπο. Οι Βρετανοί αποφάσισαν την έξοδό τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σοκ.

Οι πρώτες αντιδράσεις είναι -αναμενόμενα- κατακλυσμιαίες. Χρηματιστήρια καταρρέουν, αγορές και επενδυτές τρέμουν, εθνολαϊκιστές και λοιποί ακραίοι ανά τη Γηραιά Ήπειρο πανηγυρίζουν.

Και τώρα λοιπόν; Πώς θα αντιδράσει η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην πλέον ξεκάθαρη ήττα, στο μεγαλύτερο πισωγύρισμα που έχει υποστεί από τη γέννησή της;

Πρώτα απ' όλα με ψυχραιμία και αναγνώριση της κατάστασης. Οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ οφείλουν να παραδεχθούν την ήττα τους, να αναγνωρίσουν επιτέλους πως η πορεία της Ένωσης μόνο ως ευοίωνη δεν προδιαγράφεται και αυτό συμβαίνει αποκλειστικά με δική τους υπαιτιότητα. Να σταματήσουν να εθελοτυφλούν και να στρουθοκαμηλίζουν, περνώντας άμεσα στην πράξη.

Εδώ είναι που θα κριθεί το επόμενο διάστημα και το όλο στοίχημα. Η αντίδραση της ΕΕ στη δράση της Μεγάλης Βρετανίας πρέπει να είναι άμεση και να χαρακτηρίζεται από αποφασιστικότητα.

Η κατεύθυνσή της δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτήν της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Πολιτικής και οικονομικής ναι, αλλά όχι μόνο. Και κοινωνικής και πολιτισμικής.

Η Ευρώπη πρέπει ξανά να αποτελέσει όραμα, πρέπει να εμπνεύσει πάλι τους λαούς της. Διότι, αυτό ακριβώς είναι που εξέλειπε και οδήγησε βαθμιαία στο σημερινό σοκ. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μετατράπηκε σταδιακά από ιδεώδες, σε ένα γραφειοκρατικό τέρας, ελεγχόμενο από ιδεοληπτικές ηγεσίες, μισητές στους ίδιους τους λαούς της Ηπείρου.

Το μεγαλύτερο πολιτικό project στην ιστορία της ανθρωπότητας θα μείνει όρθιο μόνο εάν στοχεύσει σε μία αναγέννηση, μία νέα ισορροπία, η οποία θα συνδιάσει τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές αξίες του ουμανισμού στις οποίες στηρίχτηκε το αρχικό οικοδόμημα, με την σημερινή πραγματικότητα, τις νέες δυνάμεις και τις καινοφανείς προκλήσεις που έχει φέρει αυτή.

Μία αναγέννηση που θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία της "αυτοκρατορίας της μέσης οδού" που οραματιζόταν ο Καμύ. Των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, της αυτοκρατορίας του μέτρου και του ορθολογισμού, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης.

Κρίμα να χαθούν όλα αυτά στα χέρια μιας χούφτας κοντόφθαλμων και ιδεοληπτικών λαϊκιστών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις